СПОРЪТ КАТО СЕРИАЛ

Спорът като сериал
 
юни, 2011 г.
 
© Ambro10 | Dreamstime.com
 
Почти във всяко семейство съществува болезнена тема, която се възпламенява отново и отново, като отравя живота и на двамата съпрузи и превръща брака им в безкраен ден за каране…
 
Може причина за това да са мръсните съдове, които съпругът оставя на масата, вместо да ги сложи в мивката или дори (О, боже, има ли такова щастие?!) да ги измие. Или пък за това, че вие пак сте забравили да кажете на мъжа си, че любимата му маминка се е обаждала шест пъти днес и е помолила той спешно да се свърже с нея веднага щом се прибере вкъщи. Причините за големите скандали могат да се окажат съвършено дребни и недостойни за вниманието на една умна жена и един интелигентен мъж. Но колкото и да е странно
 
точно заради такива дреболии
се разгарят непотушими скандали, които са в състояние да превърнат в кошмар иначе много щастлив брак. Напрежението расте, вие си крещите един на друг, разменяте си обидни думи и се стига дотам, че в две различни стаи гледате по телевизията един и същ филм.
Понякога скандалите за битови дреболии показват, че в семейството съществуват сериозни проблеми. И изяснявайки въпроса с мръсните чинии, вие на практика изяснявате кой е по-силен. Извън зависимостта от дълбоките причини на конфликта, възползвайте се от нашите препоръки. Те ще ви помогнат да се радвате на добрите и нежни отношения, които в противен случай бихте могли да изгубите. 
Христина е на 36 години и в нейното семейство скандалите възникват от това, кой от двамата родители да помага в уроците по английски на сина, който е петокласник.
„Миналата година записахме сина ни в училище, в което английският се преподава на много високо ниво. Мъжът ми с всички сили настояваше за тази промяна и уверяваше, че ще му помага да се справи с програмата. Но какво стана? Съпругът ми се прибира по-късно вкъщи и се налага аз да помагам на сина ни, а истината е, че съпругът ми владее езика далеч по-добре от мен. Всеки път се опитваме да се договорим, че това е негово задължение и че той трябва да намира промеждутъци, в които да помага на сина ни. Това, разбира се, не се случваше и започнаха скандалите, които винаги завършваха с моите викове: „Ти не ми помагаш за детето!“ На това ми отговаряше, че той приготвя сина ни за сън почти всяка вечер, на което пък аз отвръщах, че го прави само защото аз сто пъти съм го помолила за това.“
Подобни разговори на „високо ниво“ могат да продължат до безкрайност, докато съпрузите непрестанно вадят нови и нови аргументи, за да защитят своите тези. Рано или късно много от участниците в такива спорове разбират, че губят все повече и повече време и нерви, но не могат да излязат от порочния кръг. Какво съветват психолозите? Необходимо е да осъзнаете, че
 
вашата главна цел не е да победите в спора
Вашата главна цел е да направите така, че спорът да бъде прекратен. Само това на практика можете да смятате за победа – над вашата раздразнителност, умора и неблагоприятни житейски обстоятелства.
Обикновено, ако един от участниците изгуби в спора, то другият го е спечелил. Но в семейния спор полюсите не са толкова силни, тъй като в крайна сметка вие двамата сте в една лодка, нали? Без оглед на факта, кой действително е взел връх в спора, вие и двамата го губите. Най-често бурните спорове завършват с думите на един от съпрузите „Добре. Прави, каквото знаеш“ или „Добре. Убеди ме“. Но в действителност никой никого не е убедил. Съпрузите се измъчват един друг и разногласията им си остават. Този от тях, който е излязъл от спора уж като победен, остава с особено неприятно чувство, което съвсем скоро го принуждава да повдигне спорния въпрос отново и на още по-висок тон. Ето защо, ако по време на разговора ви се удаде възможността да намалите напрежението и да направите така, че темата, която е повод за разногласие, да изчезне, това действително може да се нарече победа. Разбира се, не е толкова просто да се откажете от желанието да вземете връх в съпружеските спорове. Но нима в щастливите семейства не се полагат усилия?
Първа серия
Седнете удобно
Следващия път, когато ви се прииска да напомните на мъжа си, че не трябва да се разхожда из вкъщи с обувки, защото децата ви още пълзят и вие вече не десет, а сто пъти сте го помолили за това… Като начало седнете и кажете например следното: „Искам да поговорим.“ Внимавайте какво правите с ръцете си. Не ги размахвайте заплашително и не показвайте следите по пода. Жестовете понякога заместват и най-тежките думи. Ако внимавате как държите ръцете си, ще си помогнете да се успокоите. Освен това мъжът ви ще разбере – вие не сте изпаднали в истерия и наистина искате да разговаряте с него спокойно. А значи това, което искате да обсъдите с него, е наистина важно.
Втора серия
Задавайте правилните въпроси
ако искате да разберете истинските причини. След като сте се настанили удобно и спокойно срещу съпруга си, опитайте да не започвате разговора с обвинения. Вероятно вие имате предположения защо той постъпва така: „Мързи го да си сваля обувките и изобщо не мисли за децата…“ Но задачата ви е да разберете неговите истински мотиви. Кое го кара да постъпва точно така? Говорете и питайте така, сякаш нямате и понятие защо наистина той постъпва по този начин. Естествено, ще ви бъде трудно да се преборите с гнева и обидата. Но постарайте се да направите всичко възможно тези емоции да не прозвучат в гласа ви.
За жалост обикновено се оказва, че истинската причина за поведението на съпруга е точно такава, каквато вие я предполагате. Той няма никакви други дълбоки причини за поведението си, които да го оневиняват. Когато на въпроса си получите отговора „Просто забравих, а и съм толкова уморен“, не избухвайте. Кажете му само: „Не разбираш ли, че децата са непрекъснато на пода и всичко пъхат в устата си? Идваш от улицата, където е толкова мръсно. И какво да правя сега – трябва пак да чистя.“ Да, знаем, че достатъчно много пъти сте изричали същото. Но обърнете внимание на тона си. Ако думите ви са твърди, но тихи и спокойни, разговорът ви няма да прерасне в скандал. Така имате шанс съпругът ви да разбере, че сте разстроена и загрижена за децата. Ако избухнете гневно, горните важни неща няма да станат ясни. И когато усетите, че той наистина се вслушва в думите ви, пристъпете към най-важната част от програмата – стигнете до компромис.
Трета серия
Предложете варианти на решение
Няма как да стигнете до тази най-важна фаза, ако не минете през останалите. В случай че просто крещите и изкарвате другия най-виновния и грешен човек на този свят, няма как да спечелите. Именно затова споровете възникват отново и отново. След като изслушате аргументите на другия за това, защо постъпва така, предстои ви най-трудната задача. Всеки от вас трябва да предложи няколко варианта за решение на проблема. 
„Хайде да помислим какво можем да направим, че да не забравяш да се преобуеш, когато си дойдеш вкъщи.“ Предложете свой вариант и помолете съпруга си също да предложи нещо. По този начин вие не го принуждавате да постъпва така, както на вас ви се иска. Освен това не решавате вместо него. Просто го молите проблемът да бъде преодолян, защото той е силният, а вие не се чувствате добре.
P. S. Знаете ли как бил решен въпросът с обувките? Просто тези двама души отишли заедно в един мебелен магазин и купили ново шкафче за обувки, което и двамата харесали много. После го сложили на такова място в антрето, че било невъзможно да не събуеш обувките си и да ги сложиш вътре. Също така било удобно. И не изисквало никакви усилия от страна на таткото, който всяка вечер се връща уморен от работа.