СОК ОТ МОРКОВИ ИЛИ МЕДИКАМЕНТИ

Сок от моркови или медикаменти?
Здравословен и траен тен – това искаме всички през лятото
 
август, 2011 г.
 
©Andrey Starchenko – 123rf.com
 
Постижимо е, но трябва да сте информирани. За да ви бъдем полезни, се постарахме да отговорим на най-често задаваните въпроси за загара и слънцезащитата.
► Ако преди отпуската съм посещавала солариум, по-защитена ли ще е кожата ми, когато легна под палещото слънце на плажа?
Посещенията на солариум преди морето осигуряват сериозна защита от слънчеви алергии, но много малко защита от слънчево изгаряне. Предварителното ходене на солариум стимулира меланоцитите да произвеждат повече пигменти, когато сме на плажа. За някои може да е добра новина, че солариумът пречи да се стигне до лющене на кожата (вследствие на умножаването на роговите клетки под въздействие на слънцето), но пък точно тези клетки са от решаващо значение за естествената слънцезащита.
► Кои медикаменти правят кожата особено чувствителна към слънчевите лъчи?
Преди всичко т. нар. ретиноиди, които се изписват при акне или вроговявания по кожата; химиотерапевтичните медикаменти, някои антибиотици, като миноциклина, с който се третира акнето. Но и някои антидепресанти или растителни съставки (от жълтия кантарион например) могат да провокират свръхчувствителност към слънцето.
► Как мога да се спася от слънчева алергия?
Решаващата профилактика срещу слънчевата алергия е внимателното печене през първите 2 дни от отпуската – по 30 мин на ден са достатъчни. Чак след това можете да оставате на плажа по-продължително време. Както споменахме, и предварителното разумно посещение на солариум помага. Приемът на антиалергични медикаменти или калций за жалост е със слаб ефект. В по-тежките случаи се изписва и кортизон.
► Възможно ли е да почернея повече, ако ям определени храни?
Ако пиете сок от моркови или приемате бета-каротин на таблети, кожата ви ще почернее повече, но със слънцезащитата това няма нищо общо. И, за бога, не пийте таблети витамин А, когато вече сте на морето. Такива пигментни петна можете да си причините!
► Влияе ли честото взимане на душ върху качеството на добития тен? 
Тенът изчезва с естественото излющване на роговите клетки на кожата в рамките на няколко седмици, след като сте го добили. Излющването на клетките може да бъде подпомогнато от механични фактори като пилинг, търкане на кожата с хавлиена кърпа или с гъбата под душа. Но ако след всеки душ намазвате тялото си обилно с подхранващ крем, тенът ви има шанс да остане по-дълго на вас.
 
5 правила за безопасен загар
Допреди слънцезащитните козметични продукти да наводнят пазара, много от нас добиваха тен, без да защитават кожата си допълнително и, естествено, се излагаха на огромен риск. Някои чак след време констатираха лошите последици – странни уплътнения и пигментации по кожата и червени бенки.
1. Нанасяйте крема минимум 15 минути преди да се изложите на слънце, за да има време кожата ви да попие защитните вещества в състава на продукта..
2. Не пестете от крема.За надеждна защита дерматолозите твърдят, че са необходими по 30 г слънцезащитен продукт на всяко намазване. Направете си сметката колко туби да си купите.
3. Избирайте слънцезащитното средство според изискванията на вашия тип кожа.
4. Гледайте си часовника на плажа! На всеки 2 часа подновявайте намазването със слънцезащитно средство. Както и веднага след като излезете от морето.
5. Не забравяйте за козметиката за след загар.Подхранващите компоненти в състава й бързо успокояват и овлажняват кожата.