Семеен бюджет без дебат

февруари, 2014 г.

от Мирен СЛАВОВА

Помнете ми думите – ще изпитвате затруднения със семейния бюджет, ако преди това не сте имали теоретични и практични занимания в дисциплината „бюджетът на неомъжената жена“. 

„Колкото и пари да изкарвам, те буквално изтичат през пръстите ми.“ Познато, нали?! Възползвайте се от съветите, които се опитах да обобщя за вас, ако искате да отслабите магическата сила на парите да изчезват яко дим. Парите са „по-послушни“, ако преди това са преминали през „чистилището“ на семейния бюджет.

И така… Приятелите ми са на сравнително еднаква възраст и със сравнително еднакъв размер на доходи. Парите си обаче харчат за различни неща. Милен дава огромни суми за някакви специални колбаси с ядки. Яна купува дрехи с такова нетърпение, че никога не изчаква намаленията. Винаги е облечена с „екземпляри“ от новите колекции. Другият й голям разход е за албуми с репродукции. За нея не е проблем да яде само елда на вечеря и изобщо не съжалява, че заради някое поредно луксозно и скъпо издание може и никога да не опита онзи прочут, според Милен, деликатесен колбас с ядки. Силвия и Найден са пресметнали, че ако продадат компютърната техника, в която инвестират от години, биха могли да си купят приличен чисто нов автомобил. При това без  кредит. Аз пък проведох курс със специални козметични процедури, които планирам да повторя. Това е и причината, поради която отложих купуването на нови мебели за кухнята.  Е? Какво неразумно харчене на пари, нали? Ние сме финансисти аматьори! Всеки от нас по собствен начин се справя с планирането на бюджета. Даваме си сметка колко получаваме и кое е по джоба ни и кое – не. Съблюдаваме главното правило на семейния бюджет – да не харчим повече, отколкото получаваме. Понякога обаче и това правило не спазваме. Живеем и харчим така, че да оцветим ежедневието си и да си създаваме радости. Ако на вас точно такова отношение към бюджета не ви е по сърце – никога не е късно да пристъпите към

разумно и системно разпределяне на доходите

Въведете си бюджетна книга (или пък файл с електронна таблица), в която да записвате приходите и разходите на семейството. Възможно е изведнъж да забележите колко небрежни сте били по отношение на финансите до сега. След тримесечно водене на подобна книга, една от моите приятелки установи, че не прави излишни разходи. Дори само този извод е полезен, тъй като харченето на пари, често е съпътствано със самообвинения от рода на: „Можех и без това“.

Платете на себе си

Вероятно сте чували за т. нар. личен, стабилизационен фонд. Възприето е сумата, която поддържаме в този неприконовен фонд да е такава, че да ни стигне за няколко месеца приличен начин на живот в случай, че изгубим работата си. Тези пари са нашето спокойствие. Необходимостта от подобен фонд се възприема добре от всички, но колко хора имат такива запаси? Организирането на подобна „въздушна възглавница“ е просто. Достатъчно е да си създадете навика да отделяте десет процента от доходите си в този фонд и да живеете с останалото. До съвсем скоро думата „спестявам“ не ме вдъхновяваше. Ключов момент в промяната на отношението ми нея се оказа осъзнаването на факта, че единстнено парите в този фонд са мои. Останалата част от доходите ми рано или късно ще бъде похарчена. Парите от фонда давам на себе си.

Графа: най-необходимото

Това са парите за т.нар. комунални услуги – интернет, телефон и пр. Понякога можем и да пропуснем заплащането на този вид сметки в срок, но пропускът крие рискове, вкючително финансови, и не се препоръчва.

Следващите големи пера от семейния бюджет са за храна и транспорт. След това идват разходите за домакинството – почистващи препарати и пр. необходими продукти. Ако сте водили записки, ще имате представа колко пари са ви необходими. В случай, че след като сме планирали всичко необходимо, сметките не ни излизат, бихме могли да преценим от кое от заложеното за покупка бихме могли да се лишим.

Предвидете непредвидените разходи

Между 5 и 10 процента от доходите си е добре да заделяте за сюрпризите на съдбата. Нали се сещате? Компютрите се развалят или пък се налага спешна операция. Ако месецът мине без подобни форсмажорни ситуации – чудесно. Можете да пренасочите парите към някоя от дупките, които са се отворили например в графата: най-необходимото.

Планирайте и второстепенните разходи

До сега всичко беше елементарно. С оставащата част от бюджета обаче трябва да работите внимателно. Именно тук се отваря онзи глям параграф, за който говорихме в началото – личните ни предпочитания. Правете списък на всичко, за което сте решили да похарчите пари. Искате нова чанта, нов телевизор, нов телефон? Правете списък и включвайте постепенно тези неща в планирането на разходите. Може например да се наложи да запазите графата „ресторанти“, но и този месец да изтриете графата – „нови мебели“.

(…)

Пълния текст четете в новия брой на БЕЛА или поръчайте ТУК