Смесване на образци

Смесване на образци 
 
 
 
По материали от мрежата
 
януари, 2009 г.

 
Еклектиката в интериорния дизайн се утвърждава като тенденция и през новата 2009 година. Смесват се стилове и периоди, като всеки оставя уникалния си отпечатък в дома.

 
 
 
♦ Go green Природозащитниците и обществените организации поставят пред производителите и търговците на мебели и материали за дома безапелационни изисквания за спазване на еконормите. Не само крайният продукт, но и самият технологичен процес следва да отговарят на техническите и законовите изисквания за безопасно и здравословно производство. Самите компании производители използват зелената вълна като рекламна стратегия.
 
♦ Ръчна изработка Артистизмът и идеята за уникалностса водещи в интериорния дизайн като отрицание на масовото, неперсонализирано производство. Ръчната изработка е издигната в култ в някои колекции.
 
♦ Еко лукс Използването на екоматериали в обзавеждането става въпрос на престиж и висок стил. Водещи дизайнери на мода за дома залагат изцяло на естествена коприна, вълна и памук и отричат синтетиката. Боите, естествено, са нетоксични.
 
♦ Глобализацията господства и в сферата на интериорния дизайн. Творците черпят вдъхновение от Русия, Китай, Латинска Америка, Индия, Мексико, като създават пъстри, мултикултурни образци.
Модерни в декоративните аксесоари и обзавеждането като цяло са препратки към стиловете арт деко и арт нуово. Стилът, който се налага в интериорния дизайн, е шокова смесица от изкуство и модерни технологии.
 
♦ Домът крепост Стремежът на много от дизайнерите е създаването на интимна атмосфера във всеки дом, с акцент върху възможността за релаксация и усамотяване. Формите и материалите са леки и изчистени и създават усещане за близост до природата. Изтънченият модерен стил в дизайна за дома често прегръща класическите образци и ги трансформира в непреходна елегантност.
 
♦ Цветове Няколко са основните тенденции при избора на цветове за дома през новата година. Бяло, пясъчно и сиво са цветовете на суровия материал с незавършен вид. Водещи тук са минимализмът и идеята за автентичност. Друга цветова група съпоставя урбанизма и живота близо до природата. Градът се превръща в по-естествено, уютно жизнено пространство с градините по покривите и вертикалното озеленяване. Студеният сив цвят на строителството се съчетава по неповторим начин с органични, живи цветове като зелено, медно червено, бронзово, кафяво, пясъчно. Използват се и т. нар. комплексни, дълбоки цветове, създадени от милиони малки точици от два или повече различни цвята (лилаво и цвят горчица например). Те обаче трябва да се използват предпазливо и с усет. На гребена на модната вълна са и цветовете, които отразяват индивидуалността – ярки, смели и неочаквани миксове. Един от основните съвети на специалистите е при избора на цветове за дома водещ да бъде географският принцип. Особеностите на околната среда и климата могат да бъдат успешно инкорпорирани и в цветовете на стените, мебелите, тъканите и аксесоарите. Най-предпочитани обаче си остават светлите, меки и естествени цветове на земята и природата – бяло, кремаво, зелено и синьо.