Сенчест бизнес

Сенчест бизнес
 
 
април, 2009 г.
 
 
При избора на цветя за място в градината, където слънчевата светлина е ограничена, са от значение качествата на почвата и циркулацията на въздуха. Макар че повечето растения, които предпочитат сянка или полусянка, се развиват добре и в по-бедна почва.
 
Основни грижи
При засаждането на растението задължително поставете органичен тор в дупката, след което периодично го наторявайте и поливайте.  Обогатяването на почвата в сенчестата градина с изгнила листна маса и кори от дървета върши чудеса.  През по-сухите периоди растенията, които живеят на сянка, трябва да се поливат по-често.  По принцип повечето градински растения, които виреят на сянка (под дървета и храсти), са луковични, цъфтящи рано напролет, преди дърветата да са се разлистили. Има обаче и
 
подходящи за сянка видове
които цъфтят през останалата част на годината. Такова е например едногодишното циганче (Impatiens). Можете да избирате и измежду няколко вида растения, които покриват по-големи площи и оформят нещо като цветен килим – анемония бланда (Anemone blanda), брунера макрофила (Brunnera macrophylla), градински каладиум (Caladium hortulanum).
Подходящи многогодишни видове са тези с атрактивна по форма и цвят листна маса, които се нуждаят от минимални грижи. Ключът към успешното им развитие е в допълнителното обогатяване на почвата. Те се размножават по принцип чрез разделяне на корените (може и чрез резници и по-рядко чрез семена). Многогодишни растения, които се развиват добре на сравнително сухо и сенчесто или полусенчесто място, са функия (Hosta) и астилбе (Astilbe).
В сенчестата градина ще виреят успешно почти всякакви видове папрати и някои популярни дървета и храсти (камелия, рододендрон, бреза, върба и др.). Размножаването на папратите става чрез спори (взимат се чрез разтръскване на листата върху лист хартия), които се слагат във влажна пръст, в сандъче, докато станат около 20–25 см, след което се пренасят в градината. Дървесните видове се размножават сравнително лесно, от резници.
 
 
Фаворити
Функията лесно се адаптира към различни условия и осигурява изобилие от тучни листа и красиви пурпурни или бели цветове в градината. Може да се използва за гранични лехи или да расте сред други многогодишни цветя.
Астилбе е идеалното растение за сенчести и полусенчести градини. Предпочита богатите почви. Силното следобедно слънце може да причини изсъхването му, затова му осигурете защита. Цветовете му са много красиви – в розово, бяло, прасковено и др. 
И двете растения с времето растат все по-пищни и атрактивни: туфите им стават по-големи, листата – по-плътни, а цветовете – по-наситени.