УГОЩЕНИЯТА НА ПРАВНУЦИТЕ НА БАБЕТ

Угощенията на правнуците на Бабет
октомври, 2013
© Denys Smyrnov / www.123rf.com
И вие ли сте убедени, че те не махат слушалките от ушите си, докато се хранят, а менюто им е свръхоскъдно – голямо парче пица, санд­вич или пък пликче снакс, хапнати на крак? Грешите. Днешните млади не са това, което всички ние по инерция си мислим, че са. На тях вече им харесва да бъдат около масата заедно с близките си хора.
Харесва им и да готвят също така!
„Мамо, довечера ще поканя приятели. Аз ще се погрижа за всичко!“ Майката на 16-годишната Петя очак­вала да завари у дома си тийнейджъри с огромни пликове в ръце, пълни с пуканки, естествено. А вместо това се натъкнала на истински празник на кулинарията, устроен от дъщеря є. На всичкото отгоре децата били насядали около масата. Част от ястията били сготвени от младата домакиня, а друга част – донесени от приятелите є. Вечерята била сервирана в най-хубавия сервиз на семейството, а салфетките – сгънати така, сякаш Петя е посещавала едномесечен курс по оригами в родината му Япония. (Припомняме, че древното източно изкуство дълго време е било достъпно само за представителите на висшите съсловия, а практикуването му – признак на добро възпитание.)
Е, какво им става на тийнейджърите?! Защо днешните млади хора обичат да канят приятели на
домашни обеди и вечери
и се радват да делят с други удоволствието от добрата храна, както и общуването около трапезата?
Споделянето на храната е винаги обединяващ и топъл интимен момент. На пръв поглед ритъмът на модерния живот изобщо не се връзва с подобни сантименталности. Ако към забързаното ежедневие прибавим и състава на днешните семейства (втори съпрузи и съпруги, доведени деца и пр.), изглежда все по-невъзможно цялата фамилия да се храни заедно. А да споменаваме ли все по-индивидуалните режими на хранене? Едни се хранят разделно, други са на… вафлена диета, трети пък трябва да ядат през два часа, за да забързват метаболизма си… В кое съвременно семейство домакинята може да сготви едно ястие и то да бъде подходящо за всички? За самата нея, която е започнала поредната диета, и за сина є, който се храни според препоръките на фитнес инструктора си, и за мъжа є, който пък трябва да „стопи“ биреното си коремче? Да не говорим, че вече в семействата се появиха и много вегетарианци, вегани и суровоядци. Независимо от изводите, които всички биха направили от горните обстоятелства, фактите от все повече анкети и проучвания говорят друго. Топлата атмосфера на общуване около масата не само че не е изгубила очарованието си, но все повече повишава рейтинга си сред младите хора. Именно в условията на напрегнато ежедневие семейната трапеза се превръща в актуално средство за преодоляване на постоянната тревога и стреса. Тя е и лек против страха ни от самота и средство за укрепване на отношенията, което повишава увереността ни.
Фразите на родителите „Яж, защото иначе няма да пораснеш“ или пък „Трябва да си изядеш всичко докрай“ са останали в миналото като хранителни лозунги на
насилие спрямо естествения процес на хранене
Сега всеки член на семейството има свой собствен ритъм, диктуван от работното или учебното ежедневие, а това означава, че правилата на хранене днес са по-гъвкави. Вече е позволено да станем от масата преди да е поднесен десертът, без това да направи лошо впечатление или пък да е свидетелство за пропуск във възпитанието от страна на родителите ни. Именно свободата и ненасилието сякаш ни събират около трапезата по собствено желание.
Голяма част от възрастните обаче продължават да се тревожат за това, как и какво ядат децата и внуците им. Нека си се тревожат, щом искат. Истината е, че тези опасения нямат почва и че днес заедно с децата растат и техните интереси към кулинарията. А това означава, че те, децата, се хранят подобаващо. Кулинарните блогове, както и предаванията с подобна тематика стават все по-популярни сред младите. На тях им харесва все повече да се събират заедно и
да „играят“ например на „Черешката на тортата“
Цели 80% от младите хора в различни европейски страни споделят, че им доставя удоволствие да готвят. В нашето забързано ежедневие, разбира се, това не изключва и хранене на крак или поръчка на суши за вкъщи. Но фактите са си факти – и подрастващите тийнейджъри, и младите хора около 30-годишна възраст признават, че им харесва да готвят по няколко пъти в седмицата или поне за по-специални случаи. Освен това готвенето не е запазена територия само за жените. Изводът на компетентните наблюдатели на този позитивен процес е, че когато сме част от семейния или приятелския кръг, удоволствието от изяждане на сготвената храна е по-голямо. Готвенето сред младите е особен вид престиж, свързан със създаването на нещо. Това в момента е по-авторитетно, отколкото да преодоляваш нива на електронна игра. Готвенето е творчески акт, съпътстван от философия и чувственост. Някакви си обикновени продукти се обработват и „дават своето съгласие“ да бъдат заедно в едно ястие. От тях и от уменията и чувствителността на готвача се ражда ястие. А „желанието“ на съставките да бъдат в едно общо блюдо се проектира и върху хората, които сядат около масата. В символичен смисъл кулинарното изкуство се изразява в това да събереш даровете на природата/живота, да ги съединиш и да погълнеш жизнената им енергия. Когато готвим и се храним заедно, ние откриваме един на друг личните си пространства, обменяме жизнени си енергии и си ставаме по-близки.
А какви са причините да започнем да се отнасяме с по-голямо разбиране към
по-особените вкусове и предпочитания на нашите гости
„Вегетарианска и безсолна храна“. Ако някой от приятелите ни е направил подобна уговорка, преди да отиде на гости, това вече не се възприема като каприз или странност. За домакините то е още един повод да проявят своята кулинарна изобретателност.
Възраждат се вечерите, посветени на екзотични кухни по света. Все повече ни се услажда домашно приготвената храна. Може да посрещнете гостите и с чипс, но го пригответе сами. В Интернет бихте могли да намерите решение за всеки случай. Ефектните и лесни рецепти помагат и на онези, които и хабер си нямат от готвене. За да облекчат работата на домакините, гостите могат да донесат десерт и/или някакви мезета.
Хората днес, независимо от възрастта си, все повече ценят времето, прекарано с близките си. Когато се събираме на вечеря, ние всъщност разчитаме на
приятно, лишено от формалности общуване
По своя стил приятелските вечери стават все по-неофициални. Поканените могат да се настанят на възглавници или пък на диван около ниска маса. Така се запазва свободата на придвижване и възможността да сменяме мястото си в хода на вечерта.
А що се отнася да менюто, нека и то е без комплекси! Не е необходимо и да запазвате старата класическа формула: предястие – основно – десерт. Новото и по-свободно отношение към менюто превръща ритуала по приемането на гости в абсолютно необвързващ, отменя излишните притеснения и приготовления и ни позволява да се съсредоточим върху главното – храната и общуването.