С ДЪХ НА КАНЕЛА

С дъх на канела
 
от Албена УВАКОВА
 
декември, 2010 г.
 
 
© Gabriela Insuratelu | Dreamstime.com
 
Преди две години Коледата за мен действително беше с такъв дъх, защото си купих коледен венец и коледни топки (с диаметър около 20 см), направени от… канелени пръчици. Те бяха целите кафяви и много стилни. Венеца закачих на вратата, а топките – на завесите в хола. Ухаеха повече от година. Бях си купила и канелени пръчици на бройка и си поиграх на фантазия, правейки различни пана за стена и аранжировки за празничната трапеза. Тогава нямах абсолютно никаква представа
 
колко древно е това растение
и с колко дълбока символика са го натоварили различните епохи, култури и религии.
Канелата е една от най-старите известни подправки – била е много популярна в древен Китай и фигурира в книги по медицина, датиращи от около 2700 г. пр. н.е. В древен Египет е използвана не само за аромат и като напитка, но и като
 
средство за балсамиране
Била е толкова „уважавана“, че са я смятали за по-ценна от златото. Тази екзотична подправка се споменава и в Библията като съставка на светото миро: „Вземи си най-добри благовонни вещества: самоток смирна – петстотин сикли, благовонна канела, колкото половината от това, сиреч двеста и петдесет, благовонна тръстика – двеста и петдесет, касия – петстотин сикли според свещената сикла, и един хин маслинен елей; и от това направи миро за свещено помазване, маст, смесена по изкуството на мироварец: това да бъде миро за свещено помазване.“ (Изход 30:23-25)
В старозаветната книга господ съветва Мойсей да направи
 
миро за свещено помазване
което е толкова силно и свято, че всичко, което се допре до осветеното с него, ще се освети. Но мирото е само за израилевите синове и докосне ли се с него тяло на други люде и помаже ли се с него външен човек, ще „бъде изтребен от народа си“ (Изход 30:33).
Днес не тегнат никакви забрани над употребата на канелата. Напротив – медицината преоткрива многобройните є лечебни свойства. Съществуват и много
 
диети с канела
защото тя е нискокалорична и е богат източник на диетични фибри, манган, калций и желязо. Като вълшебен еликсир за отслабване действа сутрин на гладно и вечер преди лягане да се изпиват по 200 мл гореща вода, в която са разтворени 1 ч. л. мед и 1 щипка канела. Подходящ е за хора, които не страдат от диабет, разбира се. Макар че канела се препоръчва и на диабетици, защото се смята, че съдържа молекула, чиято структура е сходна с тази на инсулина. Последните проучвания са установили, че ежедневното є консумиране в определени дози може да намали кръвната захар, холестерола и триглицеридите в кръвта с близо 20%. Целебните є свойства са достатъчно преекспонирана тема, но малцина знаят подробности за самото растение.
Кафявата подправка се добива
 
от кората на дърво
което през 2 години се обелва и след това се изсушава, докато стане като фин пергамент. Канеленото дърво е от семейство Лаврови и достига 18 м на височина. Цветовете му най-често са бледожълти и образуват своеобразни гроздове. Научното наименование на канелата е Cinnamonum. Сортовете є са многобройни, а най-известните и консумирани сред тях са китайската канела, позната като „касия“, и цейлонската канела, която се нарича още „истинска“ канела. Цейлонската канела става популярна в Европа през 1505 г., когато португалците пристигат в Цейлон и научават как се произвежда тя.  
На мен историята на канелата ми стана известна наскоро – точно 505 години след като европейците са я открили за себе си. Но моето абсолютно неведение съвсем не ми попречи да запазя в спомените си една вълшебна канелена Коледа – с красотата и уханието на кафявите канелени пръчици, с екзотичния дъх на нещо сладко, силно, чисто и… любимо. Всъщност всяка Коледа е с дъх на нещо любимо!