ТРАВМИ НА ЗЪБИТЕ

Травми на зъбите
 
 
от д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог 
 
 
 
 
 
 
 
 
юни, 2009 г.
 
Те са по-често срещани в детска възраст, но и възрастните не са застраховани от инциденти със зъбите. Важно е да знаете как правилно да реагирате, ако ви се случи нещо от долуизброеното.
 
Контузия
Получава се при пряк удар в зъба. Ако се развие вътрешен кръвоизлив в зъба, се налагат незабавното му умъртвяване и кореново лечение, за да се избегнат самоумъртвяването и потъмняването на зъба впоследствие. Ако ударът е бил лек, зъбът може само леко да се изпили, за да не се травмира при стискане на зъби.
 
Снимка © olanart – 123rf.com
 
Луксация
се нарича изместването на зъба от мястото му. В този случай зъбът трябва да се намести и шинира. Но има и някои по-особени ситуации. Ако например зъбът е вбит в костта, може да се остави да пробие наново сам, като постоянно се следи дали е жив, или не. Ако не е, се провежда кореново лечение. Ако става дума за млечен зъб на пациент до 2-годишна възраст, той не се лекува. На пациенти от две и половина до 5-годишна възраст зъбът се вади, за да не се увреди зародишът на постоянния зъб, но се поставя местопазител на мястото на извадения зъб, за да не се съберат там съседните зъби и за да се направи място да пробие постоянният. На деца над 5-годишна възраст млечният зъб направо се вади, без да се поставя местопазител.
 
Фрактура
Това е счупване на зъба. Ако е счупено само ръбче от зъба, проблемът се решава чрез заглаждане в зъболекарския кабинет. Ако е счупена част от коронката, се прави пломба. Ако е засегната пулпата на зъба, той задължително се умъртвява. Ако счупването е по-голямо, зъбът се облича в металокерамична коронка.
При счупване на ниво шийка зъбът се умъртвява и се поставя щифт. При коренова фрактура решението зависи много от нивото и вида на самата фрактура. Но най-често се прилагат умъртвяване и шиниране на зъба. Ако счупването е косо или надлъжно на корена, зъбът се вади. Ако е счупено само кореновото връхче, може да се наложи изваждане само на връхчето, в случай че то е предизвикало възпаление.
 
Експулсия
се нарича механичното избиване на зъба. Понякога, ако след избиването костта е здрава, падналият избит зъб може да бъде върнат на мястото му чрез реплантация. Колкото по-бързо се реагира в такъв случай, толкова по-голям е шансът организмът да приеме зъба. Ето и още няколко важни неща, които трябва да знаете, за да е успешна реплантацията.
Избитият зъб не бива да оставя на сухо! Най-лесно е, докато стигнете до зъболекарския кабинет, да държите зъба в устата си, за да го мокри слюнката ви постоянно. Евентуално можете да го сложите и в прясно мляко.
След като стигнете при зъболекаря, той обработва зъба, правейки му кореново лечение (в краен случай то може да се направи и 2 седмици след реплантацията). Мястото, където ще се реплантира зъбът, се почиства под упойка и самият зъб се поставя там, като се шинира за съседните зъби, за да се обездвижи. Ако се изчака повече от 2 часа след избиването на зъба или пък зъбът е стоял сух до отиването на зъболекар, успеваемостта на реплантирането му е минимална. Ако се действа бързо, има голям шанс зъбът да се срасне с костта и да остане в устата и 10 години след инцидента. Корените на такива зъби обаче винаги се разграждат (макар и бавно във времето) и след определено време реплантираният зъб се отхвърля от организма.
За поставянето на точна диагноза при различните травми от голямо значение е качеството на рентгеновата снимка. Грешката при разчитане на снимката може да коства изваждането на зъб, който може иначе успешно да бъде излекуван.