Секс – много, удоволствие – никакво

Секс – много, удоволствие – никакво
„Сезам, отвори се!“ – това заклинание трябва да изрекат жените, които не изпитват удоволствие от секса. Когато вратата за приемане на удоволствието се отвори веднъж, тя никога не се затваря.
„Станах гинеколог през 1971 г., на вълната на еуфорията от появата на контрацептивите, в разгара на започналата от много страни борба за правата на жените да прекъсват бременността си по свое желание. Но всички ние се заблуждавахме, предполагайки по онова време, че сексуалният живот, лишен от забраните и заплахите на нежеланата бременност, ще ни носи несравнимо по-голяма наслада и ще бъде преизпълнен с освободеност и страст. Ние се заблуждавахме, че за да изпиташ върховно удоволствие от секса, е достатъчно да изпиеш едно хапче и да си легнеш с мъжа, който ти харесва. Уви, оказа се, че това далеч не е достатъчно!“ Тези думи са на Даниела Фломенбом, гинеколог, владеещ методите на китайската медицина, автор на книгата „Желаната жена“, в която описва своя опит за разкрепостяване на женската сексуалност.
Две поколения след това обаче ситуацията продължава да изглежда толкова безнадеждна, колкото и преди – и днес много жени страдат от сексуална неудовлетвореност, нищо че обществото ни уверява точно в обратното. За тези жени това е толкова дълбока рана, че започват сами себе си да лъжат и да се уверяват в обратното – че сексуалният им живот е суперудовлетворителен.
Ние просто извървяхме пътя от забранена сексуалност към… отричане на сексуалните си проблеми. Дълбоко в женската същност здраво се е вкоренила идеята, че е достатъчно да обичаш един мъж, и всичко между вас ще бъде наред. Включително и сексът. Но когато искрено обичаме своя партньор, изпитваме смазващо чувство на вина, ако по някаква причина не успяваме да стигнем с него до оргазъм. И избираме заобиколни пътища за задушаване на чувството си за вина: или обвиняваме партньора си в сексуална неумелост, или сами себе си убеждаваме, че всичко ще се нареди с времето, че всичко ще си дойде на мястото, когато се появят децата… Често обаче тези очаквания завършват с присъдата: „Сексът не е за мен. Явно не съм достатъчно талантлива в леглото.“
 
И се предаваме
Познавате ли наистина своята сексуалност? Любовта към мъжа не е достатъчна, за да накара нашата сексуалност да се разгърне изцяло. Любовта към мъжа не променя модела на сексуално поведение, който сме наследили от майките и бабите си във вид на разнообразни забрани и комплекси. А точно в ранното детство у нас се формира бъдещата ни способност да се чувстваме разкрепостени в секса. В този смисъл неспособността ни да изпитваме оргазъм днес се явява резултат от неспособността на нашите майки да обсъждат с нас въпросите на пола. Доказателство за това е, че не са много жените, които в детайли познават анатомичните особености на половите си органи. Никой не е обяснил на девойката, че женското влагалище освен за раждане на деца е създадено и за да приема в себе си половия член на мъжа и да получава от това удоволствие. Как жената да разбере, че тялото ù е създадено за секс, след като никой не ù е предал представата за удоволствието, което е възможно да изпита със същото това тяло?! Тя може и да е суперженствена и чувствена, но никога да не е успяла да разгърне докрай своята сексуалност.
„Тогава аз се преродих…“
„Преди да навърша 40 години, моят любим мъж, бащата на децата ми, непрестанно ми повтаряше, че нямал жена до себе си. Не го разбирах. Една нощ обаче, докато правехме секс, с мен се случи нещо разтърсващо. Усетих как енергията му ме прониза и как тялото ми жадно я изпи, всмука я в себе си… Дълго след това не можах да се опомня, но когато дойдох на себе си, се почувствах обновена, друга, преродена. От там насетне моята сексуалност стана част от мен самата. Чувствах се цяла, нормална. Това е.“
Откъс от книгата „Желаната жена“
(Femme desiree, femme desirante, Payot, 2006)
Тази жена е „заключена“ и не знае за това
Тя, естествено, знае какво е сексуална възбуда, знае колко неудържимо може да бъде либидото, знае дори и разнообразни сексуални пози, но така и не познава оргазма. 85% от жените са в подобна ситуация. Тези жени не се чувстват цялостни, фрустрирани са, че не могат да живеят сексуалния живот, който им се иска.

 

За секса не се говори, той се прави
Цивилизованият човек е толкова откъснат от своята природа, че сексът е едва ли не единствената възможност той да се върне към нея, да възстанови контакта с тялото си по естествен път. Темата за секса е много популярна напоследък. В т. нар. примитивни култури обаче за секса не са говорели, а са го правели – той просто е бил приоритет за хората и е заемал специално място в живота им.
Прието е да се смята, че в западните общества сексуалните потребности не се удовлетворeни, защото на хората им е трудно да си намират партньори, половинки. В природата обаче не е така. Излиза, да кажем, разгонената котка на улицата и пред нея тутакси се появява котарак. А когато една жена си намери най-накрая партньор, тя веднага започва да го оценява: как е облечен, дали е обръснат, каква професия упражнява. Така съвременният човек измества секса от областта на тялото в областта на съзнанието. Оттук и безкрайното „преживяне“ на темата секс в социума, и неудовлетвореността от секса на ниво тяло.

