С МОЩНАТА ПОДКРЕПА НА СЕРУМА

С мощната подкрепа на
СЕРУМА
март, 2012 г.
Все по-често обикновените кремове получават силно подкрепление във вид на високотехнологични концентрати. Лукс или жизненоважна необходимост са серумите?
© Olga Ekaterincheva | Dreamstime.com
Появата на серумите бе фурор в козметичния свят. Тези продукти, родени в семейството на професионалните козметични серии, много бързо и уверено напуснаха салоните и институтите по красота и смело заживяха сред широките народни маси. Днес те са предпочитани от всички жени, които държат на грамотната грижа за кожата.
Битката на титаните
Есента, зимата и ранната пролет са сезони, когато не просто редовно трябва да обгрижваме лицето, но и да лекуваме кожата с концентрирани продукти като серумите. Но защо с тях? Нали тези „концентрати на красотата“ съдържат същите съставки, които се намират и в обикновените кремове? В какво се крие тогава тайната на техния стремителен успех?
Първо, в степента на концентрация на биологично активни вещества.
В известен смисъл съставът на серумите напомня на лекарствено средство, създадено въз основа на действието на един активен компонент, а останалите вещества само подпомагат неговото поглъщане, нанасяне и пр. Биотехнологичната концентрация на хиалуронова киселина в серума може да достигне 40%. Това е достатъчно ефективна консистенция в сравнение с кремовете, които съдържат скромните няколко процента.
Ако в кутийка с крем се съдържа 1% витамин С, в серума той ще е 10%. А съдържанието на растителни екстракти в серумите може да стигне пълните 100%.
Второ, съставките от серума проникват неизмеримо по-бързо и по-дълбоко в кожата в сравнение със същите съставки, вложени в обикновен крем за лице. Активните вещества в серума много бързо проникват през повърхностния слой епидермис – при това запазвайки цялата си „бойна мощ“. В резултат ние получаваме онова, което ни интересува най-живо: висока ефективност и незабавен резултат.
Действието на серумите винаги е целенасочено. Те са „тесни специалисти“ в избавянето от бръчки, в изравняването и подобрението на цвета на лицето, в дълбокото овлажняване и в избелването. Тези козметични „гении“ са се специализирали в борбата с мимическите и възрастовите бръчки.
Силният коктейл
от ретинол, пептиди и антиоксиданти е в състояние да направи чудеса с кожата. Успокояващите серуми също са доста търсени, но тяхното достойнство не е в количествените, а в скоростните характеристики. Екстрактите от лайка, лакрица, невен незабавно въздействат на проблемната зона и раздразненията и зачервяванията изчезват за секунди.
 
Обичайно заподозряното съдържание
Обикновено за основа в серумите служи висококонцентрирана плодова киселина, а също и специални вещества, които правят кожата по-проницаема (те откриват достъпа до по-дълбоките є слоеве). Активните компоненти на серумите са концентрати на естествените витамини А и Е, а също и полезни минерали с овлажняващи, стягащи и тонизиращи свойства (в зависимост от това, за какво е предназначен серумът).
 
Особено внимание заслужават лифтинг серумите, които експресно намаляват отоците, стягат кожата и правят цвета на лицето много по-свеж и сияен. Освен това те попиват много бързо, което означава, че не е нужна нито минута след това, за да нанесем грима.
Избор и начин на употреба
Изяснихме, че серумът е взривна доза витамини, минерали, антиоксиданти, докато кремът е ежедневната балансирана доза грижа за кожата. В студеното време концентратите обикновено се използват под крема, усилвайки неговото действие. А през лятото – самостоятелно (стига кожата да не се изсушава от него). Как точно да нанасяте серума? Две-три капки от него са напълно достатъчни. Втрийте количеството с масажни движения на пръстите. Някои серуми са предвидени да се използват в комплект с крем от същата козметична линия.
Крема трябва да нанесете няколко минути след серума – той ще създаде
защитен слой, който ще попречи на серума да се изпари от кожата.
Съвременна тенденция е серумите да се използват по-скоро като монопродукт, тъй като съставките им са много добре балансирани и допълнително натоварване върху кожата (под формата на крем) не е нужно. Освен това серумите от последно поколение можете да използвате по-продължително време, тъй като кожата не привиква към тях. Тези с anti-age ефект прилагайте в продължение на 3–6 месеца, след което можете да изберете друг продукт с друг състав, но пак с anti-age ефект.
Серумите не се избират по типа кожа и това е тяхна отличителна черта. Те се избират по проблем (и според възрастта), както и по състав.
Ако имате пъпки, съответно изберете серум с активни противовъзпалителни и себорегулиращи съставки и той ще ви свърши работа, независимо на каква възраст сте. Неправилно избраният серум може да навреди на кожата. Особено ако тя е чувствителна, а именно с отслабена защитна бариера, която пропуска в дълбочина повече съставки, отколкото е нужно. На високата концентрация вещества в серумите такава кожа ще реагира с възпаление и зачервяване.
На водна или на маслена основа
Този избор зависи от сезона. През зимата и през пролетта, когато кожата има нужда от допълнителна защита и грижа, се препоръчва да нанасяте маслени серуми, а през лятото – на водна основа.
Серумите обикновено се нанасят максимум два пъти на ден – сутрин и вечер. Добре е да се прилагат на курсове по 10–15 дни 3–4 пъти в годината. Ако страдате едновременно от два кожни проблема, в рамките на курса можете да редувате различни видове серуми.
И още нещо много важно – не бива да използвате серуми за млада кожа. Към този продукт можете да посегнете, ако сте навършили поне 30 години, и то само в случай на очевиден кожен проблем.
Има и едно абсолютно противопоказание за използването на серуми – тези козметични продукти не са подходящи за дамите със смугла кожа, защото притежават силен избелващ ефект.
По тази причина може да се появи контраст между кожата на шията и на лицето. Освен това не бива да прилагате серум, ако страдате от разширени капиляри.