СОЛАРИУМЪТ – ДОБЪР ИЛИ ЛОШ

Солариумът – добър или лош
 
април, 2008 г.
 
 
 
Наближава сезонът на отпуските и много от нас се канят да го прекарат по плажовете и, естествено, да хванат бронзов тен. Но дотогава, ах, дотогава ни остава само солариумът.
Първо, защото за две седмици не можем да разчитаме, че ще добием равен и интензивен загар. Та нали с всички сили и средства се стараем да не изгорим от слънцето, предпазвайки се с всякакви слънцезащитни средства. И второ, защото бялата кожа изглежда като болна и бихме стреснали всички летуващи, когато се съблечем първия ден на плажа – бели като буца сирене. Има и трето – солариумът подготвя кожата за почерняването и значително намалява риска от слънчево изгаряне на плажа.
Но въпреки че сме склонни да се потим в тесните кабини, напоследък сме наплашени от предупреждението „Солариумът е вреден“. Не е съвсем така. Истината е, той е абсолютно противопоказан за хората, на които им е забранено да се излагат на слънце по здравословни причини. Те, естествено, при никакви обстоятелства не бива да влизат в кабината. Но ако може да се почернява здравословно на море, тогава защо да не може да се почернява здравословно и в солариума? Не е ли все едно откъде се взема ултравиолетът – от слънчевите лъчи или от лампите в кабината? А що се отнася до вредността, то солариумът даже е по-безопасен от слънцето. Стига да се използва правилно. Основните аргументи на „борците“ срещу солариума често не могат да бъдат доказани, а понякога нямат нищо общо с истината. Специалистите не само твърдят, че загарът под изкуственото слънце е съвършено безопасен, но и доказват положителните въздействия на солариума върху човешкия организъм, развенчавайки най-гръмките митове.
 
3 МИТА ЗА ВРЕДНОСТ
Мит 1
Почерняването в солариум е вредно
Загарът е защитна реакция на организма към действието на ултравиолетовите лъчи. Ултравиолетовото излъчване се дели на три съставни части: UV-А, UV-B и UV-С. UV-С е най-опасно, но, слава богу, в природата тя се задържа от озоновия слой. Има резон обаче все по-обсъжданата напоследък тема за разрушаването на озоновия слой на Земята, поради което естественият загар става все по-опасен.
Солариумите разполагат с мощни филтри, които напълно неутрализират това UV-С излъчване. В разумни количества вълните UV-A и UV-В не са вредни за човека. И точно те даряват кожата с чудесен бронзов оттенък. А дерматолозите натъртват, че вреден е не самият загар, а слънчевите изгаряния. Съгласете се, че под яркото слънце на плажа на човек му е много трудно да контролира количеството на излъчването. В солариума обаче да изгориш, е практически невъзможно. Стига да спазваш препоръчаното от опитния персонал на салона време за престой в кабината. За да уцелите точната доза ултравиолет, която вашето тяло е безопасно да понесе, не е зле, преди да започнете сеансите в солариума, да се консултирате с дерматолог.
 
 
Типове чувствителност на кожата
Съгласно една класификация на Фицпатрик по чувствителността към слънчевата светлина хората се делят на 6 типа:
Тип 1бяла кожа с лунички, рижа коса, сини очи. Солариумът не се препоръчва.
Тип 2кожа, която трудно почернява (почти не почернява), но няма лунички. Солариумът не се препоръчва или се препоръчва в ограничени дози – 3–4 пъти в месеца по 3 мин.
Тип 3склонна към загар кожа, тъмна коса, кафяви очи. Солариум – 3–4 пъти в месеца по 5–10 мин.
Тип 4смугла кожа от средиземноморски тип. Солариум – 3–4 пъти в месеца по 10–15 мин.
Тип 5много тъмна кожа с червеникав оттенък (като на индианец). Солариумът не създава никакви проблеми.
Тип 6 черна кожа (като на африканците). Солариумът не е необходим.
 
Мит 2
Използването на козметика за солариум е загуба на пари
Тази е най-разпространената заблуда. Специализираната козметика за солариум се отличава от обичайните слънцезащитни средства по това, че не съдържа слънцезащитни филтри. Повечето препарати съдържат компоненти, активизиращи производството на меланин – оцветяващия пигмент на кожата, който обезпечава по-тъмния и устойчив цвят на загара. Тази козметика не може да бъде използвана на плажа и обратно. Препоръчителна е най-вече за хората с по-чувствителни кожи, склонни към слънчево изгаряне. Производителите на специализираните средства за загар в солариума обикновено разработват няколко линии: за формиране на базов загар, за поддържане на вече получен загар и серия за грижа за кожата след сеансите в солариума. Средствата са с различна консистенция (кремове, лосиони емулсии). Най-използвани са охлаждащите, ускоряващите загара и тези, които придават особен оттенък на загара (от бронзов до шоколадов).
  
Препоръчителната доза ултравиолет
която ви е необходима за постигане на красив тен, се получава след 12–20 сеанса с продължителност 5–10 минути. Тези 20 сеанса не бива обаче да се правят повече от 2 пъти годишно.
 
 
Мит 3
Солариумите са еднакви във всички салони
Соларните студиа се различават не само по интериор и местоположение, но и по услугите, които предлагат. Много важни за постигане на отличен резултат са следните „подробности“, на които трябва да обърнете внимание: фирмата, изработила апарата, състоянието на лампите и филтрите и мощността на солариума. Ако не сте технически грамотни, от вас се изисква само да погледнете паспорта на машината – в него всичко е написано. При избор на солариум е желателно да отдавате предпочитанията си на новите апарати. Първите професионални солариуми са били за легнало положение. Няколко години по-късно са изобретени първите вертикални турбосолариуми, които гарантират по-равномерен тен. Освен тези двата има и солариуми за домашно ползване, но тяхната мощност е много малка.
 
Лампите решават всичко
Мощност Тя определя силата на излъчване на ултравиолетовия поток (изчислява се във ватове). Има едно просто правило – колкото е по-голяма мощността на лампите, толкова по-малко време ви е необходимо за придобиването на тен. Но също така колкото по-мощни са лампите, толкова по-бдителни трябва да бъдете за времетраенето на престоя си в кабината. Мощните лампи ви налагат да се въздържате от излишен фанатизъм, който може да ви навлече изгаряне.
Например в солариум с лампи от по 160 вата престоят на даже и подготвени (т.е. леко загорели хора) не бива да превишава 10 минути.
Колкото по-стари са лампите обаче (колкото повече часове са отработили), толкова повече време ще ви трябва, за да добиете тен. Затова е много важно клиентите да се интересуват колко време са експлоатирани лампите. В солариумите често сменят лампите, без да предупреждават за това постоянните си клиенти, които по навик си поръчват 15- вместо 10-минутен сеанс. И в този случай сеансът може да приключи с изгаряне.
Когато говорим за мощност, трябва да се отбележи, че ако солариумът има отделение с по-мощни лампи за лицето и деколтето, тогава трябва да бъде предвидена възможността за тяхното изключване.
Изводът, който може да бъде направен дотук, е, че мощните лампи (над 160 вата) позволяват да се съкрати времето на сеанса за придобиване на загар, което автоматично икономисва пари на клиентите. Но пък съответно така се обслужват повече клиенти, което в крайна сметка влияе добре на рентабилността на салона!
Спектрален състав Той трябва да е указан също в техническия паспорт на солария. Именно от него зависят качеството, продължителността и особено безопасността на загара. Както споменахме, UV-С излъчването трябва да отсъства напълно от него. Що се отнася до съотношението между UVA и UVB спектъра, принципно UVA лъчите съставляват до 99% от спектралния състав на соларните лампи, а UVB – само 1,3%, тъй като те са много интензивни и могат да провокират изгаряне.
 
Само че…
Спираме дотук с одата за солариума. Ще ви споменем и за някои негови тъмни страни, за да не ни обвините в едностранчивост. Има, разбира се, строги противопоказания за посещение в солариума. Това са:
1. Всякакви гинекологични заболявания (например миоми, кисти и др.).
2. Всякакви проблеми на млеч­ните жлези.
3.  Нарушения на функциите на щитовидната жлеза.
4.  Някои дерматологични заболявания, предразположност към образуване на злокачествени тумори или тяхното наличие.
5. Противопоказание се явява и възрастта до 15 години, както и прекалено светлата кожа от първи фототип. В тези случаи е възможно солариумът да повреди структурата на кожата, а също и да причини изгаряне.
6.  Бременност. Женският организъм през този период е крайно чувствителен към ултравиолетовото излъчване, тъй като в организма се изработва хормон, провокиращ образуването на пигментни петна.
7.  Продължителен курс на лечение с определени лекарствени средства, приемът на които провокира ефект на фотосенсибилизация (повишена чувствителност на кожата към ултравиолета). Този точно страничен ефект на лекарствата би трябвало да е описан в инструкциите за приемането им.
8. Не е желателно да влизате в солариум и ако наскоро сте провеждали или в момента провеждате процедури от типа на пилинг или мезотерапия.
 
Правила за експлоатация
При визита в солариума не е зле да сте запознати и с някои препоръки, които ще ви помогнат да избегнете последващи притеснения и главоболия:
1.  Влизайте в кабината без грим и без украшения (особено колиета). Забраната се отнася и за ежедневните овлажняващи кремове за лице и тяло, които използвате.
2.  Вземете си душ преди това, но без сапун, защото сапунът изсушава кожата, а солариумът – още повече.За да сведете до минимум този неприятен ефект, използвайте козметика за солариум. Повечето продукти са силно овлажняващи.
3.  Използвайте специалните защитни средства: очила, шапки за коса и сутиени.
4.  Помолете консултанта в студиото да ви състави план за посещение и го спазвайте.
Първият сеанс в солариума не бива да превишава 10 минути от който и тип да е вашата кожа.
  
 
 
Старее ли по-бързо кожата
Толкова, колкото по-бързо старее въобще от излагането на слънце. Освен за синтеза на витамин Д солариумите имат лечебно действие при някои кожни болести (псориазис и кръгов косопад например). Солариумите се препоръчват и при някои ракови заболявания на кръвта с цел да се убият бързоделящите се ракови клетки. Но колкото и похвали да изречем, те не отменят основния грях на изкуственото слънце – че намалява еластичността на кожата, което работи за нейното по-бързо стареене. Но това важи само за дамите, които прекаляват с тази процедура.
Ако превърнете придобиването на тен в солариума в целогодишна мания, нищо чудно даже да си докарате пигментни петна или да задълбочите вече съществуващитe.
А норвежки учени са установили, че при посещение на солариума от хора с много светла кожа се увеличава рискът от меланома. Но спираме с тези заплахи, защото разчитаме на вашата умереност, разумност и информираност.