СПАЛНЯТА Е РОДИТЕЛСКА ТЕРИТОРИЯ

Спалнята е родителска територия

Как да съхраните любовния си живот при наличие на деца вкъщи

 
 
април, 2010 г.
 
 
© Sean Prior – 123rf.com
 
Децата отнемат цялото ни време, когато са малки. Когато пък поотраснат, те окупират цялото пространство на дома… Възниква въпросът, как да запазим пълноценния си сексуален живот след появяването на децата.
 
Очаквали сте децата си с такъв трепет, с толкова голямо вълнение, но със своята поява на бял свят те изведнъж налагат върху вас собствения си непредсказуем ритъм на живот. От този момент започва нова история на семейния живот, която нарушава досегашното равновесие и навици. Двойката се превръща в истинско семейство, но някои от родителите стават поклонници на децата си, вместо да им бъдат просто родители. Настъпва детското царство, което понякога приема крайни форми. Например когато детското царство се простира и върху
 
територията на съпружеската спалня
– то на практика регламентира сексуалните отношения между родителите. Произтича своеобразна смяна на ролите – детето заема цялото жизнено пространство, а на родителите не им остава нищо друго, освен да „отбраняват“ с всички сили своето интимно пространство.
„Както си правехме секс късно през нощта, изведнъж с ужас установихме, че прекрасният ни син стои до леглото ни и ни гледа втрещено. Не знам колко време ни е наблюдавал, но тази ситуация ме шокира“ – споделя 32-годишната Пламена.
Детето расте, прохожда и в някакъв момент може да се качи и в завивките на правещите секс и нищо неподозиращи свои родители. Фройд е описал подробно травмиращото влияние на подобна сцена върху дете на възраст година и половина, което впоследствие развива страхове и става жертва на сексуални неврози.
Твърде ранното „запознанство“ на детето със секса винаги завършва зле и води до усамотяване и по-късно до самота на самото дете.
Когато види родителите си да се съвокупляват, светът на детето се разклаща, доверието му в тези, които му дават опора, изчезва.
Изпитвайки страх, че детето ще стане свидетел на сексуалната им близост, много родители си забраняват каквото и да било проявление на собствената си сексуалност. 
Когато децата са вкъщи, аз не мога да се отпусна“ – признава Емил, баща на три деца, съответно на 12, 10 и 6 години.
Откровението на Емил не е нищо друго освен проява на следния парадокс – родителите се превръщат в
 
деца на собствените си деца
Когато майката и бащата не могат спокойно да правят любов, защото зад стената спят децата им, те всъщност се поставят в ролята на деца спрямо собственото си потомство и така обръщат ситуацията нагоре с краката.
Възрастните се държат така, сякаш в съседната стая са собствените им родители, а това е благоприятна среда за възникване на невротични взаимоотношения.
Как да бъде разграничена семейната територия, тази на възрастните от тази на децата? Вратата на родителската спалня трябва да бъде затворена. Още от времето, когато детето прохожда, то трябва да знае, че през тази врата
 
не може да влиза без разрешение
Същата дисциплина трябва да имат и родителите по отношение на стаята на децата си. Ако детето не бъде научено на това, има опасност малките да свикнат с ролята на заповядващи и да командват всичко и всички.
Когато не бранят своята територия, родителите всъщност предават цялата си власт на детето.
Всеки има свое лично пространство, което трябва да охранява. Необходимо е родителската двойка да прояви твърдост. Можете да кажете на детето „не“ точно както отказвате да удовлетворите някои от другите му капризи. Това е начинът, по който съпрузите могат да оградят своя територия, в която имат възможност спокойно и свободно да осъществяват своите сексуални желания. Не се предавайте пред трудностите, които биха могли да възникнат по пътя на начинанието разграничаване на териториите. Помнете, че възрастните, които поддържат активни сексуални отношения, могат само да се гордеят с това. Като
 
