СИЛА ЗА КОЖАТА

Сила за кожата
ноември, 2012 г.
© Vitaly Valua / www.123rf.com
Стресът, неблагоприятната околна среда и най-вече ултравиолетовите лъчи затрудняват живота на кожата ни, и то съвсем отделно от нормалния процес на стареене. Но козметологията напоследък доста „дръпна“ напред. Открити са толкова много активни вещества и методи, с които можем да се преборим за чиста и силна кожа, че е престъпление да не се възползваме от тях. Ще ви припомним най-значимите и най-талантливите.
Подмладяващият кислород
Повечето от нас знаят, че кожата си остава розова като на бебе и по-дълго опъната само при редовни доставки на кислород отвън. От белите дробове молекулите на въздуха попадат в кръвта, а чрез нея – в клетките, където доставят „гориво“ за задвижване на процеса на тяхното делене. Активната обмяна на веществата на ниво кожа е в състояние да редуцира бръчките. Но не всеки има възможност редовно и посветено да прави разходки на чист въздух. Още повече през зимата, когато студеното време ни държи повече вкъщи, на топло.
Добра алтернатива да вкараме допълнително количество кислород в кожата предлагат кремовете за лице, но само тези, в които кислородът е „опакован“ в специални транспортиращи капсули. Благодарение на микроскопичните размери на тези капсули, той може да стигне до най-дълбоките слоеве на кожата и да бъде освободен там, където е най-необходим.
Комбинация от витамини
Козметиката не може без добрите свои приятели витамините. Комбинирани по подходящ начин, те са непобедими в борбата с преждевременното стареене. Витамин С например стимулира образуването на колагенови влакна и така поддържа кожата еластична. Когато е в съюз със стабилизиращия витамин Е, той подобрява естествените защитни свойства на кожата и предлага непробиваема защита срещу разрушаващите клетките свободни радикали. Ако редовно и упорито използвате козметични средства, съдържащи тази комбинация, дълго време ще държите старостта далеч от себе си. Поне видимото остаряване.
Грижи в специален ритъм
Кожата си има собствен биоритъм – през различните периоди от денонощието в нея протичат различни биологични процеси. Ако съгласувате козметичните грижи с тях, ще оптимизирате ефективността на козметичните продукти, които прилагате.
В 7.00 ч. например лимфата тече много мудно и моментът е идеален за използване на крем против торбички и отоци под очите! След 23.00 ч. процесът на клетъчна регенерация е най-бърз – това е точното време за подхранващи нощни кремове.
Ретинол – убиецът на бръчки
Абсолютният победител в борбата срещу бръчките и до днес си остава витамин А (ретинолът е негова по-пречистена и активна форма).
Дори и след кратковременна употреба, той видимо изглажда кожните неравности. Витаминът се влага и в дневни, и в нощни кремове, а също и в маски и кремове за околоочен контур – при това се вкарва все по-надълбоко в кожата чрез все по-рафинирани транспортиращи системи.
Екоравновесие
Отделените от автомобилите изгорели газове, озонът, смогът и UV радиацията също тормозят и увреждат кожата – окислителните процеси провокират образуването на излишно количество свободни радикали в нея. Тъй като свободните радикали са тези, които разрушават кожните клетки, те се смятат и за главните виновници за преждевременното стареене.
Между другото, козметичната наука успя да развие специални вещества, които могат да се противопоставят на лошата околна среда. Най-добрият пример в това отношение е ензимът, извлечен от покълнала пшеница, който е в състояние да неутрализира вредни вещества, попаднали в кожата.
Добра съгласуваност
Ако искате да се радвате на оптимален резултат от козметичните грижи, които полагате, най-добре сложете всички яйца в една кошница, тоест заложете на продукти от една и съща марка. Или поне използвайте продукти от една и съща серия, когато се борите със специфичен кожен проблем – например чувствителна кожа или пък обриви. Основанието да ви дадем такъв съвет, е, че веществата в продуктите от една и съща серия са перфектно съгласувани и се допълват.
Криотерапия
Студът зачервява бузите, свива порите и дори е с лек лифтинг ефект. Съвременната козметика използва различни видове въздействия на студа върху кожата. Целта е да се създаде термичен шок, т.е. температурата на кожата да се понижи силно за кратко време. Свиването, последвано от разширяване на кръвоносните съдове, е мощен импулс за активизиране на кръвообращението на кожата и води до подобряване на цвета на лицето.
Подобен е ефектът и от криомасажа с течен азот, който тонизира „заспалите“ капиляри и ускорява всички обменни процеси в кожата, вследствие на което в нея постъпват необходимите витамини, аминокиселини и микроелементи. Уморената, увиснала и бледа кожа се събужда и започва да диша по-бодро. Освен това по лицето са разположени много рефлексни точки и зони, чиято стимулация чрез криомасаж оказва въздействие върху целия организъм.
(…)
ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК