СЪСТОЯНИЕ НА КОЖАТА

Състояние на кожата
 
април, 2009 г.
 
Снимка © Kurhan – 123rf.com
Суха, мазна или комбинирана – съвременната козметология вече не работи с тази твърде опростена класификация. Защото на практика винаги си имаме работа с комбинирана кожа – различни участъци от кожата на лицето (за кожата на тялото нищо няма да споменем сега) са с различни характеристики. Вместо за тип кожа е много по-правилно да говорим за
 
състояние на кожата
Най-често нашата кожа наистина клони към определен тип, но нейното състояние се променя в зависимост от климата, сезона, начина на живот, който водим, хормоналните промени и/или нивото на стрес, на които сме подложени.
Днес ние за изключително кратко време се придвижваме от точка А до точка Б – за часове сменяме климатични пояси и часови зони. За минути сменяме температурата – от жегата навън влизаме в охладените от климатици помещения и от студа се крием в отоплените от парното офиси. А от време на време доброволно „увиваме“ кожата си в пелената на цигарения дим, когато влезем в някое непроветряващо се заведение. Нашата кожа първа се сблъсква с непосредственото въздействие на окръжаващата среда, стараейки се да се приспособи към нея. И няма да излъжем, ако кажем, че доста добре се справя с тази сложна задача.
Но ако се почувства уморена, незабавно изпраща SOS сигнали: зачервява се, чувстваме я опъната до болезненост, омазнява се бързо или ни предупреждава за опасност със запушени пори. Само ако се научим безпогрешно да „четем“ предупредителните знаци, които нашата кожа ни дава, ние ще можем да определим от какво тя наистина се нуждае и съответно да я обгрижим адекватно с подходящите козметични средства.
 
ВИЕ СМЯТАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ МАЗНА КОЖА
Мазният блясък, акнето и разширените пори са основните признаци, по които можем да познаем мазната кожа. Има и още: кремът не попива, гримът не издържа дълго, лицето е осеяно с черни точки (комедони)… Но понякога това не са доказателства за притежаване на мазна кожа, а само SOS сигнали, че се отнасяме с кожата си прекалено агресивно. Дълбокото почистване например лишава епидермиса от защитаващите го липиди и провокира активно отделяне на себум. Бактерицидните и спиртосъдъращи средства за елиминиране на акнето обезводняват кожата, нарушават нейната бариерна функция и в резултат тя започва да произвежда много повече себум като защитна реакция. И престанете да се подвеждате по разпространената заблуда, че на мазната кожа не й трябва овлажняване. Глупости! Парното отопление и климатикът го правят не необходимо, ами направо задължително за всяка кожа.
 
Мазна ли е тя всъщност
1. Ако мазният блясък се появява само в Т-зоната на лицето към края на работния ден, това значи по-скоро, че кожата ви е от смесен тип, отколкото че е мазна.
2. Що се отнася до микровъзпаленията и акнето, заслужава си да си зададете сериозния въпрос: „Каква е всъщност причината за тяхната поява?“ Възможно ли е те да са свързани с менструалния ви цикъл? Или с преживян стрес? А дали не са реакция към някой нов козметичен продукт, с който сте се сдобили напоследък? Или пък имате лошия навик постоянно да си пипате лицето, да го замърсявате и… Вие може и да не се замисляте, но предметите от нашето обкръжение (например клавиатурата на компютъра) буквално гъмжат от микроорганизми. Безобидното акне може само да ни предупреждава за сериозни проблеми: например пъпките в областта на брадичката „говорят“ за нередности с половата ни система, а тези по челото – за нередности, свързани с храносмилателната ни система. Всъщност проблемът акне е много сложен и неговото решение често изисква не само дерматологичен, но и холистичен (психосоматичен) подход, включващ коригиране на храненето и начина на живот.
 
Нашите съвети
 В началото позволете на вашата кожа да си бъде такава, каквато е, да покаже своята истинска природа, за да можете да се запознаете с нейните конституционни особености и да определите насъщните й нужди. 
Опитайте се да сведете грижите за нея до най-основните – почистване с несъдържащ спирт тоник и нанасяне на хидратиращ крем. Придържайте се към този беден откъм грижи режим в продължение на поне две седмици. Изключете от грижите си всички фактори, които биха могли да раздразнят кожата и да провокират засилено отделяне на мазнина. А това са всички механични въздействия чрез скрабове и други агресивни почистващи средства. Не се изкушавайте сами да се справите с пъпките и комедоните. За лечението им се доверете най-добре на дерматолог или много опитен козметик.
 
ВИЕ СМЯТАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ СУХА КОЖА
Усещането за опънатост обикновено се смята за признак на суха кожа. И то действително е. Но само ако не прекалявате с матиращите средства при гримиране, с почистващите тоници, с излагането на кожата на въздух, изсушен от климатик или отоплителен уред. И само ако изключите, че тази опънатост се дължи на въздействието на агресивни външни фактори (вятър, студ, ултравиолетови лъчи). Имайте предвид, че дългият полет със самолет и стресът могат да станат причина за силно обезводняване на кожата и съответно да доведат до същото чувство на опънатост.
 
Тест за сухота
За да определите типа на своята кожа (или по-точно казано, степента й на сухота или мазнота), направете най-обикновен тест. След като измиете лицето си, изчакайте половин час, без да нанасяте върху него никакви козметични средства. Ако чувството на стегнатост и опънатост, които сте изпитвали преди това, отмине, значи кожата ви е възстановила своя хидролипиден баланс и въобще не можете да я смятате за суха. След още няколко минути допрете към различни зони от лицето парче цигарена хартия или специална матираща салфетка. Мазни петна по хартията (или салфетката) се появиха само след допира й до Т-зоната? Значи кожата ви е комбинирана. Хартията се е пропила с мазнина след докосване до скулите? Значи кожата ви по-скоро е склонна към омазняване (макар че е възможно тя да е обезводнена и да произвежда повече себум, за да компенсира недостига на влага).
 
Действително сухата кожа
е много тънка, грапава, склонна към лющене. Свойствена й е „ненаситността“ – тя мигновено попива току-що нанесения крем. Или ви принуждава да използвате крем няколко пъти на ден, за да поддържате чувството й на комфорт. Сухотата на кожата не е само природна особеност, а може да е свързана или провокирана от други фактори – например от приема на антибиотици или от проблеми с щитовидната жлеза.
 
Нашите съвети
Притежателките на суха кожа е по-добре да сведат до минимум използването на чешмяната вода за измиване на лицето.  
Млеката и/или маслата за почистване на грим и несъдържащите спирт тоници са много по-подходящи за почистването й, отколкото измиващата пяна.  
Имайте предвид, че автобронзиращите козметични средства силно изсушават кожата. Същото се отнася и за слънцето (или солариума), както и за някои продукти от декоративната козметика. Например прахообразната пудра също изсушава епидермиса, ако я използвате всеки ден. Отчитайки това, някои водещи козметични марки вече са намерили начин да включат във формулата на пудрата и овлажняващи компоненти.
 
ВИЕ СМЯТАТЕ, ЧЕ ИМАТЕ ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА
Петна, зачервявания, видими капиляри, различни възпаления, тънък и прозрачен епидермис, очевидни раздразнения, усещане за парене – с тези симптоми на повишена чувствителност на кожата от време на време се сблъскват мнозина от нас. Чувствителността е
 
обусловена от няколко причини
1. Тя може да е вродена особеност на строежа на роговия слой – в този случай устойчивостта на кожата към външни агресивни влияния е силно понижена.
2. Може да се дължи на повишената чувствителност на рецепторите, разположени в стените на кръвоносните съдове – в отговор на всяко външно дразнение кожата отговаря със зачервяване.
3. Хиперчувствителността може да има и имунна природа – в този случай кожата е склонна към алергични реакции.
За съжаление съвременният начин на живот (замърсената атмосфера, продължителното заседяване пред компютъра и спецификата на днешния начин на хранене) влияе отрицателно на имунната система и повишава вероятността от нежелани кожни реакции. Тези, които са се сблъскали с проявления на чувствителност от страна на кожата, започват да изпробват върху нея различни средства с различни активни компоненти, опитвайки се да решат проблема. А това е грешка. На кожата често са й нужни само малко време и минимум дразнители, за да се самовъзстанови.
 
