СУЕВЕРИЕТО УМОРА НЯМА

Суеверието умора няма
 
март, 2012 г.
 
Не ви ли се струва, че напоследък суеверните станаха повече?
И, честно казано, доста досадни! Но е добре да проявим разбиране, защото…
 
www.stockpodium.com
 
… Да си суеверен е вродена особеност на психиката. Но не означава, че си луд, а че имаш склонност да правиш причинно-следствени връзки между събитията. На човешкия разум често му е по-лесно да изнамери магическа връзка между два независими факта, отколкото да допусне случайно съвпадение. (Цял ден ме преследват неуспехи. Няма страшно, така и трябва да бъде, тъй като днес е 13-и.) По този начин хората правят непредсказуемия свят по-подреден, макар и само във въображението си. И така е било от зараждането на човечеството. Оттогава съществуват и суеверията.
 
В комбина със съдбата
Не му е дадено на човека всичко да контролира. Интуитивно той разбира, че има сили, над които той няма власт, но които могат да му влияят. Например колкото и правилно да организирате финансите си, световната финансова криза няма начин да не ви засегне (някои – повече, други – по-малко).
Това, че не можем да контролираме всичко, поражда у нас тревога. А принудителното бездействие още повече влошава нещата.
Ритуалите на суеверните са целенасочени действия с цел защита от евентуални беди. Те са плах опит за установяване на „хармонична“ връзка със стихиите.
За суеверния човек ритуалът има същата утешителна сила, каквато има молитвата за вярващия.
Опасните ситуации, чийто изход зависи не от човека, а от случайността, също усилват потребността ни от суеверия. Статистиката сочи, че средите на професионалните спортисти, пилотите от „Формула 1“ и матадорите „излъчват“ най-много суеверни хора.
 
Обща памет
Суеверията правят не само въображаеми връзки между факти, но и напълно реални – между хора. Това, че една общност от хора има едни и същи суеверни ритуали, означава, че на същите тези хора най-малко са им били четени едни и същи приказки в детството. Суеверията имат корени в семейното наследство и културата на народите.
Например ние, българите, имаме навик никога да не поставяме хляба с долната кора нагоре – не толкова защото вярваме, че това ще ни донесе нещастие, а защото нашите баби са ни учили така. Правим го от уважение към паметта на предците си.
Възможно е почукването на дърво пък да е памет за това, че нашите предци са вярвали в добрия дървесен дух, когото са призовавали да ги защитава от злото.
 
Чувство за мярка 
Суеверието е свойство на психиката – то не може да е добро или лошо. Докато то ни помага, а не ни пречи да живеем, всичко е наред. Доста хора неволно прекрачват пукнатините по асфалта. Ако обаче го правят с цел избягване на нещастие и се паникьосат, ако случайно стъпят върху пукнатина, това вече прилича на невроза. И в този случай консултацията със специалист може да се окаже полезна.
Да разберете дали сте прекрачили чертата на разумното суеверие можете да определите по честотата на „заклинателните“ действия.
Ако те прекалено ограничават свободата ви на действие, значи е време да потърсите специализирана помощ.
 
Суеверният до нас
Отнасяйте се с уважение към ритуалите и амулетите на суеверните хора. Особено ако са ви близки. Няма смисъл да им обяснявате, че тези ритуали и амулети са безполезни, защото няма да ги убедите да се откажат от тях. Само ще ги накарате да се крият, когато ги правят. Но помнете, че не сте задължени да подчинявате собственото си поведение на чужди правила.