СПИСЪК НА ЗАДАЧИТЕ ПРЕЗ МАЙ

Списък на задачите през май
 
 
май, 2011 г.
 
© Vadim Yerofeyev | Dreamstime.com
 
През май е важно да почиствате редовно градината от плевели. Оплевете леглата на многогодиш­ните растения, като внимавате да не извадите и нежните саморасли. Ако не сте сигурни за някое растение дали е плевел, или не, тогава преди дъжд покрийте цялото легло с малко тор или обогатена пръст.
 
Някои цветя имат нужда от подпора, за да не паднат, когато се издължат повече. Вероятно сладкият грах се нуждае от такава подкрепа в този момент. Поставете при необходимост пръстен около храсти като божура.
 
Делфиниумът и божурът ще се почувстват по-добре, ако около тях разпръснете малко дървесна пепел.
 
Разделете цветята, които цъфтят в края на лятото и през есента. Ако е необходимо (например при флокса), можете да използвате остър бел. Ако разделяте делфиниума, засадете новите растения отстрани на леглото на растението.
 
Подрежете розите и ги завържете към ограда или специална решетка.
 
Ако искате в средата на лятото в градината ви да цъфтят макове и гипсофила, разпръснете сега семената им между останалите растения, като ги покриете с малко пръст и леко притиснете отгоре. 
 
Орежете издънките по клоните на овошките веднага след като се появят.
 
Захванете от семена зелените подправки. Ако искате да имате и мента, засадете я в голям пластмасов контейнер (например голяма туба за вода), чието дъно е махнато. Така ще предотвратите инвазията на растението.
 
През този сезон къртиците се активизират, търсейки партньор, а също и храна в градината. Вземете от специализиран магазин препарат, който съдържа рициново масло, чиято миризма ги прогонва.
 
Окастрете късно цъфтящите храсти и живия плет, ако има такъв.
 
Не бързайте да засаждате домати, чушки и патладжан, преди окончателно да е минала опасността от слани.
 
Не махайте луковичните от градината веднага след като прецъфтят.Оставете листата им да пожълтеят и изсъхнат на място (дори не е нужно да ги връзвате). Това ще помогне на луковиците да узреят за следващия сезон на цъфтеж.
 
Ако са пораснали минзухари в тревата, изчакайте да прецъфтят, преди да я косите.
 
Не е задължително клематисът да се катери по оградата, по-добре го „пуснете“ по дърветата и храстите в градината, или просто му позволете да се стеле по земята.