Спецкурс „Целулит“

Спецкурс „Целулит“
33 актуални въпроса,
които съдържат тази омразна дума
 
май, 2009 г.
Снимка © photoCD – Fotolia.com
1. Защо жените имат целулит, а мъжете – не?
Защото съединителната тъкан на жените е много по-еластична. Това е добре за бременността, но зле за външния вид на кожата – разрасналите се от неправилното хранене и начин на живот мастни клетки много лесно се „промушват“ през успоредно разположените й влакна, натискат кожата отдолу и върху нея се образува грозен релеф.
2. Наследствен ли е целулитът?
Доколкото целулитът се дължи на слаба по природа съединителна тъкан – да. Погледнете бедрата на майка си. Ако кожата им е осеяна с целулит, в 80% от случаите след години ще имате и вие. Освен ако не вложите всичките си усилия още от тази минута, за да промените бъдещето на кожата си към по-добро.
3. Играе ли и възрастта някаква роля за появата на целулит?
Да, тъй като с напредване на възрастта мускулатурата отслабва, вследствие на което мастната тъкан се разраства още повече. Наличният целулит получава шанс да се развива към още по-зле. Който обаче през младите си години не е страдал от целулит, и на късна възраст най-вероятно няма да страда. Или пък може и да се сдобие с целулит, но с почти незабележим.
4. Само пълните жени ли имат целулит?
Не. За да се убедите, просто се огледайте хубавичко, когато сте на плажа. Дори и изключително слаби момичета и жени имат портокалова кожа. Виновна за това е, както вече обяснихме, слабата женска съединителна тъкан. Излиза, че целулитът не е проблем на напълняването, а е кожен проблем. Целулитните мазнини са различни от мазнините, които натрупваме при напълняване (последните се намират много по-дълбоко под кожата и тях организмът ги изгаря при отслабване). Докато целулитните мазнини не се изгарят и са мастни клетки, вплетени в структурата на съединителната тъкан.
5. Каква роля играят хормоните за образуване на целулита?
Женският хормон естроген подпомага отлагането на мазнини, потискайки използването им за гориво и попълвайки мастните депа на организма. Естрогеновите хапчета антибебе съдържат относително високи дози от този хормон и могат да бъдат обвинени за влошаването на целулита. Прекалено високото ниво на естроген в организма съдейства за задържането на вода, а това, както на много жени е известно от собствен опит, също качва дела на мазнините и благоприятства образуването на целулит. Модерните нискодозирани антибебе препарати съдържат значително по-малки дози естроген, затова е препоръчително да се предпазвате с тяхна помощ от забременяване, ако искате да нямате целулит.
6. Има ли антицелулитни кремове на хормонална основа?
Да, но задължително трябва да се консултирате с лекар, преди да ги използвате. Те съдържат андрогени (мъжки хормони) и временно така преструктурират съединителната тъкан, че я правят значително по-здрава. Освен това редуцират благоприятстващото появата на целулит действие на естрогена.
7. Колко ефективни са морската сол и екстрактът от водорасли в борбата с целулита?
И двете средства доказано изглаждат целулитните „възвишения“, но само ако се прилагат упорито и редовно. Водораслите активизират обмяната на веществата. Ваните с морска сол са особено ефективни – освен че намаляват целулита, те значително облекчават отоците, провокирани от задържане на вода в организма.
8. Трябва ли допълнително да се прави и пилинг на кожата на тялото като антицелулитна мярка?
Задължително – най-добре всеки ден под душа. Пилинг продуктите се грижат не само за по-добрата микроциркулация на кожата, а също и за елиминирането на вроговените мъртви клетки от повърхността й. След пилинг кожата изглежда нежна, розова и значително по-гладка (включително и в проблемните зони).
9. Може ли целулитът да бъде победен с масажи?
Да. От една страна, масажът стимулира кръвооросяването, а от друга, активизира обмяната на веществата и съответно изгарянето на мазнините. Когато целулитът е съпроводен и от отоци, провокирани от задържането на вода, лимфодренажният (оточният) масаж, изпълнен от професионалист, може да направи чудеса.
10. Кое е по-ефективно срещу целулита – ръчният масаж или масажът със специална ролка?
Масажът на съединителната тъкан (т. нар. оточен масаж), направен от физиотерапевт, е особено ефективен срещу целулита. Но ако вкъщи искате също да правите нещо срещу целулита, е препоръчително да се сдобиете с масажни ролки. С тяхна помощ всъщност не можете в нищо да сбъркате, докато се масажирате. Лекият пощипващ масаж също се учи много лесно. Той стимулира кръвообращението и по този начин съкращава живота на мастните клетки.
11. Колко ефективни са контрастните душове срещу целулита?
Много, но все пак не очаквайте чудеса. Тонизирането на кожата чрез редуване на струи гореща и студена вода активизира кръвообращението, стимулира обмяната на веществата и подпомага бързото изхвърляне на отровите от тъканите. Най-добре е 3 пъти един след друг да се облеете с топла и студена вода, като винаги завършвате със студена!
