СУРВА БЕЗКОНФЛИКТНА ГОДИНА!

 

© udra / www.123rf.com
Често в нощта на 31 декември срещу 1 януари избухват не фойерверки, а… скандали. Да бъдем честни. Всеки от нас държи в семейния си гардероб един скелет с табелка „Моят най-ужасен скандал – новогодишният!“. Ще бъде жалко, ако той избухне и тази година, за да помрачи атмосферата на празника, да „отмени“ подаръците, да „угаси“ светлините на свещите и да „обърне“ на пода всички вкусни ястия, с които сте отрупали трапезата.
От вашите писма извлякохме
„представителна извадка“ на поводите за скандали
и лошо настроение в края на годината. Дано ви бъдем полезни с нея. Но имайте предвид, че всяка Нова година, включително и тази, е едно голямо огледало, в което можете да се видите такива, каквито сте в действителност като хора. Опи­тайте се в цялата предпразнична суета да намерите време да се попитате как стоят нещата във вашата двойка или в семейството ви? Разногласията, упреците, ревността, съперничеството… Направили ли сте нещо реално, за да решите проблемите, или просто сте ги скрили в шкафа при онзи скелет с табелката? Не са ли прекалено високи очакванията ви, не е ли прекалено силно чувството ви за обида? Готови ли сте на истинска среща с близките си хора, и най-важното – достатъчно мотивирани ли сте да промените нещо у себе си?
Новогодишен цайтнот
„Всичко ми се струпа в края на декември. В работата – годишен отчет, вкъщи – непланиран ремонт. Подготовката за празника ми донесе допълнително напрежение. В новогодишната нощ бях толкова уморена, че на всички въпроси отговарях кратко и без емоции. Съпругът ми реши, че съм обидена за нещо. Така или иначе, развалих празника.“
Ина, 32 г.
Приключване на служебните проекти, покупки на продукти и подаръци… И всичко това, сервирано в условия на големи задръствания и навалици от хора по улиците, които наистина могат да ни побъркат. Всички сме в стрес и всички си мислим: „Щом най-сетне дойде 31 декември, ще се отпусна и ще си почина“. Но се случва точно обратното. В последните дни на декември цари напрежение, всички нанякъде бързат, занимават се с хиляди неща, закъсняват, не успяват да спазят сроковете и стават раздразнителни. Много от нас възприемат Нова година като своеобразен нулев километър, граница, през която не е желателно да пренасяме старите си проблеми в бъдещето. Но помнете – няма нищо фатално, ако не успеете да свършите всичко до полунощ. Дори част от подаръците бихте могли да купите на втория или третия ден от новата година. Да посрещнете празника в добро настроение, е къде-къде по-важно.
СЪВЕТ Не отлагайте всичко за последната седмица. Разпределете задълженията по подготовката на празника между роднини и приятели.
Недостатъчно идеален празник
„Миналата година си казах: „Този празник ще бъде идеален!“. Премислих всичко до последните детайли – от украсата на елхата до сервирането на масата. Отделих специално внимание на менюто и подаръците. Опаковах тези на децата с прекрасна релефна червена хартия. Въобразих си, че на опаковката ще подхождат и червени балони. Помолих мъжа си да ги купи. Той се появи в последния момент с балони в тъмносин, почти черен цвят. Е, как е възможно да бъде толкова невнимателен?! Цяла вечер не му проговорих!“
Елена, 29 г.
Идеализирането на празника има както положителна страна (планираме нещо ново и интересно), така и отрицателна (ставаме критични, прекалено взискателни и обидчиви).
Всички си представяме какъв трябва да бъде нашият идеален дом (работа, семейство, приятели) и не на последно място – празник. Нормално е да сме разочаровани, когато очакванията ни не съответстват на действителността. Но нека да погледнем на тази ситуация от друга страна – всяко отклонение от плана може да бъде използвано като повод за експеримент. Помислете малко и измислете находчиво решение. Превърнете дефекта в ефект. Ако нещо не стане така, както ви се е искало, бъдете готови да импровизирате.
СЪВЕТ Когато някое събитие се изплъзне от контрола ви, опитайте се мислено да намалите важността му. Въпрос на самовнушение! Поемете въздух и си представете, че новогодишната нощ е най-обикновена вечер.
Сблъсък на интереси
„На миналата Нова година бяхме само двамата с мъжа ми. Синът ни отиде да празнува със съученици. Предложих след полунощ да отидем и да поздравим всички съседи от нашия етаж. Мъжът ми не хареса идеята. Но не го каза спокойно, ами вместо това се разпали, развика се, а аз се обидих. Не отидохме никъде, а останахме вкъщи с лошо настроение.“
Маргарита, 45 г.
Когато един от съпрузите иска да прекара празника в шумна компания, а другият – вкъщи, пред телевизора, проблемът не е просто в различните интереси. Не е изключено тук да става дума за конфликт на тема „властта в семейството“. Избирайки къде да прекара Нова година, партньорът демонстрира, че смята себе си за лидер.
Когато се сблъска с друг начин на възприемане на света, всеки човек реагира посвоему. Някои се ядосват и дори не мислят да отстъпват. Други бързат да направят компромис. Трети се съгласяват с чуждото мнение. Четвърти правят всичко, както си знаят. Но най-разумното в подобна ситуация е да се договорите.
Ако вашите представи за празника се различават кардинално от тези на съпруга, децата и приятелите ви, съберете се заедно и планирайте вариант на вечерта, който е приемлив за всички, като обедините най-хубавите моменти на предложените от всеки вариант.
СЪВЕТ Обсъдете отрано сценария за празника – къде ще го отбележите, как и с каква компания.
Очакване на чудо
„Сигурна бях, че точно на Нова година приятелят ми ще ми предложи брак. На 30 декември пристигнахме в Париж. Сутринта на 31-ви се разхождахме из града, качихме се на Айфеловата кула. За вечерта той бе запазил маса в един ресторант. Нетърпеливо очаквах момента, в който ще ми даде пръстена и ще ми предложи сърцето си. Но той така и не направи това. В полунощ се разплаках. Проведохме разговор – не много приятен. Не само вечерта, цялата ни ваканция се провали.“
Елеонора, 26 г.
Всички мечтаем за нещо, представяме си го до най-дребния детайл. Разочарованието идва, естествено, когато в реалността не се случи нищо от онова, за което сме мечтали. Не наскърбявайте самите себе си по този начин и продължавайте да мечтаете. Сбъдването на мечтите ви е не само възможно, но и сигурно. Важно е обаче да се научите да различавате желаното от действителното. И още – да изричате своите желания на глас. Защото на партньора ви може и да му е трудно да ги отгатне.
СЪВЕТ Всички имат планове, желания, мечти. И при всекиго те са различни. Това не е нито хубаво, нито лошо, то просто е даденост. Имайте своите мечти, но допуснете, че е възможно те да се разминават с желанията на близките ви. И не им натрапвайте своите.
(…)

 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК