Стягане, овлажняване и армиране

декември, 2013 г.

Само преди няколко години скалпелът на пластичния хирург бе най-ефективният начин за продължаване на младостта. Днес английската абревиатура LPL е вълшебна дума, модерните лазери вършат чудеса, а козметичният пазар „прелива“ от подмладяващи кремове, с чиято помощ можем да стегнем кожата и да запълним липсващия обем на лицето, без да прибягваме до радикални мерки.

Доскоро се смяташе, че първият anti-age продукт една жена трябва да си купи след навършване на 25 години, а първите подмладяващи процедури трябва да направи след 35-годишна възраст. Днес козметолозите не са толкова категорични и не се интересуват особено от възрастта, вписана в личната карта. Според тях една съвременна жена е толкова млада, колкото иска да изглежда. Въпрос на начин на живот и грамотни грижи за кожата. Нека тя започне малко преди тази Нова година!

Диагностика

Да се погрижите адекватно за кожата, ще ви помогне компютърната диагностика, която дава максимално пълна престава за състоянието на епидермиса. Някои апарати, например новият Visia, могат да „предположат“ как ще изглежда кожата ви след няколко години. Въз основа на данните от тях специалистите могат да съставят индивидуална програза за обгрижване и да препоръчат подходящите процедури за запазване на красотата и младостта точно на вашата кожа.

Помощ отвътре

Борбата с негативните външни въздействия върху кожата е желателно да се води отвътре. Първи помощници в тази задача са ви антиоксидантните комплекси (средства с витамини С, Е, ликопен и бетакаротин), които е добре да се пият най-вече през есента и зимата. Не по-малко важен е достатъчният прием на полиненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6, които поддържат еластичността на кожата и предотвратяват загубата на обем в някои кожни участъци. Тях също можете да ги употребявате във вид на хапчета, но по-добре е да включите в менюто си повече зехтин, мазни сортове риба и ядки. От екстремните диети е по-добре да се откажете, ако искате да имате хубава кожа – недостигът на витамини и микроелементи й влияе пагубно.

Контрол на захарта!

На гликацията (повреждането на колагена и еластина с молекули на гликозата) са посветени немалко изследвания. Учените са единодушни за едно – токсините, натрупващи се в кожата вследствие на взаимодействието на белтъчините и глюкозата, значително забавят метаболизма, възпрепятстват усвояването на хранителни вещества и затрудняват достъпа на кислород до клетките.

Влага, повече влага

Един от най-важните параметри, определящи здравето на кожата, е нивото на влага в нея. С възрастта синтезът на хиалуронова киселина намалява. Това е вещество, което подобно на гъба попива молекулите вода и ги задържа във вътрешността на дермата. Заради намаленото й количество кожата става все по-суха.

За щастие днес има много ефективни козметични средства, от които хиалуроновата киселина се усвоява много лесно, както и проверени козметични процедури, които основно разчитат на благотворното действие на хиалуроновата киселина. Тя не позволяват на колагеновата мрежа да се повреди и разруши и запазва кожата млада и красива. Но ни трябва инструмент, който е в състояние да достави хиалуронова киселина във всички слоеве на епидермиса и дермата. За съжаление това може да се случи под въздействието само на инжекции (мезотерапия и биоармиране с хиалуронова киселина) или на студен лазер, например Hialurox.

Но все пак не бива да изваждаме съвсем от сметката козметичните кремове. Съвременните продукти имат добри хидратиращи свойства, макар и да работят изключително и само на повърхността на епидермиса. Тяхната главна цел е да предотвратяват загубата на влага, да смекчават кожата и да й придават сияние. А напоследък козметичните гиганти дори разработиха кремове с филъри, с чиято помощ да попълваме обем на местата, в които това се налага (особено на скулите, хлътналите клепачи и бузите). Козметиката за домашно ползване, естествено, не се явява алтернатива на апаратните методи, но е по силата й ефективно да се противопостави на стареенето.

Тройна превенция срещу загубата на обем

Не само бръчките състаряват лицето. С напредване на възрастта загубата на обем ни кара да изглеждаме уморени и стресирани, тъй като това променя контурите на лицето и съответно изражението. Наблюдаваме загуба на обем предимно около очите, на бузите, брадичката и врата. Eucerin® разработи новата подмладяваща продуктова серия Volume-Filler, за да противодейства на загубата на обем.

В продуктите от серията са комбинирани три активни съставки, които действат върху различни кожни слоеве. Магнололът, екстракт от кората на магнолия, стимулира образуването на нови клетки, които създават обем. Олигопептидите, екстракт от анасоново семе, правят кожата по-еластична и активизират взаимодействиет омежду клетките, за да заздравят колагеновата мрежа. Хиалуроновата киселина осигурява интензива хидратация за намаляване на бръчките и фините линии. Volume-Filler на Eucerin® е серия, подходяща за жени, които предпочитат да възстановят обема на лицето си с нежен дермокозметичен продукт за подмладяване, отколкото да се подлагат на дерматологични процедури.