12. Трябва ли и спортът да бъде включен в битката срещу целулита?
Ако се изпотявате само като чуете думата „спорт“, наричайте го просто „движение“. Не е задължително да ходите на фитнес, просто се движете повече в ежедневието. Ходене пеша (всеки ден по 30 мин), разходки в парка вечер, излети в планината през почивните дни (или пък каране на колело в парка) – може да се каже, че това са си целенасочени мерки за справяне с целулита.
13. Коя тренировка е най-антицелулитна?
Всяка тренировка, която комбинира упражнения за сила и за издръжливост. Комбинираната фитнес тренировка води до разграждане на мазнините и изграждане на мускулите. Идеалните антицелулитни спортове са плуването, спортното ходене, аква аеробиката и карането на колело. Ако съединителната ви тъкан е по-слаба, бягането не е препоръчително за вас (заради тресящия се ефект).
14. А йога помага ли срещу целулита?
Йогата не само е чудесен метод за отпускане, но помага за укрепването на съединителната тъкан. Упражненията, наречени асани, благоприятстват разграждането на мазнините, стимулират кръвообращението и лимфопотока и стягат мускулатурата. Ако обикновената хата йога ви се струва прекалено спокойна, тогава се запишете на силова йога или на спининг йога (модерни разновидности на йогата, в които са включени движения и от други спортове).
15. Кои упражнения най-много стягат тялото и изглаждат целулита?
Изометричните. Те могат да се изпълняват дори в седнало положение (когато сте на бюрото или в колата). Напрягайте седалищните мускули толкова често, колкото се сетите през деня, и се опитвайте да задържате напрежението няколо секунди. Това упражнение хем стяга дупето, хем се бори с целулита.
16. Вярно ли е, че обувките на високи токове благоприятстват образуването на целулит?
Ако генетично не сте предразположени към образуването на целулит, той няма да се появи дори и ако носите обувки на високи токчета. Ако обаче вече имате целулит от първа степен, не бива всеки ден да носите обувки на високи токове. Обувайте ги само за специални поводи. Те затрудняват протичането на лимфата и кръвооросяването на краката, което води до образуване на портокалова кожа.
17. Трябва ли борбата с целулита да е съчетана с диета?
Добре би било, защото от неправилното хранене мастните клетки много се разрастват (могат да увеличат 200 пъти размера си) и стават видими на повърхността на кожата като неприятни възвишения. Ако изключите от менюто си мазните храни, захарта и изделията от бяло брашно, мастните клетки отново ще намалят размера си.
18. Възможно ли е мастните клетки да се смалят само с помощта на антицелулитен крем?
Не. Дори и всеки ден да мажете тялото си с крем, ако вечер изяждате по едно пакетче чипс пред телевизора, ефектът от мазането с крем ще е нулев.
19. Колко често трябва да се използва антицелулитният крем?
Всяка сутрин. Но още по-добре – всяка сутрин и всяка вечер.
20. Кога се забелязват първите успехи от употребата на антицелулитен крем?
Някои производители ни обещават видима промяна след 10-дневно използване на продукта. Но все реалната прогноза е до 30% по-малко целулит след 1-месечно третиране с продукта.
21. Колко дълго продължава ефектът от прилагането на антицелулитния крем?
Ако комбинирате използването на кремовете с малко спорт и пренастроите храненето си, успехите ще са доста по-трайни. Ако веднага се върнете към стария си начин на живот и лошите си навици, целулитът ще се върне отново. Затова бъдете бдителни!
Ruskus-aculeatus
22. Кои активни вещества в антицелулитните кремове укрепват съединителната тъкан?
Кофеин/гуарана/виниферин Те активизират микроциркулацията на кръвта в тъканите и заедно с това стимулират и разграждането на мазнините на клетъчно ниво.
Екстракт от див чимшир (Ruscus aculeatus) Активизира протичането на лимфата и по този начин предотвратява нейното задържане в краката.
Гинко билоба в комбинация с женшен стимулира изгарянето на мазнините. Женшенът съдържа растителни андрогени, които са противниците на целулитообразуващите естрогени.
L-карнитин (L-Carnitin) Той се произвежда от тялото, но в малки количества. Ако го доставяте по малко и отвън, подпомага превръщането на мастната тъкан в енергия, необходима за захранване на клетките.
Екстракт от див кестен има отшлакващо действие, укрепва съдовите стени и помага за изхвърляне на задържаната в тъканите вода.
23. Може ли целулитът да се появи и на други места по тялото освен по бедрата и седалището?
Всички зони по тялото са застрашени от появата на целулит, но най-вече тези, които се оросяват по-малко с кръв. Най-често целулит се образува по корема, горната част на ръцете и дори по коленете.
 
24. Какво влияние има храненето върху появата или отсъствието на целулит?
Естествено, хранителните вещества са решаващи за това, как изглежда кожата ни. Най-лоши към кожата са наситените мазнини. Прекаляването със захарта и бялото брашно също води до образуването на целулит, тъй като продуктите, които ги съдържат, отслабват съединителната тъкан. Добре е да хапвате белтъчини, но от риба или пиле. Протеините забързват обмяната на веществата и ускоряват изгарянето на мазнините. Също така е важно да приемате много витамин С. Той подпомага производството на колагенови влакна в съединителната тъкан.
