сЕКС

сЕКС
 
 
 
март, 2009 г.
 
Как да рестартираме настоящия си сексуален живот, без да мислим
за миналото и без да се притесняваме за бъдещето?
 
Снимка  © der Fotograf – Fotolia.com
 
Властта на стереотипа, че редовният секс е здравословен, може да превърне въздържанието в лична драма. Бремето от някакъв предишен сексуален опит е в състояние пък да ни попречи свободно да изследваме територията на новите си интимни отношения.
 
„Това незабравимо приключение преживях след двегодишно пълно сексуално въздържание. Години, през които се измъчвах от спомените за предишната ми връзка. В един момент си позволих кратка, с нищо необвързваща ме авантюра, от която в крайна сметка получих огромно удоволствие. Усещането за лекота и щастие не ме напусна дълго време след този мимолетен секс. Изобщо не бях предполагала, че сексът може да има толкова силно терапевтично въздействие. Запознах се с моя „спасител“ в чата. Той също се опитваше да забрави предишната си връзка. Веднага щом се видяхме, почувствахме силно влечение един към друг и въобще не се опитахме да се противопоставим на страстта.“
Мила, 27 години
 
Оптимизмът на Мила и на нейния приятел за жалост не е толкова типичен случай. По-често ние сме склонни да се измъчваме с безкрайни въпроси – от съвсем прости до екзистенциални, – когато решим да сложим край на сексуалното си въздържание (независимо от какви причини е било породено то). Иначе казано, заедно с либидото ни се пробуждат и страховете ни: 
„Да кажа или да премълча тази своя дълга сексуална пауза?“ 
„Дали новият ми партньор ще забележи, че отдавна не съм правил/а секс?“  
„Ще мога ли да понеса чуждо тяло и ще успея ли да контролирам своето собствено?“
Това са само част от въпросите, които занимават тези, които са решили да възобновят сексуалния си живот.
 
Какво толкова ни плаши?
Рекламите ни внушават, че редовният страстен секс е изключително необходимо за живота ни занимание. И затова се чувстваме направо задължени да получаваме сексуална наслада и да се стремим към нея. Хората, които се отнасят безкритично към твърдението, че сексът има важно място в живота ни, гледат на сексуалното въздържание като на сериозен личен неуспех и дори като на трагедия. За тях никак не е лесно да рестартират сексуалните си отношения.
На вълненията и тревогите, свързани с възстановяване на сексуалния живот, са подвластни както мъжете, така и жените. Страховете, които възникват при тези обстоятелства, са универсални. Вярно е, че мъжете се концентрират върху мисълта, дали ще могат да удовлетворят напълно партньорката си след дългото прекъсване на сексуалните си занимания. А жените се притесняват по-скоро, че им предстои отново да разголят пред мъж своето тяло, което „май вече не е толкова хубаво“. И пред мъжете, и пред жените обаче стои въпросът
 
„Ще бъда ли на ниво в леглото?“
Нещо повече, представителите и на двата пола са готови да го формулират далеч по-тревожно: „Ще се получи ли изобщо секс?“ Никак не е лесно да се довериш на друг човек, да се успокоиш и да получиш истинско удоволствие, когато си в плен на подобни емоции. Не забравяйте обаче, че откровеността може да разведри атмосферата, да позволи и на двамата партньори да бъдат по-внимателни един към друг и даже по-палави.
Ние не се страхуваме само дали ще бъдем убедителни в предстоящия секс, а и от собственото си сексуално влечение (защото е възможно да попаднем в емоционална зависимост от новия си партньор, отдавайки се на този порив). Да се върнем към правенето на секс, означава да не обръщаме внимание на риска, че болката и
разочарованието може пак да ни навести
Но пък тъкмо и само новите отношения ни дават шанс да спрем да упражняваме контрол над себе си, да се предадем на страстта и да „изиграем“ сексуална роля, която не сме играли преди. Голяма част от психологическите и сексуалните ни проблеми се изострят от навика ни да строим интимните си отношения по предварително зададена от нас схема. Така оставаме в рамките на някакъв образ, който смятаме, че ни е единствено присъщ. В действителност пред нас няма никакви препятствия. Ние сами си ги създаваме – с мисленето си.
Колкото и странно да изглежда, връщането към сексуалните отношения може да се случи и с партньор, който изобщо не прилича на принца или принцесата, които сме чакали цял живот. Идеалният секс се случва тогава, когато и двамата участници в него не очакват нищо нито един от друг, нито от самите себе си. Няма минало, няма бъдеще, той и тя са концентрирани единствено и само върху сексуалното удоволствие. И всичките им очаквания са насочени към
 
