ТИПИЧНИ ЖЕНСКИ СТРАХОВЕ

Типични женски страхове
юни, 2010 г.
Коя ли жена не мечтае да изглежда млада до дълбока старост?! Но често тези мечти се превръщат в натрапчиви страхове – всяка бръчица се възприема като трагедия. И животът просто минава покрай нас…
© Vitaly Valua – 123rf.com
Само изглежда, че страхът няма пол. Да, мъжете и жените се страхуват еднакво от смъртта, от тежките болести и от загубата на близък човек. Но все пак мъжете най-много от всичко на света се боят да не изгубят потентността си, парите и работата си. А жените – да не остареят, погрознеят и напълнеят. Даже страхът за децата и този от загубата на любимия човек не могат да затъмнят тези приоритетно женски истерии.
Бунт против природата
Психолозите наричат състоянието, което поражда гореспоменатите женски безпокойства, екзистенциална криза, бунт против законите на природата, нежелание да се приеме крайността на човешкото съществуване.
Би било странно, ако преживяваме толкова драматично, че първите нежни зелени листенца само след няколко месеца пожълтяват и падат от дървото. Или пък че лятото се сменя с есен. Точно толкова естествен е и процесът на възрастовите изменения при човека.
Големият парадокс е, че страх от остаряване все по-често напоследък изпитват млади жени на възраст около 30 години.
Тази възраст очевидно е психологическият вододел, след който млади и в цветущо здраве жени започват с маниакално упорство да се самоинспектират пред огледалото в търсене на признаци на стареене.
Истината е, че колкото повече се страхуваме да не остареем, толкова по-бързо се случва това – не толкова външно, колкото вътре в нас.
Както сочат последните научни изследвания, страховете и тревогите причиняват на организма продължителен стрес, който пък води до психосоматични заболявания – тялото става „мишена“, по която негативните емоции стрелят от упор. На тези дразнения отвън първи реагират, разбира се, най-уязвимите човешки органи: сърце, кръвоносни съдове и стомах.
Ценността на житейския опит
Как да се освободим от страха от остаряване? Въпросът не е коректен. Не е нужно въобще да се освобождаваме от него, защото не е възможно. Първо, тъй като така или иначе стареем с всяка изминала минута след появяването си на бял свят. И второ – неизбежно се учим да извличаме полза от своята възраст, или по-точно, от жизнения си опит. Та нали колкото по-възрастен е един човек, толкова повече знае (поне на теория е така!).
И запомнете, че активната жизнена позиция и вътрешната хармония са в основата на това да се чувстваме млади до… дълбока старост!
А за да съответства и тялото ви на това усещане, трябва да се грижите за него, но (това е особено важно!) без фанатизъм – изключително и само за бодрост и здраве, за поддържане на добра форма.
Неотдавнашни научни изследвания доказаха, че наследствеността влияе само на една малка част от процесите, отговорни за стареенето на организма. Останалото зависи от начина ни на живот, екологията, успеха и наличието или отсъствието на вредни навици, например тютюнопушене или прекаляване с алкохола. Излиза, че съхраняването на младостта в голяма степен зависи от нас самите.
Живот в движение
Седем повода да започнете да се движите по-активно
1. Ще удължите живота си. Изследвания сочат, че редовната умерена физическа активност, например ходенето пеша, удължава живота с около 1,3 години, а редовното интензивно физическо натоварване – с 3,7 години.
2. Половин час гимнастика на ден, и вие автоматично ще бъдете изключени от рисковата група на пациентите със сърдечносъдови заболявания и инсулт. Има и още бонуси: по-ниски нива на артериалното налягане и на холестерола и сериозна превенция на артрита.
3. Никога не е късно да започнете да спортувате. Изследванията сочат, че даже онези, които са започнали редовно да се занимават със спорт след 40-годишна възраст, са намалили риска от развитие на сърдечносъдови заболявания с 55% в сравнение със своите връстници.
4. Стресът изчезва от живота ви. Физическата активност не само ви помага да преодолеете стреса в момента, но тренира организма да отделя по-малко количество от хормона на стреса кортизол и да се справя по-лесно с нервните претоварвания в бъдеще.
5. Ще отслабнете. Физическите упражнения заякчават мускулите, забързват обмяната на веществата и по този начин помагат на организма по-бързо да изгаря калориите. Освен това редица научни изследвания са доказали, че редовното спортуване води до значително намаляване на апетита.
6. Ще изглеждате доста по-млади. Физическата активност подобрява циркулацията на кръвта и действа благотворно на лимфната система, така че клетките да са по-добре снабдени с необходимите им ценни вещества и по-бързо да се освобождават от токсините.
7. Колкото повече и по-упорито се занимавате със спорт, толкова повече ще ви се удава спортуването. Старайте се да не се поддавате на мързела. Ако прекъснете дори и за малко, после ще ви бъде трудно да възобновите тренировките. Така че изберете такъв вид физическа активност, която ви е по душа и ви доставя радост, за да не ви се налага да се борите с нежеланието да тръгнете за тренировка. Приобщете към спортните занимания и приятелите си, за да се радвате заедно с тях.
И така, цял живот
Психолозите твърдят, че в основата на повечето страхове е ниската самооценка. Научете се да се обичате такива, каквито сте, такива, каквито ви е създала природата.
У всеки човек има и добро, и зло. Да се избавите съвсем от онова, което не харесвате в себе си, е невъзможно! По-умно би било да признаете правото на съществуване и на недостатъците си.
Много успокояващо ще ви подейства, ако мислите за себе си като уникална единна и неделима цялост, която се развива и променя с възрастта. А също така да погледнете на процеса на остаряване не като на загуба, а като на трансформация. Пазете своето безценно „аз“ както от чужди атаки, така и от собствените си атаки.
И най-важното – научете се да се отпускате и да почивате. Източни практики, медитации и други начини за психическа и физическа релаксация ще ви помогнат да се справите с депресията, чувството на тревога, безсъницата и нервните разстройства, които провокират преждевременно стареене и съпътстващите го заболявания. Страхът, тревогата, фобията са неразривно свързани с напрежение. Няма ли напрежение, не може да има и страх. С други думи, ако човек се научи да се отпуска, страховете му изчезват.