„Страсти в кухнята“ в разпространение от 8 декември

Един от най-обсъжданите филми на годината – пленителният „гурме“ романс „Страсти в кухнята“ на многократно награждавания режисьор Тран Ан Хунг, тръгва в разпространение по кината от 8 декември.

„Страсти в кухнята“ (Франция 2023), 145 минути, оригинално заглавие: La passion de Dodin Bouffant; международно заглавие: The Taste of Things. Жанр: игрален филм; историческа драма, романс, кулинарен. Сценарий:  Тран Ан Хунг.

Филмът е създаден по мотиви от романа „Страстният епикуреец: животът и страстта на Доден Буфан“ на Марсел Руф.

Анотация:

Роденият във Виетнам френски режисьор Тран Ан Хунг („Аромат на зелена папая“, „Норвежка гора“) събира на екрана звездите на френското кино Жулиет Бинош и Беноа Мажимел, бивша двойка в живота. И тук той остава верен на стила си, който може да бъде определен като кинематографична поезия.

Действието се развива през 1885 година. Главната героиня Йожени работи от двайсет години като готвачка за прочут кулинарен шеф и изтънчен гастроном на име Доден Буфан. С течение на времето между двамата се поражда страст, чийто своеобразен израз са уникалните блюда, привличащи в ресторанта клиенти от цял свят. В този изкусително сетивен филм с незабравима атмосфера главен герой е кулинарното изкуство и изобретяването на нови рецепти. Чрез тях Буфан се обяснява в любов на своята асистентка, чийто талант не отстъпва на неговия.

С участието на: Жулиет Бинош, Беноа Мажимел, Пиер Ганер, Ян Хаменекер, Жан-Марк Руло и др.

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:

  • 2023 Награда за режисура от кинофестивала в Кан
  • 2023 Номинация за „Златна палма“ от кинофестивала в Кан
  • 2023 Награда за най-добър филм от кинофестивала в Сан Себастиан в категория Culinary Zinema Award
  • 2023 Награда на публиката от филмовия фестивал в Монклер
  • 2023 Награда на публиката от филмовия фестивал в Мил Вали, Калифорния
  • 2023 Номинация за най-добър игрален филм от Jameson CineFest – Miskolc International Film Festival

►„Страсти в кухнята“ е официалното предложение на Франция за категорията „Най-добър международен игрален филм“ на 96-ите награди „Оскар“ през 2024 г.

Из рецензии в българските медии:

„Страсти в кухнята“ е чувствено, почти сетивно преживяване – с мечтателното златисто осветление, с пунктуално предадената костюмна атмосфера (годината на действието е 1885), със звуците на кулинарния ритуал – рязане, бъркане, цвърчене, несмущавани от музикален съпровод. Това е романс, който не кипи, а къкри на слаб огън. Не е меню за всеки, но на ценителите ще достави истинска наслада за небцето.

Анита Димитрова, в. СЕГА, септември 2023 г.

„Трийсет години след премиерата на „Аромат на зелена папая“ Тран Ан Хунг е все така посветен – с прецизно внимание към детайла – на ефимерните послания на материята и изтънчените алегории (като обелената круша, символизираща голо женско тяло). Спечелил  наградата за режисура в Кан, „Страсти в кухнята“ представя френската кухня като метафора на изкуството да се живее, заснета като истинска симфония на сетивата.“

Екатерина Лимончева, Портал „Култура“, декември 2023 г.

Филмът се разпространява с подкрепата на Програма „Творческа Европа“ — МЕДИА на ЕС и ИА „Национален филмов център“.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.