ТОЙ, СПЕЦИАЛНИЯТ

Той, Специалният
 
април, 2011 г.
 
© Yuri Arcurs | Dreamstime.com
 
Покажете му, че за вас той е специален. Не е необходимо да правите нещо особено. Достатъчно е просто да го цените, да му доставяте дребни радости и често да му напомняте, че за вас той е единствен и неповторим. Но не с думи, а с дела.
 
Грижовна, но не слугиня
Колкото по-отблизо познавате човека, толкова по-лесно можете да го зарадвате. При това с малки неща. А това е чудесно – с минимум усилия постигате максимални резултати. Например ако той обича определена марка бира, купете му цял стек. Ако има спортен кумир, подарете му сувенир или някаква вещ с автограф на любимия спортист. Пригответе му любимия десерт. Въобще направете за него нещо, което му е любимо! Не е нужно да се превръщате в негова слугиня. Но нека той усеща, че имате желание да се грижите за него.
 
Упражнявайте се в мълчание
Когато има проблеми, съпругът ви не обича да демонстрира слабост и обикновено задържа в себе си отрицателните емоции, които го изгарят отвътре. Макар никога да не си признава, че е в депресия, неговото настроение винаги може да се определи по поведението му.
Дайте му да разбере, че сте забелязали промяната в настроението му. Направете го много деликатно. В никакъв случай не го обвинявайте. Просто покажете, че сте забелязали проблемите му. Така той ще има повод да се обърне към вас за съвет. А ако няма нужда от никакви съвети, просто ще му е по-приятно да знае, че го разбирате и се грижите за него.
 
Връзката – под контрол
Не оставяйте връзката ви да се развива на самотек. Съвършено погрешно е да мислите, че след като вече сте го срещнали и сте го завоювали, той е ваш. Не се отпускайте нито за момент!
За да задържите мъжа, трябва да поддържате постоянен интереса му към себе си – на него трябва да му е интересно с вас. Внасяйте в съвместния ви живот разнообразие и се отклонявайте от установилата се рутина.
 
Малко хитрост не вреди
Въплъщавате в себе си всичко, което той може да поиска от една жена – вие сте негова любовница и негов най-добър приятел. Но колкото по-дълго той се чувства с вас като едно цяло, толкова по-малко започва да цени, това, което вие правите за него. Защото той просто не осъ­з­нава, че може да ви загуби. Затова при необходимост хитрувайте – демонстрирайте колко много хубави неща правите за него и му подскажете внимателно какъв би бил животът му без вас.
► Отидете на почивка сама. На място, където той не би ви придружил с желание, например на гости на ваши роднини в провинцията.Една седмица е напълно достатъчен срок. Разбира се, не разчитайте, че когато се приберете, у вас ще царят чистота и порядък. Но ще усетите нетърпението му да ви види пак. (Изключваме горчивите случаи, когато е възможно да го заварите с друга жена в собствения ви дом, но и това е животът…)
► Не бъдете лесно достъпни. Често желанието да бъдете близо до него ви кара да го очаквате с нетърпение, да го молите да се върне по-бързо вкъщи или да пропусне среща с приятели… Това само му дава увереност, че за вас тази връзка (включително и физическата) е крайно важ­на. И това, естествено, създава условия той да ви експлоатира. Най-голямата грешка, която една жена може да направи, е да се откаже от хобито и интересите си заради мъж, пък бил той и най-специалният. Съветваме ви да не късате и приятелствата си заради мъж. Даже е добре по-често да излизате само с приятелките си (без него!). Бъдете спонтанна в постъпките си. Всичко това ще напомня на мъжа, че вие си имате свои интереси, благодарение на които понякога ще ви се налага да отсъствате от вкъщи. А на него през това време ще му се налага сам да се справя с работата, която обикновено вие вършите.
 
Не се занемарявайте
Много жени се оплакват, че мъжете са престанали да ги забелязват и се заглеждат по чужди жени. Не забравяйте, че мъжете ви спират да ви забелязват в момента, в който вие спрете да се уважавате. Длъжна сте винаги да изглеждате добре. Не на всяка цена с помощта на силиконов бюст или безкрайни диети. Просто се уважавайте.
Припомнете си първите ви срещи – винаги се обличахте така, че да му направите впечатление, нали?! С обувки на висок ток, за да изглеждате стройна, с дискретен грим, от който погледът ви ставаше по-искрящ, с подредена прическа. И всичките тези усилия – само за да прекарате няколко часа заедно. А защо всичко това сега се е променило? И щом станете от леглото, навличате един пеньоар или развлечен пуловер и грозни пантофи.
Много жени не разбират колко порочна е тази практика. Мъжът иска да се гордее с вас. Той иска другите мъже да му завиждат за вас.
 
