ТАЙ МАСАЖЪТ

Тай масажът
събужда желанието ни да сме щастливи
 
от Красимир ПРОДАНОВ,
главен редактор на списание „Усури“

Снимки Личен архив

 
 
Според разума на тялото
Да не прехвърляме отговорността за здравето си на друг. Този друг е или лекарят, или държавата“ – обяснява ми Иван, който определено не е почитател на западната система на здравеопазване. Струва му се направо непонятно как хората са пасивни и приемат, че отивайки на преглед, лекарят поема цялата отговорност за тях. На обратния полюс е това да се грижиш за себе си във всеки един момент, да търсиш баланс в емоциите си, да се опитваш да си помагаш. „Йога например е начин точно за това – напомня той. – Не зависиш от никого, не е задължително някой да ти асистира… Просто се учиш на разума на собственото си тяло!“
 
 
Иван Шивачев значи движение. Това го няма нито в речника на чуждите думи, нито в правоговорния, но знаем, че той е човекът, който може да ви помогне… Пак с движение! Защото тай масажът му лекува и допринася за баланс, без който телата ни изглеждат нещастно – като останали без листа дървета наесен. Тай масажът помага за раздвижване не само на крак, ръка, прешлен, но и на енергиите. Тръгнат ли в правилна посока те, се събуждат и емоциите, а с тях – и желанието ни да сме здрави и щастливи.
 
– Как се роди твоята концепция, че трябва да сме непрекъснато в движение?
– От дете се занимавам със спорт – професионално играех баскетбол. После попаднах в Спортната академия, където се запалих по масажа. Показаха ми какво представлява японският масаж и бях крайно впечатлен, защото беше нещо абсолютно различно от класическите европейски масажни техники. И така започна всичко! Занимавам се професионално с масаж в кабинет за иглотерапия може би вече 12 години… В момента карам и курс по иглотерапия, за да взема професионален сертификат. Развил съм интерес в сферата на алтернативната медицина и на духовната сфера, ако мога така да се изразя. Последното ми увлечение – то си е начин на живот – е йога. Тя също е тясно свързана с тайландския масаж, защото той наподобява пасивна йога. Отделно имам и хобита, свързани с движение. Вманиачен съм на тема планински туризъм. Катеря планини всякакви, по всички части на света и във всеки сезон. Страст ми е, зарежда ме с енергия този контакт с природата. Без него не мога да живея по същия начин! Танцувам и салса вече повече от 10 години – това е начин да изразявам себе си, да се срещам с други хора…
 
– Всичко ли лекува алтернативната медицина?
– Склонен съм да вярвам в неща, които някои определят като чудеса, но всички те си имат обяснение. Смятам, че в определен смисъл почти всичко може да бъде излекувано с алтернативна медицина. Тай масажът е една от стотиците алтернативни терапии. Лично аз смятам, че източната медицина лежи на много по-вярна основа от западната. Чувал съм многократно, че в Китай са плащали на лекарите, за да поддържат хората здрави, и разболее ли се някой, той спира да плаща… Определено съм привърженик на холистичните методи за лечение, много от които имат хилядолетна история. За да са използвани толкова дълго, трябва да работят!
 
 
– Ти сам съчетаваш различни методи, по-пълноценно ли помагаш на хората така?
– Да, защото във всеки метод има нещо, което се добавя към цялостното лечение. „Лечение“ даже не е съвсем правилна дума, ти показваш на т. нар. пациент в каква посока да върви, за да се чувства добре, иначе останалото си го прави сам той. Здравето е комбинация от различни фактори – има хора, вманиачени на тема здравословно хранене, но пренебрегват фактора движение или фактора стрес. За да е здрав човек, трябва да обръща внимание на всички аспекти, които заедно дават здраве. Не може да се храниш правилно, но по цял ден да се нервираш за глупости и да очакваш, че няма да имаш здравословни проблеми.
 
– Каква е разликата между японския и тай масажа?
– В японския масаж има мануална терапия – специално в юмейхо. Там се цели възстановяване на идеалната симетрия. В тай масажа се набляга на пасивния стречинг. За мен комбинацията от тях води до перфектния масаж. Специфично и за двата е, че се правят през дрехи, на постелка върху земята. Причината е, че терапевтът може да използва много по-ефективно механиката на собственото си тяло и да бъде много по-полезен. С минимум усилия постига максимален резултат. Тай масажът е малко по-нежен, по-плавен. Малко по-ин, ако мога така да се изразя…
 
– Би ли препоръчал на един човек идеална програма за здраве?
– Не знам дали съществува, но за да е здрав един човек, трябва да е емоционално балансиран. Трябва да се опита да приеме живота по-философски и да не се дразни напразно. Далеч съм от мисълта, че аз самият не се ядосвам и стресирам, но се опитвам да сведа тези ситуации до минимум… От там нататък, след като се балансираме емоционално, половината работа по поддържане на здравето е свършена. Другата половина е движението – човек е създаден, за да се движи. Този съвременен начин на живот – на стол, пред компютър – ни разказва играта. И накрая, важно е с какво се храним. Храната е градивният елемент за нашето тяло. Така имаме три компонента, които определят здравето – емоционално равновесие, движение и правилно хранене.
 
 
Една усмивка, и вече е в Тайланд
Най-любимото пътешествие на Иван, разбира се, е до родината на тай масажа. Нарича го „раят на земята“ и веднага обяснява защо… „Има много причини да харесвам тази държава и нито една – да не я харесвам. Да започна с това, че всички хора там се усмихват. Това създава абсолютно различно усещане, друга атмосфера…“ Казва още, че си имат всичко – великолепна природа и прекрасни места за забавление. Не открил всъщност единствено клуб за салса танци. Решил да организира, но пък точно тогава катастрофирал. Не се получило, но продължава да твърди, че Тайланд може да те изненада на всяка крачка. При това приятно, с усмивка – като част от неговата концепция за перфектно здраве!