25. Мнозина се кълнат в антицелулитните свойства на алкалните храни. Кои хранителни продукти спадат към тях?
Повечето диетолози отричат диетите, организирани на киселинно-алкален прирнцип. Други ги боготворят, защото според тях киселините, съдържащи се в продукти като захарта, бялото брашно, кафето и колбасите, се отлагат в съединителната тъкан и я отслабват. Това учение обаче заклеймява като киселинни храни също така рибата, сиренето и месото, а те все пак са есенциални за човешкото хранене и не е препоръчително да отсъстват от менюто ни.
Кои храни са алкални
Според някои учени киселинните храни нарушават киселинно-алкалния баланс на организма. Най-явните симптоми са целулитът, повяхналата кожа, косопадът, зиморничавостта, отсъствието на житейски хъс и излишните килограми. Какво означава една храна да бъде алкална? Най-просто това можем да се обясни така: тези храни оставят след консумация алакален резерв, в който има богато съдържание на алкалообразуващи минерали и който е в пълна готовност да неутрализира киселинните отпадъци, произвеждани от клетките в нашето тяло. Тези алкални резерви имат важната роля да поддържат организма ни чист и да запазят естествения му имунитет.
За алкални храни се смятат зеленчуците, картофите, просото и плодовете (с изключение на сините сливи и боровинките, които са киселиннообразуващи). Колкото и странно да ви звучи, дори киселите плодове са алкални храни. Даже колкото по-кисел е един плод, толкова по-алкалообразуващ е той. Именно на своите алкалообразуващи минерали прясно изцедените сокове дължат своето тонизиращо въздействие и укрепваща сила.
26. Защо трябва да пием много вода, когато се мъчим да изгладим целулита?
Пиенето на вода забързва обмяната на веществата, което пък води до по-бързо изгаряне на мазнините. Освен това водата прави кожата да изглежда по-опъната. Идеално е да пиете по 2 л вода на ден.
27. Може ли стресът да провокира поява на целулит?
Според най-новите изследвания хормоните на стреса адреналин и норадреналин стимулират неестественото раздуване на мастните клетки. В този случай помагат методите за релаксиране, благодарение на които произодството на тези транспортиращи вещества в организма значително намалява.
28. Нуждаем ли се от хранителни добавки, когато се борим с целулита?
Ако се храните балансирано – не. Едва когато лекар констатира дефицит на желязо, магнезий или цинк в организма ви, се налага да си набавите тези вещества отвън.
Но не е толкова лесно да копираш природата. Много вторични растителни вещества се съдържат единствено и само в плодовете или в зеленчуците. Под формата на хапчета е абсурдно да ги намерите. Така например силно оцветените в синьо и виолетово плодове и зеленчуци като патладжаните, червеното зеле, боровинките и черешите съдържат т. нар. антоциани – разтворими във вода растителни оцветители със силно изразени антиоксидантни свойства, защитаващи клетките на съединителната тъкан от загуба на еластичност.
29. Вредят ли излагането на слънце и пушенето на съединителната тъкан и подпомагат ли образуването на целулит?
Да, от цигарите кръвоносните съдове се стесняват, което затруднява кръвооросяването на съединителната тъкан. В резултат клетките получават по-малко хранителни вещества и целулитът се влошава на външен вид.
UV лъчите пък увреждат еластиновите и колагеновите влакна на съединителната тъкан, оставят я да се отпусне и правят така, че разрасналите се мастни клетки много по-лесно да се „промушват“ през създалите се пролуки между еластиновите и колагеновите влакна. Така се стига до образуване на целулит.
30. Има ли ефективни професионални методи, които гарантирано премахват целулита?
Лечението на целулита трябва да е комплексно, но да – има ефективни методи, които го изглаждат видимо и бързо. Една от най-ефективните антицелулитни терапии, които се правят в козметичните салони, е т. нар. бодирепинг (след нанасяне на нужните козметични подукти тялото се увива стегнато с бандажи).
31. Помагат ли изсмукващите мазнините инжекции за изчезване на целулита? 
Те са предназначени само да изтеглят ограничени количества мазнина (при двойна брадичка например). При силно изразен целулит не се прилагат.
32. А липосукцията?
Тя цели по-скоро подобряване на силуета (когато наред с целулита имате и бричове например). Веднъж изсмуканите чрез липосукция мастни клетки изчезват завинаги. Понякога обаче съседните им клетки развиват склонността да се разрастват. Така че в някои случаи липосукцията влошава състоянието на целулита, вместо да го подобри.
33. Ефективни ли са срещу целулита новите термолазери?
Те работят с високочестотна енергия. Високата температура, която се развива при тази процедура, уврежда мембраните на мастните клетки, които умират по естествен път. Самата процедура не е болезнена, но усещането от прекаленото затопляне може да е неприятно.