Тенденции в банята

Истинско предизвикателство е да направиш дизайнерски шедьовър, когато става въпрос за малки санитарни помещения. Трудността идва от това, да съумееш да използваш всеки свободен сантиметър така, че крайният резултат да бъде едновременно приятен за окото и функционален.

Тенденциите през 2018 година са насочени към създаването на по-интимно и лично пространство, по-комфортно, по-стилно и по-функционално, напомнящо повече на място за релакс отколкото на санитарно помещение. Живите растенията са част от интериора на модерната баня, само трябва да се подберат подходящите видове. Все по-сериозно се налага минималистичния стил в обзавеждането на банята и доказателство за това са мивките и ваните с по-малък размер.

В последно време интересна тенденция в интериорните решения е съчетанието на материали, близки до природата. Тази тенденция не подминава и обзавеждането на банята. Една от най – предпочитаните и сполучливи комбинации е на камък с дърво. Тя е подходяща както за големи санитарни помещения, така и за малки. Желателно е при малките бани да се използват по – светли тонове.

Голям интерес предизвикват плочките, които са с текстура на естествен мрамор тип калаката. Те са бели или кремави със сиви или бежово-ръждиви нишки. Внасят стил и изисканост. А дървото от свия страна, придава топлина към иначе студеното излъчване на мрамора. За този тип комбинация няма мода и няма време. Те са вечни. Точно както природата.

Напоследък индустриалният стил е силно застъпен и в обзавеждането на бани. В момента изключително интересни и актуални са плочки с метални елементи и декори, с изтъркани и застарени текстури, които чудесно се комбинират с плочки имитиращи бетон, цимент и камък. Тук трябва да се има предвид, че тази комбинация е подходяща, само ако студеното излъчване е търсеният ефект.

Разбира се, стигнахме и до цветните серии за баня. Те също по нищо не отстъпват на модерните в момента съчетание между камък и дърво и индустриален стил. За разлика от класиката обаче, с цветовете трябва много да се внимава, особено когато става въпрос за малки помещения. Тук със пълна сила важи правилото, колкото по – малко , толкова по – добре! Ако сте решили да заложите на цветни серии, то нека ярките цветова да са по – малко и да отстъпват на бледите, пастелни тонове. Декорациите не трябва да бъдат натрапчиви, а само акцент. И все пак винаги всичко е въпрос на вкус.

Ако ви предстои ремонт или обзавеждане на баня можете да потърсите съвет от консултантите в магазините на фирма Хикови.