С АРОМАТИТЕ ШЕГА НЕ БИВА

С ароматите шега не бива
Едно бавно, нежно и благоуханно изцеление
 
Разговора води Красимир ПРОДАНОВ,
главен редактор на списание „Усури“
 
 
 
 
За Стефания СТЕФАНОВА всяка миризма е като четка на художник – може да ни дари както наслада, така и спокойствие
 
„В добрия чай ароматите винаги са три“ – казва ми Стефания още щом се запознаваме. Но колкото и да смесвам билки вкъщи, няма да получа вкуса на нейния добър чай – сигурно защото към ментата, глога и къпината тя добавя и още нещо, а то е собствената й жизненост, в която никога не отсъства усмивка.
Живее ту на колело по градските улици, ту сред горските шубраци, но когато говориш с нея, откриваш, че е хубаво самодивите в наше време да са на разположение на хората целогодишно… Пък и ароматите, които демонстрира на всеки свой гост, наистина са се заплели в лудо самодивско хоро.
Стефания е приела за свое призвание ароматерапията. Дълго обаче говори колко излишни неща се наслагват върху тази дума в съзнанието ни. „Ароматерапията, обяснява тя, няма нищо общо със спа студиото, в което човек просто може да релаксира, докато се грижат за него с помощта на различни отпускащи практики. Ароматерапията не е и да запалиш някоя от т. нар. индийски пръчици, които в повечето случаи са не просто китайски, но и токсични. Дори обаче да са съвсем автентични, с ароматите шега не бива. Защото всеки един
 
отваря врати в подсъзнанието ни
блокира реакции или пък улеснява наши действия.
Неслучайно, разказва ми още тя, ароматерапията по света е призната за законна алтернативна форма на лечение подобно например на хомеопатията. Истински квалифицираният ароматерапевт трябва да знае езика на субстанциите, с които работи. Защото той на практика дори диагностицира, назначава и лечение.
Също толкова специални са и средствата, които се използват в ароматерапията, твърди Стефания и взима в ръце сандъче с
 
десетки малки шишенца
 
 
Това, което ги обединява, е, че на всички пише, че са органик или био. Изработени от екологично чисти материали, в тях не са използвани химически съединения за постигане на определен аромат. Така самата терапия се превръща в докосване до силите на природата, макар че в ръцете на Стефания тя е и игра.
Ароматите, които предпочита един или друг човек, й говорят за самата му същност. „Това, което ти харесва – добавя тя, – говори за навици, привички и желания. Обратно, ако не обичаш например лавандула, подсъзнанието може да изгради бариера, да събуди неприятни спомени… От това ще пострада и самата терапия впоследствие!“И за да е всичко
 
наистина като на игра
ми подава шишенце, в което, обяснява ми, след като се усмихвам, има бензое. Всеки, който го помирише, всъщност се усмихва! Защото и растението е такова – повдига духа и вдъхва оптимизъм.
Играта за пациента продължава и после, когато етеричната смес се нанесе върху кожата. Тя прониква в тялото и въздейства, но не по-малко важно в този момент според Стефания е възможността да си
 
сам в контакт със себе си
Затова и ароматерапията е нещо интимно, тя трябва да осигурява пространство, в което обичайният ритъм на живот отсъства. Пречиствайки тялото, първият ефект от нея се усеща от душата, която се зарежда с жизненост. Играейки си със сетивността ни, събужда чувства, които дълго време може да сме забравяли или потискали, а именно това е пътят, който ни отвежда до много здравословни проблеми.
„И понеже всеки е различен – споделя и собствения си опит Стефания, – затова и една ароматна комбинация никога не може да бъде повторена. Човек се нуждае от своите субстанции, които да му отворят вратите, през които той дълго време не е можел да мине.“
Този тип масла са
 
щастие и за кожата
Предпазват я например от слънцето, но и когато летните месеци останат зад гърба ни, пак имат какво да направят за нея. Някои масла понижават въздействието на изгарящите лъчи. Има и масло със слънцезащитен фактор – Geranim Macrorrhizum. Много са тези, които просто подхранват или хидратират възстановителните процеси на кожата – например бадемово, от жожоба или вездесъщото алое вера. Стефания специално изтъква шипковото масло и го дава за пример като единственото, което съдържа омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Пак то премахва дори белези от акне, хирургични белези и екземи. Работи и срещу преждевременното стареене на кожата.
Хората обаче приемат ароматерапията на първо място като
 
сетивно наслаждение
Обонянието им ги кара да си представят, че са замесени в игра на чувствата, но това между другото е и мисия за ароматерапията – да изцерява бавно и нежно, без самият организъм да усеща това. Когато обаче четем, че една или друга миризма е афродизиак, трябва да знаем, че нейният ефект не е толкова ограничен – напротив, той се разпростира върху нервната и ендокринната система, изпълва тялото с жизнена енергия. Това, че повишава либидото, е… за десерт.
Най-хубавото обаче е, че етеричните масла сами намират мястото, върху което да въздействат. Проникват в кожата там, където има нужда от тях, а както виждаме – и в душата. Тогава нежната революция вече се е случила, изпълвайки ни със сили, за които понякога и не подозираме, че притежаваме.
 
Обонянието
ни помага да направим най-важните стъпки в живота.
Това е вярно и за самата Стефания, защото признава, че тази работа (както се досетихте, тя е ароматерапевт) я прави наистина жива. Само чуйте как – става ужасно рано, някъде към 4 ч. сутринта. На развиделяване вече е на Плана, където бере билки. Успява да ги приготви за сушене и после отваря студиото си. А хора идват при нея с повод и без повод. Налагало й се е да прави например етерична композиция за… любов.
С цената на много розов цвят и почти целодневна процедура успяла.
 
Предложенията на Стефания
 
 
Силно хидратираща маска
1 с. л. оризово брашно или хума
1ч. л. растително масло – жожоба, бадем или алое вера
1 ч. л. мед
2 капки лавандула
2 капки розово дърво
1 капка лайка
Престоявате 20–30 мин с маската, след което я измивате. Ще се очаровате от бързия ефект на природните козметични средства!
 

 
 
 
 
 
 
Афроароматна вана
 2 капки пачули
 5 капки иланг-иланг
 3 капки розово дърво
 6 капки клементина
 1 капка ванилия
Смесете етеричните масла в чаена чаша, пълна с течна сметана, и излейте сместа във вече пълната с вода вана.