СПРИ ДА ХЪРКАШ

Спри да хъркаш
 
юли, 2010 г.
 
 

 

© 4774344sean | Dreamstime.com

 
Смята се, че мъжете хъркат повече от жените. Може би защото отворът на дихателните пътища на средностатистическата жена е с една идея по-широк от този при мъжете. Но все пак и жените хъркат. А хъркащият човек е проблем както за хората, които спят до и около него, така и за самия себе си.
 
Вреден навик или болест?
Само по себе си хъркането не е болест, но може да стане причина за развитието на някои патологии или заболявания. Най-опасното състояние е т. нар. сънна апнея, когато дишането по време на сън изцяло спира за около 10–20 сек. Причината за апнеята най-често е допирането на срещуположните стени на отпуснатите дихателни пътища и тяхното запушване. Човек не може да си поеме въздух поради затворените горни дихателни пътища (на медицински език това се нарича обструктивна сънна апнея). След определено време мозъкът, изпитвайки недостиг на кислород, дава сигнал за събуждане, заради което сънят се нарушава.
Човек обикновено не помни тези кратки събуждания, той даже може и да не подозира за тях, но неговият организъм е лишен от пълноценен сън и не успява да се възстанови през нощта. Дневната сънливост често е опит на мозъка да навакса недостига на сън през нощта.
 
Основни причини
Хъркането е само признак за нарушено нормално дишане по време на сън, а не причина за него. Докато спим, мекото небце и мъжецът неволно се отпускат. Когато въздухът минава през горните дихателни пътища, които впрочем са стеснени заради намаления мускулен тонус на стените им, той кара мекото небце, мъжеца и гласните връзки да вибрират и да издават звук, който понякога е от порядъка на 80 децибела (горе-долу като на машина, къртеща бетон).
Съществуват няколко причини или фактори на риска, които мога да доведат до свиване на гърлото по време на сън и съответно до появата на хъркане и апнея.
Най-разпространените от тях са: затруднено носово дишане заради изкривена по рождение носова преградка или заболяване на носоглътката  затлъстяване  прекаляване с алкохола, особено преди сън  прием на сънотворни и други седативни препарати  тютюнопушене  наднормено тегло  анатомични особености като къса шия, голям език, удебелен мъжец.
 
Идете на сомнолог
С нарушенията на съня и с хъркането се занимават лекарите сомнолози. Ако хъркате, е добре първо да се консултирате с такъв специалист. Ако той прецени, може да ви изпрати след това при специалист по уши, нос и гърло. В повечето съвременни клиники, здравни центрове и санаториуми (включително и в България) работят специални сомнологични отделения, в които със специални апарати се прави нощен мониторинг на дишането на пациента, за да се уточни диагнозата. Апаратът регистрира дишането ви в продължение на цялата нощ. След компютърна обработка на данните и компетентното им разшифроване лекарят може да постави точна диагноза.
При нужда се провежда и полисомнография – изследване, което регистрира няколко физиологични параметъра по време на сън: дишането през носа и през устата; електрокардиограма (ЕКГ); електромиограма (ЕМТ), електроенцефалограма (ЕЕГ); движението на гръдната и на коремната стена. На базата на резултатите от полисомнографията лекарят взима решение, какъв точно метод на лечение да избере. Впрочем цените на полисомнографското изследване в България варират от 150 до 250 лв.
 
Лекува ли се хъркането
За съжаление досега не е изнамерен стопроцентово ефективен метод за лечение на хъркането и апнозата. Разнообразието от причини, които го провокират, изисква индивидуален подход на лечение при всеки човек. Понякога е достатъчно да отслабнете с 5–7 килограма, за да спрете да хъркате.
При по-леко хъркане специалистите предлагат лазерна или криопластика на мекото небце. При по-тежки състояния (при обструктивна апноза например, но при отсъствие на явни анатомични дефекти, които биха могли да я провокират) се прилага т. нар. CPAP, което e съкращение от английското Continuous Positive Airway Pressure и означава създаване на постоянно положително налягане върху дихателните пътища. CPAP се извършва с помощта на не много голям компресор, който под определено налягане подава въздух през гъвкава тръбичка и херметична маска, поставена на носа, към дихателните пътища. Това приспособление би попречило на нехъркащ човек да спи. Но при тежка форма на хъркане, съпроводено със стотици спирания на дишането за една нощ и съответно от стотици микросъбуждания на мозъка, колкото и да парадоксално да звучи, този апарат прави съня пълноценен.
 
Гимнастика против хъркане
Има няколко техники, които могат да ви помогнат, ако не съвсем да спрете да хъркате, то поне да намалите хъркането. Предлагаме ви няколко упражнения за укрепване и тонизиране на меките тъкани на гръкляна. След всяко упражнение отпускайте мускулите докрай.
► Изплезете се! Изплезете докрай езика си (да сочи надолу) и задръжте напрежението1–2 сек. Упражнението се изпълнява по 30 пъти сутрин и вечер.
► Движете челюст напред-назад! Натиснете брадичката с ръка и се опитайте да движите долната челюст напред и назад, като се опитвате да преодолявате натиска на ръката. Упражнението се изпълнява по 20 пъти сутрин и вечер.
► Молив между зъбите Стиснете силно молив между зъбите си и задръжте напрежението 3–4 мин. Не е изключено да усетите болка в челюстните мускули. Това означава, че правите упражнението правилно. Изпълнявайте го 10–20 пъти преди сън.
► Отворете уста! Широко отворете уста, подпрете долната челюст с палците на двете ръце. От това изходно положение се старайте да я движите нагоре-надолу, като преодолявате натиска на пръстите (но не натискайте прекалено силно!). Упражнението се изпълнява 10–20 пъти сутрин и вечер.
► Дъвкателни движения Бавно движете челюсти, сякаш дъвчете дъвка. Устните трябва да са плътно прилепнали една към друга. Дишайте през носа. Упражнението се изпълнява по 10–20 пъти сутрин и вечер.
►„Иии!“ Полезно е, когато имате възможност, да произнасяте гласната „и“ с много широко отворена уста. Това упражнение тренира мускулите на езика и на долната челюст.