 

 
Тялото усеща сексуалността като вибрации. Оргазмът не е нищо друго освен вибрации, които възникват от сливането на две тела. При получаването на оргазъм жената усеща как вибрациите на нейния партньор се сливат и хармонизират с нейните, как женската енергия ин се слива с мъжката ян и пулсират с еднаква честота.
Клиторният оргазъм хармонизира нашата собствена енергия и ни позволява да установим контакт със самите себе си. Вагиналният оргазъм, онзи, който възниква благодарение на движенията на пениса във влагалището, ни позволява да установим контакт с другия, с мъжа, да приемем мъжката енергия в себе си, за да я хармонизираме с нашата женска енергия. Това не може да стане, ако жената е „заключена“.
И обратно, ако тя е отключена, отворена, открита за получаването на това удоволствие, освободената от мъжа енергия ще протече по шийката на матката й, ще „нахрани“ всички вътрешни органи, ще се изкачи до мозъка и оттам ще се разлее по цялото тяло като вибрация. В този върховен момент жената се чувства върховно –
цяла, пълна, зряла
На тази възстановяваща енергия китайската медицина приписва силата да лекува болести. Защото това е енергията на живота. Какво става, ако жената е „заключена“? Цялата тази енергия се блокира някъде дълбоко във влагалището ù и често дори провокира появата на хронични заболявания като цистит и микоза.
За щастие нищо в този живот не е затворено и заключено завинаги. Ние, жените, се налага сами да се заемем със своето сексуално благополучие и да престанем да виним за него мъжете. Даже и ако мъжът може да помогне на една жена да се „отключи“ за приемане на удоволствието, не мъжът е този, който трябва да направи от жената жена. В нея самата е заключено всичко необходимо, за да стигне тя до върховната наслада.
Физическата близост е не по-малко важна от духовната
Различните поколения жени се отнасят различно към оргазма. Доколкото може да се разчита на откровените изповеди на жените, то 50% от дамите под 30-годишна са изпитвали върховното удоволствие. А тези, които не са, по-често се обръщат за помощ към сексолози, гинеколози и ендокринолози. Младите жени все пак искат да изпитват оргазъм. За разлика от по-възрастните, които са по-стеснителни дори когато говорят за оргазъм. Някои от тях са живели с мъж повече от 20 години и твърдят, че въобще нямат и представа що е то оргазъм. Но което е по-лошо – не се стремят да го изпитат. Паднали са жертва на забраните, страховете и незнанието.
Но нищо, нито сродството на душите, нито възпитанието на децата, не може да замени пълноценната физическа близост. И затова не бива да се притесняваме да говорим с другите (със специалистите и с интимния си партньор) за нея – без да се преструваме, без да играем роли.
 
Да се отключите за удоволствието, означава да влезете в контакт със своята сексуална енергия, да я опознаете и да можете да я насочвате и контролирате. Нали знаете, че енергията в тялото може да бъде направлявана от съзнанието?. Като концентрираме вниманието си върху определен участък от тялото си, ние всъщност изпращаме към него енергия, която можем да усетим като вибрация, боцкащи иглички или разливаща се топлина. Вслушвайки се в тези усещания, можем да почувстваме „живот“ в тази част на тялото. Да усетиш своята сексуалност, означава да включиш енергията в своята полова система, да я накараш да циркулира, да я съживиш.
Най-важната част от жизнения път
Тази промяна предполага обучение и тренировки, към които трябва да се отнесете сериозно и на които трябва да отделите време. Възстановяването на контакта със собствената енергия не става бързо. Това е свързано с внимателно изследване първо на самите себе си с цел „отключване“, отваряне към другия, отдаване, предаване…
За таоистите сексуалността е част от жизнения път и като такава тя предполага активно участие, работа над себе си и уважение към себе си и партньора си. А ние понякога се държим като варвари в леглото. Правим секс, без да чувстваме желание – въпреки умората, набързо и без да си обръщаме достатъчно внимание един на друг… Важно е да придадете на сексуалния живот полагащото му се значение, да отделяте време да мислите за него, така както мислите за правенето на кариера. За да е качествен сексът, трябва предварително да сме подготвили и ума, и тялото си да приеме другия човек. Трябва да „съобщим“ на тялото си, че му предстои да изпита удоволствие. За да се сдобие сексът с живителна сила, той трябва да има свое специално място в нашия живот.
  
Упражнение за събуждане на сексуалността
Седнете удобно, отпуснете тялото си. Представете си как по него циркулира жизнена енергия. Поред на номерата си представете всички ваши вътрешни органи, мислете за тях, постарайте се да ги почувствате. Концентрирайте се върху яйчниците, матката и влагалището.
Не бързайте. Внимателно се вслушвайте в усещанията си: вибрациите, зачервяването на тялото, топлината… Представете си, че долу, ниско в корема ви, има дупка, която постоянно се запълва с енергия. И изведнъж тази енергия прелива и се стича по краката ви…. Почувствайте как потокът на енергията, изтичаща от корема и половите ви органи, се съединява със земята. След това си помислете как този поток се повдига и протича обратно нагоре – от земята към половите ви органи. Колкото може по-често си представяйте това протичане и бариерите във вас постепенно ще паднат, а вашите полови органи и матката ви ще се „съживят“, ще се отключат за приемане на удоволствието.