негово величество Секса
Те живеят единствено в рамките на тук и сега.
Наша читателка от Бургас, 39-годишната Петрина, ни разказа как все пак е решила да продължи да се занимава със секс въпреки твърдото си намерение да дочака „истинската любов“ и чак тогава да възобнови сексуалните си занимания. Той бил неин колега и всичко се случило след фирменото новогодишно парти. Тя не го харесвала особено, но той я изпратил до вкъщи, а Петрина му предложила да изпият по още едно последно питие. Ей така, без да се замисля много-много. Тогава се случило нещо, което според думите й изобщо не била изпитвала до този момент:
„Може би исках да докажа нещо на самата себе си, но със сигурност се държах така, както никога досега. Обикновено съм тиха и плаха в секса, но тогава в мен се пробуди нещо животинско, за чието съществуване не подозирах. Изпитах невероятно сексуално удоволствие. Мисля, че причината за моя див сексуален празник се крие във факта, че се усетих абсолютно свободна, понеже не изпитвах никаква емоционална привързаност към този човек. За нас двамата това беше просто секс. Но пък какъв секс!“
Най-често срещаната грешка е, че първия секс след дълго въздържание сме склонни да възприемаме като сериозен изпит за „аз“-а. При това не ни напуска усещането за нестабилност, за нетрайността на връзката, за нейната мимолетност. Най-големият ни страх е, че всъщност си губим времето, участвайки в сексуално приключение, което може и да не прерасне в
 
нещо по-сериозно
В главите на започва да тиктака нещо като хронометър. Смятаме, че се намираме на някакъв кастинг, на който непременно трябва да блеснем за кратко време, да покажем най-доброто от себе си. Тези представи за секса винаги пораждат тревога. Човек започва да играе някаква роля, а играта никога не води до близост и доверие. А именно близостта и доверието са задължителните условия една интимна връзка да продължи, да стане „нещо по-сериозно“, а сексът да ни носи удоволствие.
Не е толкова просто да започнем историята си на чиста страница, защото носим със себе си неуспехите и тъгата от предишни опити и ги пренасяме неволно в новия си живот. Но, слава богу, така сме устроени, че каквото и да е настоящето ни, каквото и да е било миналото ни, искрата на сексуалното желание продължава да припламва в нас.
Добре би било, вместо да се измъчваме с глупости, да използваме времето преди любовната среща, за да настроим тялото си, да го подготвим за
 
„съединяване“ с тялото на другия човек
Например сутрин и вечер се отпускайте в легнало положение за няколко минути и се фокусирайте върху сексуалните си желания. Представяйте си нещата, които биха ви накарали да изпитате удоволствие. Това гарантирано събужда либидото. За да подготвите тялото си за секса след дълго въздържание, можете да разчитате на масажа или самомасажа с ароматни масла.
От постоянната грижа за тялото (независимо дали правим секс в момента, или не) ние получаваме удоволствие и се чувстваме уверени. Ето какво сподели с нас една наша читателка:
„Обичам тялото си заради удоволствието, което то ми доставя. Всеки петък танцувам танго, всяка сряда се занимавам с йога, в понеделник обикновено плувам. Глезя тялото си, грижа се за него постоянно. И когато на пътя ми се появи някой, към когото изпитам сексуално влечение, и той ми отговори с взаимност, тялото ми е в „бойна готовност“ за предстоящия секс. Въобще не се притеснявам, че гола ще изглеждам зле.“
За предпочитане е да не се отнасяме толкова сериозно към физическата близост или поне не толкова преувеличено сериозно. Плувайте по течението, отдавайте се на своите чувства и се вслушвайте в сигналите, които тялото ви изпраща. Доверявайте му и се и се научете да си доставяте удоволствие. Тялото ни е фин инструмент. Когато „засвирим“ на него, получаваме невероятно удоволствие дори ако сексуалното ни въздържание е траяло няколко години. Но за целта трябва да поддържаме този инструмент – да бършем прахта от него, да го настройваме и да го пазим. Защото за грижите, които полагаме за него, то ще ни се отблагодари с неповторима сексуална наслада.
 

Вдишай, издишай…
В „разхлабването“ и на ума, и на тялото може да ни помогне коремното дишане, което усилва ерекцията при мъжете, а жените прави по-възприемчиви към собствените им усещания и елиминира напрежението в областта на малкия таз.
Седнете удобно и отпуснете раменете. Сложете ръцете на корема, под пъпа. Вдишайте дълбоко през носа (коремно), така че да усетите как коремът ви се повдига и се прилепва към дланите ви. Сега издишайте гръдно, като се стремите да не отпускате коремните мускули (коремът ви трябва да остане издут). Задръжте за секунди напрежението и вдишайте (гръдно) през устата или носа – гръдният кош се повдига, а коремът се прибира. Направете 9 или 18 такива вдишвания и издишвания и ще почувствате как тялото ви се отпуска.