СЪБУДЕТЕ Я

Събудете я
април, 2011 г.
Eлиминирането на натрупаните през зимата токсини и мъртви вроговени клетки е добър начин за активизиране на позаспалите естествени механизми на кожата за самоочистване… С наша помощ тя ще преживее новия сезон свежа и тонизирана.
© Carlo Dapino / 123rf.com
Щом слънчевите дни станат повече, веднага се регистрира по-висока жизненост на кожата.Кожните клетки обаче са все още „сънени“, кожата е уплътнена (с цел защита през зимата) и доста бяла. Тя жадува въздух, светлина и промени… Задоволете желанията й, но разумно, тъй като пролетта е сезонът на рязко променливото време. И тъй като епидермисът е частично наранен през зимата, кожните неволи се задълбочават от температурните колебания: чувствителност, липса на блясък и жизненост, лющене…
За да се разделим със „зимната“ си кожа и да й помогнем да осъществи пролетната промяна, трябва да подходим внимателно, като спазваме определена последователност в обгрижването й.
Преди да предприемете мерки за подпомагане на естественото регенериране на кожата (а пролетта е сезонът, изискващ най-интензивни грижи в тази посока)
почистете я от всичко, което й тежи
С други думи, започнете с „разчистване на терена“, като се концентрирате върху елиминиране на мъртвите рогови клетки чрез ексфолиация.Това почистване ще помогне на кожата ви да си поеме дъх и да се самообнови.
С помощта на правилна ексфолиация вие ще постигнете истински триумф на чистотата и ще подпомогнете „излизането“ на милиард токсини, натрупали се през зимата в кожните слоеве.
Причината за зимното натрупване на токсини е свръхзащитата на кожата през този сезон със запечатващи покриващи и изолиращи кремове и прекаляването с подхранващите. Организмът не знае как да елиминира химичните съставки, съдържащи се в тези козметични продукти, и ги избутва на повърхността на кожата. Така те
изтощават и задушават епидермиса
пречат на нормалното протичане на жизнени процеси и правят тена сивкав. Затова е важно всекидневно да се освобождаваме от тези първи неприятели на младостта с помощта на специализирани почистващи продукти, чрез елиминация на мазнините през нощта, както и чрез дълбоко почистване, при което водата, парата и глината заемат водещо място.
Епидермисът „подслонява“ повече от 150 вида различни бактерии, които го предпазват от външна агресия и го поддържат в добро здраве и тонус.
Затова тази полезна кожна флора не бива да бъде разрушавана чрез агресивно ексфолиране.
Не освобождавайте много бързо кожата от мъртвите клетки, за да не разрушите защитната й бариера и за да не предизвикате раздразнения. От ексфолиацията тя изтънява, разкъсва се и лесно освобождава влагата от себе си.
За предпочитане е да посетите сега
сауна, хамам или парна баня
Полагайте грижи, които благоприятстват естественото отлюспване на мъртвите клетки. Това ще даде възможност на кожата да се самообвини в рамките само на четири седмици. Идеята е просто да насърчавате този естествен физиологичен феномен. По-добре е да сваляте постепенно по малко количество мъртви клетки, отколкото изведнъж голямо количество (за една седмица например).
Детоксикация на кожата можете да прилагате и отвътре. Изградете си навик
сутрин на гладно да изпивате чаша прясно изцеден сок от лимон, разреден с малко топла вода.
По-този начин вие първо почиствате черния дроб, а оттам придавате блясък и на тена си.
И още едно ефективно средство за детоксикация на кожата – яжте повече сезонни плодове. Намалената консумация на плодове през зимата със сигурност е довела до дефицит от антиоксиданти в организма ви.
Мануален масаж
Масажът е незаменим начин не само за елиминиране на токсините, но и за подсилване на имунитета. Прави се с малки натискания с възглавничките на пръстите, наречени още „помпане“.
Масажирайте по този начин зоните от двете страни на врата, зад ушите, около очите и най-вече вътрешните ъгли на очите – там, където се събират веждите, – както и слепоочията.
Всяко „помпане“ трябва да бъде повторено 3 пъти – последователно натискайте и отпускайте с възглавничките на показалците. Натискът в зоните, където има лимфни възли, трябва да бъде по-лек.
Добре би било също така да подложите кожата си и на апаратен масаж в специализираните центрове по красота. Ръчният масаж на лицето, направен от опитна козметичка, е незаменим начин за поддържането на младостта и тонуса на кожата!
Преоткрийте и разхубавяващите свойства на пощипванията.
Този метод се прилага във френските козметични салони още от 1930 г. С помощта на палеца и показалеца се пощипва цялото лице. Захващайте мускулите дълбоко, но не ги дърпайте прекалено силно. Бързи повърхностни пощипвания в зоните на натрупал се целулит вършат чудеса. Пощипванията се правят на суха кожа. Не се използва крем, защото той кара пръстите да се плъзгат.
Серум вместо крем
Козметичният продукт, който можете щедро да използвате през пролетта, е серумът. Неговата концентрирана, активна и проникваща формула ревитализира кожата, без да я поврежда и без да затруднява дишането й.
Ако използвате серум, няма нужда от други грижи, освен ако кожата ви не е прекалено суха.
Ако не страдате от кожни проблеми, даже е добре в продължение на 2 седмици да оставите кожата си да почине, като не я третирате с никакъв козметичен продукт. Така ще я направите по-устойчива към козметиката.
Въведете и друго правило през пролетта – един път седмично
не използвайте нощен крем.
През нощта кожата елиминира голяма част от токсините, а запушилият порите й нощен крем много й пречи да го прави.