УМЪРТВЯВАНЕ НА ЗЪБ

Умъртвяване на зъб
 
 
от д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог

 

 

 

 
 
 
 
 
  
март, 2009 г.
 
Много често в моята практика се е налагало да умъртвявам жив зъб. Към тази процедура трябва да се прибягва само в краен случай, защото всеки мъртъв зъб е потенциален причинител на възпаление. Дори идеално запълнените и излекувани мъртви зъби крият риск след години от тях да започне възпалителен процес, който да компрометира цялото им лечение.
 
Снимка Graca Victoria – Fotolia.com
 
От друга страна, когато категорично се налага умъртвяване на определен зъб
 
зъболекарят не бива да се колебае въобще
защото стремежът му да запази зъба жив на всяка цена може да доведе до повишена чувствителност и дори до болки в самия зъб. Тогава прогнозата за него става неясна и той може да се самоумъртви и да настъпи гангрена.
Умъртвяват се най-често зъби, които са лошо разположени и при изпиляването им за коронка или мост е неизбежно да се стигне много близо до зъбната пулпа.
Ако тези зъби, след като им се поставят коронка или мост, не развият веднага пулпит, болят или напомнят за себе си дълго време. А понякога и не успяват да се адаптират и се самоумъртвяват, причинявайки гангрена. Тези проблеми изискват сваляне на коронката, което понякога е невъзможно и става само чрез срязването й. След махане на коронката зъбът трябва да се лекува отначало, което винаги е трудно и с непредвидими последици за разлика от едно предварително умъртвяване.
Умъртвяват се и зъби по чисто
 
естетични причини
Смята се, че дебелината на керамиката на металокерамичната коронка трябва да е поне 1,6 мм, за да не прозира металът отдолу и за да може да се напласти керамиката на слоеве с различни нюанси с цел наподобяване на естествения зъб. Това означава, че трябва да се изпилят поне 2 мм от зъба, а това е много за един жив зъб.
Често се налага и умъртвяване на зъби, обхванати от пародонтоза, защото техните шийки са много оголени.
За да изглеждат такива зъби естетично, се налага да се изпилят много дълбоко и да се скъсят. Умъртвяването им има и още едно предимство – много често умъртвените пародонтозни зъби се стабилизират и заболяването забавя прогресията си.
Най-проблемни за умъртвяване са
 
долните предни резци
Те са много малки и за да изглеждат естетично, при изпиляването им често се стига до пулпите им. Но, от друга страна, пулпите им са толкова тесни, че е изключително трудно да се постигнат безпроблемно умъртвяване и запълване на каналите им. Това означава, че тези зъби хем трудно се умъртвяват, хем често болят, ако се оставят живи.
Зъболекарят взима много трудно решение в този случай, като решаващ фактор е най-често възрастта на пациента.
Зъбите на младите хора са по-широки, с по-чувствителни пулпи и най-често трябва да се умъртвят. А зъбите на по-възрастните пациенти са по-тесни, с по-малко чувствителни пулпи и могат да се запазят живи.
Умъртвяването се прави
 
по два начина
При първия зъбът се умъртвява чрез директно отстраняване на пулпата под упойка. Този метод може да се приложи само върху зъби с прави и широки канали. При втория метод се прилага арсен (тъканна отрова) за умъртвяване. Поставя се на зъби с няколко канала или в случай, когато каналите са тесни или криви. Единствено тази отрова може да се просмуче през тънките и криви канали. Когато я използвам, съм сигурен, че тя ще стигне до върха на зъба и че няма да остави след себе си жива пулпа, която после да предизвика болки или възпаление.