Тенденции в сватбената мода

Дизайнерът Христо Чучев представи най-новата си бутикова сватбена колекция “Силует” и направи специална демонстрация на ръчна работа с дантели.

Дизайнерът Христо Чучев, който твори основно официални и сватбени облекла, залага изключително и предимно на ръчната работа при изработването на облеклата. Той демонстрира как се оформят композициите на дантелите върху рокля в процес на изработка. За целта дизайнерът използва френска кордоне дантела, както и израелски, и ливански дантели, за които е характерна специфична симетрия в разпределението на мотивите.

Колекция „Силует” е вдъхновена от красотата на женската фигура, излъчва аристократизъм и хармония. Силуетът на роклите подчертава женствеността. Използваните материи в колекцията са различни видове дантела от най-висок клас – италианска, английска, френска кордоне дантела, френски тюл в телесен цвят, коприна, креп жоржет, шифон, сатен, както и израелски и ливански дантели с ефектни симетрични орнаменти. Предпочитанията на Христо Чучев са към по меките, топли нежни цветове – айвъри и екрю. Дължините на роклите са до земята, като обемите са ефирни и олекотени. При кройките акценти са дълбоко изрязаните гърбове, отворените, елегантно оформени деколтета, както и дългите ръкави с инкрустации на дантели и камъни по тях. Богатата и красива украса върху роклите включва: фини кристали, камъни „Сваровски”, перли, пайети, щраусови пера тип „марабу”, мъниста, сатенени копчета,  апликации от 3D цветя и др.

Допълнение и едновременно акцент в част от моделите са красивите воали, като в колекцията „Силует” дизайнерът Христо Чучев, залага предимно на испанския тип воал, който няма прехвърляне отпред и забулване, а пада елегантно по гърба на роклята. Стилни шлейфове са елегантен завършек  на част от роклите, сред които има и такива с оригинална препратка към римския стил. Лице на колекцията е певицата и актриса Марина Кискинова.

Според световните тенденции булчинските рокли за сезона изобилстват от модерни детайли – пера, дълбоки деколтета, 3D флорални мотиви. Пробивайки си път през консервативните кройки, дизайнерите предлагат нови стилове, които съчетават класическите, роматични кройки с модерно излъчване. Много от новите детайли са насочени към създаването на допълнителни слоеве, които увеличават размера на роклите, например флорални дантелени триизмерни апликации, които буквално изглеждат като изскачащи от роклята цветя. Други модели  експериментират с отвесни поли, които създават илюзия за корсажи.

Дизайнерите все повече залагат на секси външен вид с дълбоки деколтета и цепки, акцентирайки върху женствените форми. Дори по-необичайни модели за сватбата, като дамски панталон в комбинация с корсет или гащеризон, носят усещането за чувственост. Ръчно бродираната дантела е една от най-актуалните техники за сезона, заедно с триизмерните флорални мотиви. Тя може да се види в колекцията на „Каролина Ерера”, както и при „Оскар де ла Рента”. Разгледана по нов начин, дантелата едва докосва тялото, като придава на булката аеродинамичен силует с отличитен стил.