ТЕОРИЯ НА ЦЕЛУЛИТНАТА КОНСПИРАЦИЯ

Теория на целулитнатаконспирация
 
април, 2010 г.
Защо тази иначе толкова красиво звучаща френска дума сellulite изпълва жените с толкова неувереност и неприязън? Страхът да се разголиш на ярка слънчева светлина пред очите на любимия мъж буквално сковава ума на всяка жена, която има дори наченки на целулит…
 
© Luca Burchietti – 123rf.com
 
1973г. може да се нарече знаменателна в историята на козметичните открития – на страниците на лъскавото списание „Вог“ се появява статия на собственичката на голям нюйоркски салон за красота госпожа Ронсар. Заглавието не звучи никак лъскаво – „Целулитът: бучките, вдлъбнатините и подутините, от които не сте успели да се избавите по-рано“. Целият тираж на този брой на „Вог“ бил изкупен за нула време и съответно притежателките му започнали да търсят по тялото си признаци за
„страшната“ болест
за чието съществуване не били и подозирали до този момент. Почти всяка от тях открила известно количество от неприятните „бабуни“ върху бедрата и дупето си и с ужас си задала въпроса: „А сега какво ще правя, как ще живея в бъдеще с тези гадости?“
На помощ на горките жени, естествено, се притекла същата госпожа Ронсар със своя козметичен салон. Така бил даден старт на цяла една нова козметична индустрия, която донесла (а и продължава да носи) милиони на собствениците на производства за антицелулитни продукти. Че коя ли жена ще иска след прочитането на такава статия да си остане… целулитна глупачка?
А преди са му се възхищавали…
Днес ни е трудно да си представим и да приемем, че в началото на XX век „портокаловата кожа“ не е била напаст, вгорчаваща живота на жената, а нещо твърде еротично.
Модели на Рубенс, Рембранд и Тициан са били европейки със закръглени форми и неравности по кожата на бедрата и седалището. Неизкушени от „гламура“ били и скулпторите от онова време, които с гордост ваели женски профили с дълги шии, едри бедра и… целулитен релеф по бедрата.
Беше, е и ще бъде
Неотдавнашни научни изследвания доказаха топлата връзката между целулита и женския хормон естроген. В женския организъм количеството му се увеличава с достигането на полова зрелост, когато под въздействието на хормонални фактори мастните клетки рязко увеличават размера си и по този начин причиняват застой на течността в междуклетъчните пространства. Всичко това води до извода, че целулитът в голяма степен е естествено явление за всяка жена. Очевидно е, че не е резултат от натрупването на излишни килограми, тъй като се среща и при млади и слаби жени. Целулитът не е точно и болест, както настояват онези, които разработват методи и продукти за избавяне от този „недъг“. Макар че не е грешно да се каже, че той е резултат от патологични процеси, протичащи в мастната съединителна тъкан – поради затруднен кръвен и лимфен поток се появяват отоци, преградите между мастните делчета (тухличките на мастната съединителна тъкан) стават по-груби и по-груби, а самите делчета пък стават все по-забележими на повърхността на кожата. Забележимите, но все още плитки вдлъбнатинки по тялото са класифицирани като целулит I степен. Казано по-успокоително, този целулит се смята за естетическа особеност на женското тяло. Ако обаче не го „спрете“ на това ниво, мастните клетки ще продължат да се разрастват и вие ще станете стресирана притежателка на целулит II или III степен. Най-застрашени от това са дамите, които водят обездвижен начин на живот, приемат хормонални противозачатъчни препарати и експериментират постоянно с всевъзможни изтощителни диети.
Макар да не можете изцяло да се избавите от целулита, можете поне да намалите неговите видими проявления. Затова усилията ви няма да са напразни.
Не вярвайте на очите си
Хм, като се замисли човек, на пазара има безброй антицелулитни препарати, а проблемът с целулита си остава нерешен до този момент. Да, няма да ви лъжем – кремовете, геловете, специалните компреси и чорапогащи притежават по-скоро превантивно и поддържащо действие. Те просто помагат на кожата да изглежда по-стегната и опъната. Но това не означава, че са се справили с портокаловата кожа. Просто са маскирали неприятния релеф под заздравената съединителна тъкан на кожата. Към тази редица от поддържащи мерки принадлежат и различните видове антицелулитни масажи. Но освен тях в борбата с външните проявления на целулита се налага да включите също и балансирано хранене, занимания със спорт, както и да откажете алкохола, кафето и цигарите. Но дори и да станете светица, пак не ви гарантираме, че ще се избавите завинаги от целулитния релеф, защото, напомняме ви, целулитът е вторичен признак за женственост при жените.

© David Maixner – 123rf.com

(…)
ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ  ТУК