продължават да се занимават със секс
– те получават удоволствие и се чувстват прекрасно. Колкото повече секс има в брака, толкова повече разбирателство има между съпрузите. От това и детето ще е доволно. Ако успеете да му обясните, че има част от взаимоотношенията между вас, която е забранена за достъп за външни хора, включително и за него, когато детето ви порасне, то също ще успее да запази своето интимно пространство.
Колкото по-големи стават децата, толкова повече ситуацията с интимния живот на родителите се усложнява. Към риска да ги шокирате или раздразните се прибавя и този да станете обект на саркастичните им забележки.
За това ни разказва 43-годишната Невена, чийто 16-годишен син често иронично пита: „Да не би все още да правите секс?“
Тази болезнена ситуация е позната на мнозина. Големият ви син е с компания и е решил да пирува почти цяла нощ. Младежите са се разположили в кухнята и в хола – за какво спокойствие може да става дума? Излиза, че родителите могат да се насладят на интимната близост единствено когато са далеч от дома. Те са
принудени да „бягат“ от вкъщи
– за да могат да правят секс в спокойна обстановка. Колкото повече отстъпват територия на децата си, толкова повече подрастващите не се притесняват от ласките, които самите те си разменят демонстративно с техни връстници от другия пол.
Стига се до момента едва ли не родителите да искат разрешение от децата си да правят ли секс, или не.
Какво трябва да бъде поведението на родителите, че сексуалният им живот да не дразни децата им и да не предизвиква детската агресия?
Взаимното уважение ще се появи, когато възрастните започнат да спазват две прости правила.
1. Постарайте се детето ви да не чува стоновете ви, докато правите любов. То и без това изпитва напрежение и неудобство от мисълта, че родителите му правят секс.
2. Ако тийнейджърът ви задава някакви въпроси или се опитва да коментира вашия сексуален живот, спокойно можете да му отговорите, че тази част от вашите взаимоотношения засяга единствено и само вас двамата с баща му и че неговите подмятания са всъщност груба намеса в личния ви живот.
Какво да направите, ако съветите и молбите не действат? Най-лесният и ефективен начин е да сложите райбер на вратата. Когато веднъж разберат, че вратата е залостена, децата ще си дадат сметка, че мама и татко имат друг, само техен си живот, в който влизането е забранено. Това откритие ще им помогне в бъдеще да развият правилно собствената си сексуалност.
 
Има нужда от разговор
Налага се да поговорите с детето, което случайно ви е видяло, че правите секс.
Не му се карайте, то случайно е попаднало в света на възрастните и изпитва противоречиви емоции: учудване, страх, любопитство, чувство за вина, обида… Има опасност детето да интерпретира погрешно онова, което е видяло. Затова е задължително да разговаряте с него. Не се правете, че нищо не се е случило.
Ако детето ви е още малко, сложете го върху коленете си, докато разговаряте, за да осъществите телесен контакт. Ако то не задава въпроси, вие започнете разговора: „Ние не забелязахме, че си влязъл/влязла, защото бяхме заети с това да правим нещо, което правят само възрастните. Изплаши ли се? Всичко е наред и нищо страшно не се е случило. Просто аз обичам татко ти и той ме обича. На нас ни харесва да бъдем заедно. Това, което видя, се случва на всички родители и въобще на възрастните хора. Просто не е прието децата да виждат това. Майката и таткото разговарят, целуват се и правят любов – това е нормално и именно от тази любов се раждат децата. Ти също си плод на тази любов.“
 

Как родителите да си останат любовници?
► Опасенията, че децата могат неочаквано да ви заварят по време на бурни сексуални ласки, се превръща в основна причина за сексуалните проблеми на някои двойки.
► Интимното пространство на двойката се нуждае от защита и децата не бива да възприемат спалнята на родителите като своя.
► Ограниченията, които са установени достатъчно рано, ще приучат детето, а после и подрастващия индивид да съжителства с родителите според принципите на взаимно уважение.