СИНУЗИТИ, ПРИЧИНЕНИ ОТ ЗЪБНИ ПРОБЛЕМИ

Синузити, причинени от зъбни проблеми
 
 
 
от д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
февруари, 2009 г.
 
Синузитът е остро или хронично възпаление на околоносните кухини. Тези кухини изпълняват няколко много важни функции в човешкото тяло. Минавайки през тях, вдишаният въздух се затопля и става по-влажен, което помага на белия дроб да функционира по-лесно.
Тези пет на брой кухини намаляват значително теглото на главата, като същевременно изпълняват и ролята на резонатори – придават дълбочина и характерен тембър на всеки човешки глас.
Синузитите, причинен от зъбни проблеми, съставляват 30% от всички други синузити, тоест почти всеки трети синузит е причинен от зъбен проблем.
 
Възпалението
се дължи на непосредствената близост на корените на горните зъби до горночелюстните синуси. Понякога между корените на зъбите и кухините дори няма костна преграда (самите корени буквално стърчат в синусите). Всяко възпаление на корените, всяко неправилно лечение на мъртъв зъб или изваждането на зъб с вдаден в синуса корен може да провокират синузит.
 
Острите
синузити със зъбен произход протичат с едностранна, тъпа болка в горната челюст, която се разпространява към слепоочието. Пациентът чувства тежест, особено когато наведе глава. Възможно е от носа на пострадалия да потече дори гной. Ноздрата се запушва, дишането става затруднено, човек се чувства отпаднал и може да вдигне температура до 38–39 градуса! В напредналия стадий на болестта понякога се появява и болка във всички странични горни зъби.
 
Хроничните
синузити се получават, когато острият синузит не е лекуван правилно. По принцип те са по-често срещани, защото могат да се развият и първично, без предшестващ остър синузит. Дължат се най-често на незараснала рана на изваден зъб, чийто коренов връх е лежал в синуса, и по-рядко на хронични възпаления на корените на зъбите.
А най-рядко причиняват синузит неправилно запълнените коренови канали (когато пълнеж от корена на зъба изтече в синуса). Този вид хронични синузити обаче са много упорити, трудно се лекуват и често се обострят, защото лигавицата на синуса с времето се променя от възпалението (може и да набъбне и да доведе до образуването на полипи в синусите). Това налага оперативното им лечение, което е доста неприятна манипулация.
Повечето остри синузити
 
могат да се излекуват консервативно
без операция, но трябва много да се внимава да не се превърнат в хронични. Най-важното е да не се правят компромиси при лечението на мъртвите зъби – каналите им да се запълват добре, да не се допускат възпаления и кисти. При вадене на горен страничен зъб трябва да се внимава да не се отвори синусът, а ако това се случи, да се затвори веднага, като се назначи антибиотик и се приложи мощна противовъзпалителна терапия. Само така може да се избегне хронифицирането на острия синузит.
Синузитът е много неприятно възпаление, което трудно се лекува и води до
 
множество усложнения
И понеже всеки трети се дължи на лошо лекувани зъби, редовното посещение при вашия зъболекар може да ви спести трудното, мъчително, а често и безрезултатно лечение на синузит.