С ВКУС НА МАНГО И… СИРЕНЕ

С вкус на манго и… сирене
 
юли, 2010 г.
 
 
Пандишпаново руло с манго и извара
Много по-трайно е от торта, отлично запазва формата си. Реже се с остър нож на красиви парчета
 
 
 
ЗА 8 ПАРЧЕТА:
 120 г брашно  1/2 ч. л. бакпулвер  3 яйца  щипка сол  5 ч. л. сок от лайм (прясно изцеден)  150 г захар  2 ч. л. настъргана лимонова кора  1 зряло манго  250 г нискомаслена извара  10 г желатин  250 мл сметана
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Загрейте фурната до 210 °С. Белтъците отделете от жълтъците и разбийте с 1 щипка сол и 1 ч. л. сок от лайм. Добавете и 120 г захар. Смесете жълтъците с лимоновата кора. Пресейте брашното и разбъркайте в него бакпулвера.
2. Тестото разпределете на тънък равномерен слой на дъното на застлана с пергаментова хартия плитка тава. Печете 8 минути. Бисквитения блат обърнете върху поръсена с пудра захар кърпа. Махнете хартията, навийте рулото и изчакайте да изстине.
3. Почистете мангото. Половината нарежете на кубчета, останалата зряла и мека част пасирайте и смесете с кубчетата, като добавите и 4 ч. л. захар. Накиснете желатина и когато той се разтвори съвсем, го смесете с изварата. Бъркайте поне 2 минути. Разбийте сметаната с 30 г захар и разбъркайте тази смес в сместа с изварата.
4. Развийте изстиналия блат и го намажете с получения крем (равномерно). Отгоре разпределете и плънката с манго. Отново навийте рулото, като си помагате с кърпата (впрочем не бива да я махате преди това). Сложете го за 2 часа в хладилника. Може да го поръсите с пудра захар.
 
Време за приготвяне: 45 мин
В едно парче: 310 кал, от които белтъчини – 10 г, мазнини – 12 г, и въглехидрати – 39 г
 
 
Нежен чийзкейк с мангова заливка
За основата използвайте натрошени бисквити
 
 
 
ЗА 14 ПАРЧЕТА:
За блата:  200 г маслени хрупкави бисквити  120 краве масло
За крема: ► 16 г желатин  500 г нискомаслена извара  200 г бяло сирене (обезсолено)  5 с. л. захар  3 щипки ванилова захар  100 мл сок от манго  200 мл сметана
За заливката: ► 4 г желатин  200 мл сок от манго ► 100 мл сметана
 
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. В отделни съдове накиснете желатина за крема и желатина за заливката. Натрошете бисквитите. Изчакайте кравето масло да омекне и го смесете с бисквитените трохи. Разпределете сместа на дъното на застлана с пергаментова хартия форма. Изравнете отгоре с помощта на шпатула и сложете блата в хладилника да стегне.
2. Разбъркайте добре изварата, сиренето, захарта и ваниловата захар. Прибавете желатина и сока от манго и продължавайте да бъркате. Оставете сместа да престои 30 мин в хладилника. След това разбъркайте в крема и предварително разбитата сметана. Желатина (този за заливката) разбъркайте в леко загретия сок от манго. Полейте чийзкейка с тази смес и отгоре украсете сладкиша с топки разбита сметана.
 
Време за приготвяне: 45 мин
В една порция: 310 кал, от които белтъчини – 9 г, мазнини – 21 г, въглехидрати – 20 г