СКЪСИ ДИСТАНЦИЯТА

Скъси дистанцията
 
 
 
от Симеон ВЕДЕВ,
стилист в салон за красота „КАЛИ“
 
 
 
 
 
 
февруари, 2009 г.
 
Снимка Alexandrova – Fotolia. com
 
Много жени не могат да „скъсят дистанцията“ с фризьора си и да се решат на къса прическа. От джоба, в който държа ножиците си, ще извадя няколко аргумента в полза на скъсяването на косата. Естествено, на всяка жена отива различен вид къса подстрижка. 
 
Удължено каре (дълъг боб)
 

 
Това е всъщност класическо каре, леко скосено на тила и с малко по-дълги предни партии. Стои добре на жени с перфектно прави и гладки коси. Някои кичури от подстриганите на степени странични кичури падат небрежно върху лицето. За стилизирането на прическата ви трябват само кръгла четка и сешоар.
На кого отива? Идеално е за дамите с ъгловати лица, защото падащите отпред кичури омекотяват чертите. Ако имате продълговато лице обаче, не ви съветвам да избирате този тип каре, защото то оптически ще издължи още повече лицето ви.
Стилизиране За повече обем (преди всичко в корените) изсушете влажната коса с голяма кръгла четка и накрая извийте краищата й леко навън (те после сами ще щръкнат напред). Или пък просто навийте краищата на влажната коса на едри ролки и изсушете косата със сешоар.
Спасение в трудни за косата моменти Когато обемът „падне“, тупирайте косата отзад и отгоре замаскирайте тупето с гладко сресаните кичури, израснали от темето.
 
Подстрижка „паж“
 
 
Изглежда суперженствено, ако бретонът е дълъг и сресан настрани. Отива на дами с прави и гладки коси или на притежателки на естествено чупливи коси, които стоят на вълни. С малко лак, напръскан върху гребена, след сресването всяко косъмче ще си отиде на мястото. Тъй като косата отзад е дълга и пада тежко, тази прическа би могла да се оформи и на леки масури на тила.
На кого отива? Практически на лица с всякаква форма.
Стилизиране След измиване изсушете косата с кръгла четка (страничните партии – леко назад, за да можете по-лесно да ги закрепите зад ушите). Фиксирайте прическата с лак за коса.
Спасение в трудни за косата моменти Косата ви е наелектризирана и „хвърчи“? Малко стилизиращ лосион ще й се отрази добре. Намажете я обилно с него, изчакайте да изсъхне и я пригладете с преса за изправяне на коса (за предпочитане – с регулатор на температурата). Покривните кичури обработете и оформете най-накрая.
 
Постепенно каре (подстрижка боб на степени)
  
 
Отзад косата е доста по-къса, а предните кичури са екстра дълги. Тази елегантна подстрижка е идеална за косите на вълни или на букли. Ако държите да сте по модата, навийте няколко кичура от едната страна на букли в стил 20-те години. След измиване оставете косата да изсъхне на въздух и после я намачкайте с пяна за къдрици. Отделни кичури можете да усучете около показалеца си, за да стоят на масури. За допълнителен блясък я фиксирайте с лак за коса със светлоотражателни частици.
На кого отива? Преди всичко на жените с кръгла или сърцевидна форма на лицето, както и на дами с къдрава коса.
Стилизиране Ако сте естествено къдрава, след измиване оставете косата да изсъхне на въздух. Ако искате къдриците ви да пружинират, нанесете крем за къдрици по дължините и оформете буклите с пръсти.
Спасение в трудни за косата моменти Къдриците ви „падат“ много бързо? Обилно напръскайте косата с лосион за преди изсушаване, навийте предната част на пластични ролки (на масури) и изсушете със сешоар. След това разрошете и оформете прическата с пръсти.