Не давайте непоискани съвети
Престанете да го поучавате. Не прекалявайте със съветите. По този начин накърнявате самолюбието му. Той спокойно може да се справи и без вашите съвети.
И не е необходимо да го карате да се откаже от сочната вратна пържола, за да вечеря със здравословно приготвени на пара зеленчуци.
Всяка ваша забележка, вместо да демонстрира грижа, има точно обратния ефект. Мъжът до вас не е малко дете и съвсем не е необходимо да се държите назидателно с него.
Изберете по-подходящ начин да му представите изискванията и да заявите претенциите си. Ако вас не ви устройва фактът, че той дълго време прекарвате с приятелите си, в никой случай не му вдигайте скандал и не му натяквайте, че ви е писнало от неговите приятели. Така ще го принудите да прави избор между вас и приятелите си. Същността на проблема е, че вие се чувствате самотна и изоставена. Това и му кажете. Нека сам реши от какво ще се жертва, за да прекарва повече време с вас. Напълно е възможно той да почне да се среща по-рядко с приятелите си, но това трябва да бъде негово решение. Не бива вие да му казвате какво да прави или да не прави. Той е мъж и сам взима решенията си.
 
Нека си гледа!
Приемете факта, че мъжете никога няма да престанат да хвърлят по едно око и към другите жени. А нима вие самата никога не флиртувате с други мъже или не си фантазирате за чужди? Разликата между мъжа и жената е в „изразните средства“. На мъжете им е написано на челото: „Тази, която минава, много ми харесва.“ А ако вашият поглед се спре върху привлекателен младеж, мъжът ви изобщо няма да го забележи. Защото вие можете да се държите прикрито и на вас не ви увисва челюстта при вида на симпатичен мъж. Така че не приписвайте заглеждането по чужди жени в сметката на съпружеската изневяра. Нека си гледа! А вие се опитайте да извлечете полза от ситуацията. Попитайте с какво е привлякла погледа му тази жена. Така ще получите важна за вас информация – какво той намира за секси.
 
Откровеността не вреди
Ако има нещо, което искате да изясните, направете го. Ако някои негови действия ви дразнят, поговорете с него. Обяснете му, но без забележки и хапливи подмятания. Ако ви вбесява това, че той прахосва семейния бюджет по кръчми с приятели, кажете му го спокойно. Разговорът няма да бъде много приятен, но болезненото усещане от него ще бъде като при епилация – за секунда ще заболи, но проблемът ще бъде решен. Много по-добре е да му кажете, отколкото с месеци да трупате тежки мисли и предчувствия. Той дори може и да не подозира, че прави нещо, което ви причинява болка.
 
Р. S.
Мъжете са просто устроени. И имат прости потребности. Всичко, което искат, е някой да се грижи за тях, като при това нито за миг да не губят усещането за пълна независимост. Ако се съобразявате с това, животът ви с благоверния ще бъде безметежен и щастлив. Когато мъжът до вас се чувства щастлив, той ще направи и вас щастлива.
 
Спазвайте дистанция
Това е най-важното правило, от което произтичат всички останали. В повечето от случаите мъжът и жената се стремят да станат неразделно цяло, защото именно това се смята за идеала на любовни отношения. Но с всяка крачка, която те правят, за да се сближат, отношенията им губят по грам лекота и честност.
Романтичната представа за половинката, която ще дойде и ще запълни вътрешната ви пустота, е всъщност израз на мечтата ни да се скрием от собствените си проблеми и тревоги в обятията на друг човек. Затова и пълното единение между двама се приема за най-добрата основа на добрите отношения. А именно тази тенденция е нужно да се научим да преодоляваме.
 
Въобще не е задължително всичко да знаем един за друг, за
 

да получаваме удоволствие от общуването

Ако не ни свързва клетва за вярност и вечна любов, любовта ни не става по-повърхностна, а точно обратното – по-честна, заради което и по-приятна.
Любим човек можете да задържите само като му дадете свобода. Точно страхът да не го загубим по-често от всичко води до истинска загуба. И щом у нас се появи усещането, че притежаваме някого, веднага започваме да си мислим, че имаме права над него, че той с нещо ни е длъжен. Именно от този момент започват
взаимните манипулации, обидите и капризите
Вниманието, търпимостта и уважението напускат връзката. Сега сякаш по закон можем да изкрещим от съседната стая „Ей, ти, там, направи ми кафе!“ и други подобни. Нещо, което не бихме си позволили седмици след запознанството с този човек.
Загубата на интерес един към друг е следствие от прекаленото скъсяване на дистанцията. В този момент партньорите трябва пак да се раздалечат.
 
Любовните отношения са игра

Интересна е самата игра като процес, а не резултатът от нея. На мнозина им се струва, че целта на играта е постигане на онзи момент, в който можем да кажем: „Е, сега вече той/тя е мой/моя.“ Но само дни след това играта започва да ни се струва скучна и…
За да запазите свежестта на отношенията, трябва да се откажете от стремежа към победа, определеност и стабилност. Необходимо е да преодолеете страховете си и да позволите на отношенията да балансират на границата на известното и неизвестното. Да прекрачим през страховете си, е трудно, но само така можем да създадем действително леки, честни и жизнеустойчиви отношения с някого.
 
Бъдете себе си
но не забравяйте, че до вас е човекът, който ви е скъп и който също трябва да остане себе си – такъв, какъвто го харесвате. Не се залепвайте за него, не го контролирайте, не го обсебвайте. Всичко това може и да ви се струва напрягащо и сложно, но само до момента, когато не почувствате резултата, който наистина си струва усилията.