С по-добро настроение

С по-добро настроение
 
от Анастасия МАНЛИХЕРОВА
 
юни, 2009 г.
 
Снимка © vgstudio – 123rf.com
 
 
Накъдето и да се обърнем, обичайната гледка е хора, вглъбени в себе си, нацупени и мрачни. Самите ние като нация често се самоиронизираме, че лошото настроение и мусенето са вкоренени в народопсихологията ни черти. Но дали това не е просто извинение, защото просто смятаме, че да се навъсиш, е по-лесно, отколкото да се усмихнеш?
Всъщност психолозите твърдят, че дори когато ни е доста мрачно на душата, опитаме ли се да се усмихнем, макар и насила, самото разтегляне на лицевите мускули в усмивка отпраща позитивни сигнали към мозъка ни и нивото на хормона на щастието серотонин започва леко да се покачва в организма ни. Това е едно малко доказателство, че можем да направляваме волево емоциите си, вместо да се оставяме да потънем в тъга и униние.
Едно от нещата, на които е хубаво да се уповаваме, сполети ли ни мрачно настроение, е да си припомним, че няма нищо вечно и че и това ще отмине, независимо колко депресираща, нестабилна и тревожна изглежда ситуацията на повърхността. Това е един от ключовете, които могат да задвижат вътрешните ни механизми, за да постигнем добро разположение на духа. Тук ви предлагаме няколко напълно практични стратегии, с които да се отървете от лошото настроение и с които да превключите на по-позитивна вълна.
 
Стратегия 1
Направете пауза
Нуждаете се от малко време, в което да поспрете и да обмислите нещата. Така че не се страхувайте да останете насаме със себе си физически и ментално. Отпуснете се, използвайте проста техника на релаксация, за да разтоварите напрежението от тялото и за да пропъдите лошите мисли от ума си. Легнете удобно на тихо и топло място, представете си как невидима ръка ви гали по челото и всяко погалване по магически начин отпъжда тревогите от главата ви. После концентрирайте вниманието си върху отделните части на тялото си, заповядвайки им мислено да се отпуснат – ръцете, краката, торса, лицето… Сега нарисувайте в съзнанието си мислена щастлива картина – намирате се на красиво място и прекарвате времето си безгрижно и чудесно. Осмелете си да си представите дори как някакъв ваш проблем се решава по желания от вас начин.  
 
Стратегия 2
Напишете на лист хартия какво ви тревожи
Чувствали ли сте някога, че се задушавате от тъга? Или сте толкова потиснати, че не можете дъх да си поемете? Ако отговорите с „да“, тогава непременно трябва да дадете външен израз на емоциите си. Често пъти в такава ситуация да изплачете мъката и да накарате негативните усещания да излязат от тялото със сълзите, е най-доброто, което може да сторите за себе си. Плачът обаче невинаги помага. Затова пробвайте друг начин за себеизразяване. Вземете тетрадка, тефтер или просто лист хартия и химикал и излейте в писано слово всичко, което ви фрустрира. Не си налагайте правила или ограничения, какво можете или не можете да напишете, нито какъв език да използвате. Просто оставете мислите и чувствата си да се излеят върху хартията. Несложно действие, което обаче може да ви въведе в зоната на комфорта и да пробуди вътрешните ви сили.
 
Стратегия 3
Играйте игри
Да отвлечете вниманието си дори за 5–10 минути от тъгата с нещо забавно, е страхотен начин да се успокоите. Но когато човек е тъжен, развлеченията са последното нещо, на което той би се отдал. Обаче активността, извършването на някакво простичко действие, е в състояние да ви накара да направите преоценка на мислите си и да се фокусирате върху нещо не толкова тревожно. Струва си да опитате, дори ефектът да е временен. Идеи за такива кратки, но ефикасни развлечения са: да решите някой судоку пъзел, да поиграете на забавна игра в интернет или пък да хванете федербала или фризбито и да поканите приятел за една игра навън. Индийският философ Ошо силно препоръчва в моменти на силен стрес, тревожност и тъга да пуснем весела музика и да започнем да танцуваме. Дори и да правим хаотични и неритмични движения, те по магичен начин изчистват натрупалите се като отрова в нервните ни окончания негативни усещания. Опитайте и да попеете и ще видите как ще ви олекне още повече! Неслучайно хората са казали: „Който пее, зло не мисли.“
 
Стратегия 4
Поговорете с някого
Ако въпреки личните ви усилия чувствате неспособност да се справите сами с проблема „лошо настроение“, споделете мъката си с близък приятел. Той може да обърне погледа ви в друга посока, да ви накара да видите проблема си от друг ъгъл. Това е полезно. Но не разпилявайте информацията за това, което ви мъчи, между всякакви случайни хора. Споделяйте само с такива, които са доказали, че можете да им имате доверие и на които може да разчитате за добър съвет.
 
Стратегия 5
Направете си списък със задачи
Понякога лошото настроение може да ви връхлети като помитаща лавина и да ви изкара от строя на нормалното, активно ежедневие. За да не позволите да стигнете до състояние, в което безпросветно седите, зяпате в една точка и се проваляте в проектите си и задълженията си, хванете юздите на емоциите си навреме.
Направете си списък с нещата, които трябва да свършите, за да визуализирате по-ясно какво ви предстои по-нататък през деня. Най-добре е този списък да не е записан в главата ви, а на лист хартия или в органайзера ви, така че да е пред очите ви по всяко време.
 
Стратегия 6
Грижете се за себе си
Уверете се, че се храните пълноценно и пиете достатъчно вода ежедневно. Една строга диета може много лесно да ви отпрати в царството на лошото настроение. Затова проверете дали в дневния ви порцион присъстват достатъчно свежи плодове и зеленчуци, както и достатъчно зърнени храни.
Преминаването през тежки дни с лекота и недопускането на проблемите да ни смачкват са умения, които можем да усъвършенстваме непрестанно в практиката. Всеки път, когато почувствате, че лошото настроение ви сграбчва в лапите си, опитайте някоя или няколко от тези шест стратегии, за да възобновите състоянието си на здравословен позитивизъм!