Биоармирането

е нехирургичен лифтинг, разновидност на контурната пластика. С негова помощ също се коригира овала на лицето. От биоармиращите процедури най-популярна е т. нар. 3D мезонити. По същество това е инжекционно въвеждане в тъканите на лицето на резорбируеми синтетични нишки (т. нар. мезоконци) от полидиоксанон. С помощта на 3D мезонити можете да създадете здрав каркас за отпуснатите тъкани и така да скулптирате овала на лицето. Тази технология позволява на опитния специалист да намали назолабиалните и мимическите бръчки. Нишките напълно са резорбират след 7–8 месеца, а на тяхно място се формира по-плътна съединителна тъкан с каркасна (поддържаща) функция. Процедурата е препоръчителна за пациенти с изразена гравитационна птоза (свличане, отпускане) на меките тъкани. С мезоконците можете да моделирате тъканите в избран участък на лицето или тялото, в това число и в зони, които не се поддават на корекции с други методи и технологии.

За разлика от хрургичния метод за поставяне на нерезорбируеми конци, който изискваше дълъг възстановителен период, методът с полидиаксанонови нишки е атравматична процедура. Въвеждането на конеца е абсолютно безболезнено, с помощта на игла. Самият полидиоксанон се използва от години за производство на конци за хирургията и офталмологията. Това практически отхвърля възможността за алергии. Мезоконецът е изключително фин и незабележим под кожата. Поради специалната техника на въвеждане на конците не остават масивни хематоми. Полидиоксанонът се резорбира за около 180 дни след процедурата. При резорбцията той се превръща във въгледвуокис и вода и по естествен път се извежда от тъканите, като не оставя следи. Ефектът от процедурата се вижда веднага и продължава до 2 години.

10 навика, които удължават младостта

1. Ябълки – всеки ден. Особено през есента, когато в тези плодове има свежи витамини и полезни вещества.

2. Усмивки – по-често! Не се струвайте от мимически бръчки. Усмивката всъщност е експресен лифтинг на лицето. Тя не само придава блясък на покледа, но тонизира и лицевата мускулатура.

3. Мазнини – по-умерено! Диета с ниско съдържание на животински мазнини – ето това е добре за кожата. Изрязвайте и отстранявайте всички видими парчета мазнина от месото, което готвите. Избягвайте твърдите мазнини (краве масло и магарин), както и колбасите.

4. Следете ръцете. Те постоянно са изложени на въздействието на ултравиолета, затова се нуждаят от специална и всекидневна защита, особено през есента и зимата, когато и изпръхват от студа.

5. Женският витамин Е доказано забавя процесите, започнали с напредването на възрастта. Източници: студенопресовани растителни масла (особен зехтин, бадемово и ленено) и орехи. Но помнете, че полезните растителни мазнини са висококалорични. Нужно е да ги консумирате по-умерено.

6. Теглото има значение. Най-лесният начин да удължим живота си с няколко години е да пазим нискокалорична диета и постоянно да контролираме теглото си.

7. По-малко червени меса! При храносмилането им се отделя аминокиселината хомоцистеин, която влияе отрицателно на кръвоносните съдове и костите.

8. Движение с удоволствие! Изследвания се потвърдили, че умерената и редовна физическа активност удължава живота средно с 3,7 години. Тренираните хора изглеждат по-млади!

9. Стречинг и очистване. Йога и пилатес наистина подмладяват. Както казва Джоузеф Пилатес, ние сме толкова млади, колкото е гъвкав нашият гръбнак.

10. Грижа за венците. Заболяванията на венците могат да бъдат косвени виновници за сърдечно-съдови болести и диабет. Почиствайте зъбите си 2 пъти дневно и не забравяйте да използвате конец за междузъбните пространства.

Вредно за кожата

– Прекаляването със захарта. Сложните въглехидрати и нишестето влошават кожните проблеми, защото в процеса на усвояване те се разпадат до захари.

– Консумацията на недостатъчно количество фибри, които помагат на организма да усвоява захарта, е също проблем за кожата.

– Голямото количество обработени продукти (т.е. продукти, минали през термична обработка, в чийто състав влизат захари и белтъчини) са потенциално опасни за кожата, тъй като могат да съдържат AGE молекули (вредни вещества, продукти на разпадането на захарите и белтъчините). AGE молекулите увреждат колагена и еластина – основната подкрепа (и в пряк, и в преносен смисъл) на здравата кожа. А антиоксидантите, които имат пряко отношение към младежкия й вид, намаляват в среда на много AGE молекули.

Без убождане

Хиалуроновата киселина може да бъде вкарана в кожата и без убождане – чрез студен лазер. Лазерът се нарича „студен“, тъй като не създава опасност от изгаряния. Въздействието му подпомага проникването на хиалуроновата киселина, а самата тя, проникнала в дермата, стимулира производството на естествена хиалуронова киселина, както и на еластин и колаген от организма. Тъй като молекулата на хиалуроновата киселина е прекалено голяма, за да влезе през защитната преграда на епидермиса, до този момент бе вкарвана чрез стотици убождания (метода на мезотерапията). Авангардното в метода с лазер Hialurox е, че молекулата на хиалуроновата киселина се разделя на части, които са вкарани в наносфери, проектирани специално, за да преминават през епидермиса. След това лазерният лъч разчупва наносферите и освобождава и съединява частите на молекулата на хиалуроновата киселина. Без абсолютно никаква болка за вас! Добре е да се направят поне 4 процедури, въпреки че ефектът е забележим още ослед първата. За по-възрастни дами се препоръчват 6 процедури (могат да се правят веднъж или два пъти седмично).