С тесто и ябълки
ноември, 2010 г.
Понякога се получават кулинарни шедьоври. Вкусът им ще остане като сладък спомен завинаги в съзнанието ви… Затова пак ще ги направи, когато ви се приядат
Татен с карамел
ПРОДУКТИ: ► 200 г брашно ► щипка сол ► 3 жълтъка ► 2–3 ч. л. леденостудена вода ► 160 г краве масло (нарязано на парчета) За плънката: ► 1,3 кг ябълки ► 60 г краве масло За карамела: ► 170 г пудра захар
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Пресейте брашното върху масата, добавете щипка сол и нарязаното на парчета масло. Омачкайте всичко много добре. Добавете жълтъците и водата и омесете плътно тесто. Направете го на топка, увийте го във фолио и го сложете за 30 мин в хладилника. 2. Почистените ябълки нарежете на четвъртинки. В дълбок тиган сложете 60 г краве масло, изсипете пудрата захар и бъркайте, докато маслото се разтопи. Ябълковите четвъртинки подредете плътно по дъното на съда, като плътно притискате парчетата едно в друго. Намалете котлона и карамелизирайте плодовете 35–40 мин на много слаб огън, докато се покрият с образувалия се карамел.
3. Загрейте фурната до 190 °С. Разточете тестото на пласт с дебелина 3–5 мм и с диаметър малко по-голям от този на тигана. Покрийте с него ябълките, като го подгънете навътре по края. Печете татена в загрятата фурна 25–30 мин (трябва да добие златиста коричка).
4. Извадете сладкиша от фурната, изчакайте 5 мин, след което го обърнете в чиния за сервиране. Поднася се топъл, с разбита сметана отстрани.
Ябълкова бутер баница
ПРОДУКТИ: ► 1 яйце ► 1 ч. ч. брашно ► 2 с. л. квасена сметана ► 1/3 ч. л. сол ► 1 с. л. разтопено краве масло За плънката: ► 6–8 средно големи твърди ябълки ► 1 ч. ч. захар ► 100 г краве масло (разтопено) ► пудра захар за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Смесете яйцето и сметаната в купа, след което постепенно добавете пресятото брашно (лъжица по лъжица) и замесете доволно твърдо тесто.
2. Отстранете сърцевините на ябълките и ги нарежете на тънки полумесеци. Намажете форма за пай с краве масло и покрийте дъното й с кръгче хартия за печене.
3. Тестото разделете на 4 части. Върху посипана с брашно повърхност разточете всяка част на тънка кора – с дебелина на катма и с диаметър малко по-голям от диаметъра на формата за печене.
4. Сложете първата кора на дъното на формата, намажете я с 1/3 от разтопеното масло (около 25 г). Покрийте я плътно с 1/3 от нарязаните ябълки и я поръсете с 1/3 от кристалната захар. По същия начин подредете три слоя. Отгоре трябва да се окаже четвъртата кора, намазана с краве масло.
5. Печете сладкиша 30–40 мин в предварително загрята до 190 °С фурна. Кората отгоре трябва да се зачерви, а ябълките вътре – да се запекат. Сервирайте го, поръсен с пудра захар.