С БРЕТОН ИЛИ БЕЗ БРЕТОН

С бретон или без бретон…

Ако прелистите стари модни списания, ще забележите, че бретонът закономерно ту влиза, ту излиза от мода. Независимо от властващите модни тенденции някои жени предпочитат да носят бретон постоянно, наивно вярвайки, че той скрива бръчките и другите неприятни следи от остаряването по лицето. Бретонът обаче далеч не отива на всички, особено ако е

 
 © anna karwowska – Fotolia.com

 

неправилно избран по форма
И вие ли смятате, че бретонът е плътен кичур коса, подравнен с ножица по линията на веждите? Да, има бретон с такава форма. Наричат го прав класически бретон (от френски тип). Но с него не се изчерпва разнообразието от форми на бретоните. Точно това разнообразие ви открива възможност да изберете идеалния за вашата форма на лицето бретон. Класическият, за когото споменах вече, подчертава изразителността на очите и скулите и може да ви подмлади с две-три години. Но забравете за него, ако косата ви е прекалено тънка или упорито къдрава. Скосеният бретон също не е подходящ за притежателките на къдрави коси – ако изберете него, ще ви са налага да го оправяте по сто пъти през деня. Дългият бретон не е за вас, ако носите лещи и въобще ако имате проблеми със зрението.
И запомнете, че какъвто и бретон да изберете, трябва да се грижите за него всеки ден. Единици са тези, които могат да си позволят да не го оформят нито със сешоар, нито с маша.
Ако сте…
МЛАДА ЖЕНА: експериментирайте на воля при избора на бретон. На вас ви е позволено почти всичко. Ако обаче сте солидна дама, избягвайте прекалено екстравагантните варианти, които най-вероятно няма да се съчетават с вашия основен стил на обличане.
НИСКА И СЛАБА: не си оставяйте прекалено пищен бретон. А ако сте висока и стройна, избягвайте да подчертавате правата си коса (в това число да носите прав бретон). Това би нарушило пропорциите на тялото ви.  Ако искате визуално да направите прическата си по-обемна, можете да го постигнете и с помощта на широк (от ухо до ухо) бретон, който започва от темето.  На дамите с къдрави коси по принцип не им отива бретон. Но ако бретонът е ваша мечта, нека поне да не е прекалено гъст. И в никакъв случай не го изправяйте. Най-добре е да го носите на една страна.  Ако косата ви е „непослушна“, не подстригвайте бретона си прекалено късо – много ще ви е трудно да го оформяте и поддържате.  Ако лицето ви е продълговато и челото ви – високо, можете да го скриете с удължен бретон.  Ако формата на лицето ви е квадратна или правоъгълна, идеалният за вас бретон е скосеният.  На лице с триъгълна форма подхожда бретон във формата на арка (на дъга).  Кръглото лице е най-добре да „увенчаете“ с етажиран (подстриган на пластове) прав бретон.
И запомнете – никога не правете бретона прекалено къс, когато си правите подстрижка за първи път. Оставете го малко по-дълъг, за да можете да го залижете настрани, ако резултатът не ви устройва.
Грижи и стилизиране
От особени грижи бретонът не се нуждае, но се нуждае от ежедневни грижи. Ако косата ви цъфти и е с накъсани краища, това би се забелязало най-вече върху бретона. В този случай редовно правете на цялата коса маски за заздравяване и подхранване на косъма. В останалите случаи поддържайте косата здрава с помощта на правилно избрания шампоан и балсам.
Стилизирането на бретона отнема определено количество време сутрин, но когато свикнете, ще се справяте за няколко минути. Първо, третирайте бретона с продукт за изправяне на коса (със средна или слаба фиксация). После му придайте форма с помощта на сешоар и кръгла четка (ако го искате по-пищен) или с преса за изправяне на коса (ако го искате суперизправен). Накрая го напръскайте с малко лак за коса, за да не изгуби бързо формата си.
Що се отнася до подстригването на бретона, не се мъчете да се справите сами вкъщи. По-добре се оставете в ръцете на професионалист.