Чувствителна към какво?
70% от хората се сблъскват с прояви на повишена чувствителност на кожата. Но има няколко различни типа чувствителност:
 към фактори от околната среда
 контактна чувствителност (кожата реагира на някои средства за обгрижване)
 със съдов произход (склонност на кожата към постоянно или временно зачервяване)
 с атопичен произход (алергични заболявания на кожата)
Ние невинаги можем да разпознаем от какъв вид е чувствителността на нашата кожа, за да вземем правилните мерки за понижаването й.
 
Нашите съвети
 Ако имате навика да сменяте постоянно наситените с активни компоненти козметични средства от различни марки, кожата може да започне да протестира срещу такъв информационен хаос и да реагира като чувствителна. Как да подберете адекватните козметични продукти за склонната към прояви на чувствителност кожа? По този въпрос е най-добре да се консултирате с дерматолог. Ако става дума за нарушена бариерно-защитна функция на кожата, ще се наложи да използвате кремове, възстановяващи тази защита (например средства, укрепващи имунитета на кожата, или такива с термална вода). Ако чувствителността е обусловена от промени в тонуса на кръвоносните съдове, ще й трябват средства, понижаващи реактивността на съдовете. Козметиката за кожа, склонна към алергични реакции, трябва да съдържа минимално количество консерванти, алкохол, ароматизатори и други потенциални алергени.  
На чувствителната кожа са противопоказни всякакви химически и механични въздействия: пилинг, микродермабразио и т.н. С повишено внимание трябва да използвате и средства, съдържащи етерични масла, а също така и всякакви други съставки във високи концентрации (серуми). Заложете на екологично чистата козметика!
 
 
Лицето като здравен картон
Всяка зона от лицето отговаря за жизненоважни органи в нашия организъм. Сами си направете изводите, ако напоследък се оплаквате от натрапчив проблем – системно зачервяване на носа например или парене в областта на бузите…
 Уши Те са много чувствителни зони, които имат пряко отношение към работата на бъбреците. Ако постоянно чувствате, че те „горят“, това може да означава, че организмът ви е подложен на силен стрес и е „препълнен“ с токсини. Пийте повече вода, преразгледайте съдържанието на ежедневното си меню и намалете алкохола, черния чай и кафето. 
 Бузи Техният лош външен вид издава проблеми с дихателните органи. Спуканите капиляри и нездравословните червени петна могат да бъдат следствие от заболявания на дихателните пътища или от алергични реакции.
 Очи и околоочен контур Очите са прозорци към света и към общото здравословно състояние на нашия организъм. Състоянието на кожата около тях отразява състоянието на работата на отделителната система. Тъмните кръгове под очите (могат да бъдат и наследствени), мрежата от дребни бръчици (по-известна като „пачи крак“) и отоците около очите говорят за сериозен недостиг на вода в организма. Или за това, че организмът трудно се самопочиства от токсини и се налага да му помогнете отвън.
 Нос Зачервеният нос е показател за повишено кръвно налягане. Или пък може да предупреждава за розацея в първи стадий. Зачервяването на зоната между носа и устните, появата на вертикални бръчки и на различни възпаления там може да са причинени от използване на червила и моливи за устни, съдържащи комедогенни (запушващи парите) съставки.
 Шия Не забравяйте да включите и шията в своята схема за грижа за кожата на лицето. Кожата в тази област е особено нежна и тънка, затова е много важно да я овлажнявате всеки ден и да я защитавате от вредното въздействие на слънчевите лъчи с подходящите слънцезащитни продукти.