СТАРА МОМА НА ДЕТСКИ РОЖДЕН ДЕН

СТАРА МОМА
НА ДЕТСКИ РОЖДЕН ДЕН
 
от Мирослава ИВАНОВА
 
октомври, 2008 г.
 
 
 
Едно от най-отегчителните неща, които могат да се случат на модерна, неомъжена жена на трийсет, е да я поканят на рожден ден на стар приятел, който скоро е станал баща.
Вечерта преминава без първородната дъщеря на рожденика, която е запратена при някакви баби, лели и прочие, но само наужким. Всъщност част от програмата на „възрастния“ рожден ден е половинчасов запис с първото гукане, къпане, хранене с лъжичка на малката и още суперважни неща за родителите на едно дете.
Никога не причинявайте това на приятелите си! Никога, никога, никога не го причинявайте на приятелите си, които нямат деца. Когато мадамата мома тъкмо си мисли, че няма събитие, на което да изкара по-лошо, същото това приятелско семейство я атакува отново. Детето от видеото станало на годинка. И кой е поканен? Семейства с деца и тя – без семейство и без дете.
 
Подобна покана е екзистенциална грешка
в организацията на детски рожден ден. Едно е да поканиш неомъжена приятелка на сватба. Но когато различията станат с едно 1-годишно дете в повече, поканата наистина трябва да бъде сериозно премислена.
Неомъжената жена е направо разбита и е абсолютно убедена, че не може да й се случи нищо по-лошо. Но за жалост не бива да бърза с изводите. Възможно е, когато отиде на рождения ден, да научи, че всички от женените и с деца приятели се канят да имат по още едно. Е, тогава наистина трябва да й се съчувства. „Ама, за какви се мислят тези?! Какво е това надцакване с деца?“ – пита се тя.
Ето такива мисли се въртят в главата й, преди да отиде на детското парти. Фантазията на тази жена може да се развихри дотолкова, че дни наред преди деня рожден да „чува“ предвзетите до неузнаваемост гласове на майките по улиците.
 
„Какво си мислят тези фръцли?“
– пита се тя.
Да, майките са на пясъчника на детската площадка, тя е в любимия си бар с питие според сезона и настроението. Има прекрасната възможност да напуска квартала и да се движи в центъра на големия град, в който живее. Общува с всякакви хора и темите, които я вълнуват, могат да бъдат сведени до безкрайност. Не е принудена да избира от най-евтините памперси и вместо това всяка вечер пробва различни скъпи вина. Организира празници само за собствените си рождени дни и може да ги прави грандиозни именно защото е сама. Най-важното е да не допуска някой да й държи сметка за това. Още по-малко пък трябва да търпи, когато тези същите започнат да й обясняват колко добре и без проблеми, разбирайте деца, си живее. Родителите, които наричат децата си проблем, са трудни за разбиране. Родителството, както и всяка друга роля, в която влизаме, не трябва да се взимат на сериозно.
Мацката, за която ви говоря, със сигурност е добър състезател, би могла да бъде златна съпруга и майка. Ако животът я е освиркал, то е просто защото животът е съдийски спорт и оценките му понякога не са справедливи.  
Въпреки всички тези мисли отхвърлянето на покана за детски рожден ден не е нищо друго освен
 
неинформирано решение
Не е задължително да демонстрирате изблик на радост, но поне благодарете учтиво и не отказвайте, ако сте попаднали в същата ситуация. Не само защото може да ви излезе име, а и защото животът понякога е справедлив и може да ви халоса със същото парти. Само че тогава вие ще раздавате поканите.
На живо децата могат да те разтопят. Особено ако само веднъж се пуснат от майка си, за да целунат точно теб. Детският рожден ден може да обезоръжи дори въоръжената до зъби с предварителни лоши очаквания жена. Достатъчни са балоните, цветните чаши и умилителните детски песнички, които звучат през цялото време. Както и една малка рожденичка, която прилича на принцеса. Ами, сандвичите и тортата с мечета? Цялата цветна суетня може да ти се стори дори приятна и да те накара да забравиш, че бързаш да си тръгнеш. Нима това не е чудесна възможност да посетиш детството си, в което не си се връщала поне от 25 години?
 
Детските партита са полезни
и защото те учат да общуваш с децата.
Веднага се давам за пример. Винаги когато видя малкия си племенник, го питам знае ли къде са му очите, ушите, носът и т.н. Та той го знае това поне от една година! Аз какво да направя, като не знам какво да го питам. Знам само, че не искам да му се лигавя. Когато разглеждаме заедно книжка, пак питам: „Къде са на Мечо очите?“, „А къде е на зайчето опашката?“ Точно на детски рожден ден можеш да научиш въпроси, които са актуални за съответната възраст.
Ако чуете, че дете вика: „Бабо Мравке! Бабо Мравке! Бабо Мравке!“, да знаете, че това е симпатичен детски начин да подгони хлебарка.
Не обещавайте на никое сладурче, което ви се изпречи на пътя, че ще му дадете нещо. На децата, като им обещаеш нещо, и си го търсят.
Ако нищо от тези неща не ви се струва забавно, винаги можете да се оттеглите за малко под предлог, че днес много ви се пуши. С няколко цигари ще си осигурите достатъчно време и спокойствие, за да си мислите за своите си неща. Хем сте на рождения ден, хем не го изкарвате от игла до конец.
Знам колко е трудно да избираш подарък за момиче, което е с 29 години по-малко от теб. Направете усилие и отидете, защото едно от най-глупавите неща в живота е да се оставите между вас и стария ви приятел да застане eдно човече.
Помислете си има ли някого, когото познавате по-добре от себе си, и ще имате ли шанс да опознаете толкова добре друг човек, колкото например бащата на това дете!
Във всяко лигаво, пискливо и сополиво парти може да се намери смисъл. Ако не можете да намерите своя, приемете, че детските рождени дни са като задължителен преглед при лекаря. Трябва да ги изтърпите, пък после ще видите. Напълно възможно е както да се представите добре и никой да не ви освирка, така и някой да ви хареса. Освен това след първия успешен детски рожден ден успехите на подобни мероприятия се автоматизират.