УРОЦИ ПО СТИЛИЗИРАНЕ

Уроци по стилизиране
 
 
 
от Марин ХУБЕНОВ-МЪРФИ,
стилист и собственик на салони Murphy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 октомври, 2009 г.
 
  
 1. Каре в стил 60-те години
  
 
Изходният „материал“ е средно дълго каре. Целта е да наподобим прическа, която много обичаха всички икони на 60-те години – от Даяна Рос до София Лорен.
Подстрижката: средно дълъг боб с удължен бретон.
Идеалният тип коса: практически всеки, стига косата да е права.
Стайлингът: Изсушената коса се разделя на кичури и се навива на дебели ролки (с диаметър 4–5 см) в посока отпред назад, а отстрани хоризонтално. Преди това всеки кичур се напръсква със спрей, предпазващ косъма от увреждащото влияние на топлата струя на сешоара. Ако не използвате нагряващи се ролки, изсушете всеки кичур с горещата струя на сешоара по 2 мин, след което изчакайте косата да изстине. При свалянето на ролките придържайте кичурите в основата, а с другата ръка развивайте ролката (така няма да усещате скубане). След 10 мин срешете косата, нанесете лак за коса отдолу, под косата, и изгладете прическата.
Времетраене: около 60 до 70 мин
 
 
2. Ултрадълъг страничен бретон
 
 
Най-женственото нещо в тази иначе мъжка къса прическа е хипердългият бретон, който изпъква още повече на фона на ултракъсата на тила коса.
Тази прическа беше модерна в средата на 90-те години (спомняте ли си я на главата на Линда Еванджелиста – супермодел за онова време?), но какво ни пречи да я възкресим.
Подстрижката: къса, етажирана коса на тила и оставени по-дълга коса на темето.
Идеалният тип коса: фината, но гъста, но също така гъстата, но силна коса. Но по-важното е да е права.
Стайлингът: След измиване на косата я изсушете със сешоар и четка в посока напред, като започнете от най-високата точка на темето. Подредете с пръсти страничните кичури. Накрая „загребете“ целия бретон върху четириъгълна четка и го подвийте и фризирайте така, че да пада върху лицето, но очите ви все пак да останат открити. На финала стилизирайте връхчетата с вакса.
Времетраене: 5–10 мин
 
  
3. Водопад от вълни
 
 
„Падаща“ на вълни коса плюс път точно по средата е някакъв среден вариант на прическите на момичетата от филма „Ангелите на Чарли“. 
Подстрижката: дълга коса, подстригана на степени.
Идеалният тип коса: силната и естествено начупената.
Стайлингът: Първо разделете косата на точен път и отделете бретона. Страничните партии коса навийте на дебела маша, като започнете от височината на ушите. Дръжте машата вертикално. Накрая навийте бретона навън, но така, че леко да пада върху челото. Подредете го с пръсти и го фиксирайте с лак за коса. Всъщност напръскайте цялата прическа с лак.
Времетраене: 15 мин
  
 
4. Платинено руса, но матирана
  
 
Платинено русото изглежда по-модерно с помощта на матиращ стайлинг. Ще изглеждате като от друга планета. Не, не е налудничаво, а просто различно.
Подстрижката: къса, филирана, с дълъг бретон и коса, оставена по-дълга на темето.
Идеалният тип коса: нормалната до силна коса.
Стайлингът: След измиване изчакайте косата леко да изсъхне и я напръскайте с матиращ стилизиращ спрей (без блестящи частици). След това я намачкайте хаотично с пръсти. Оформете да стърчат напред само връхчетата на кичурите, които обрамчват лицето.
Времетраене: 5–10 мин
 
   
5. Средна дължина
  
 
Косата ви има лош ден? Нищо, тази прическа ще ви спаси от притеснението, че изглеждате зле. В основата е изгладена, а надолу косата е на вълни. Тази романтична визия от края на 70-те години на миналия век изгледа добре и сега, особено ако сте облечени по-небрежно.
Подстрижката: дълга до раменете коса, леко етажирана само в края.
Идеалният тип коса: нормална коса, на естествени вълни.
Стайлингът: Леко влажната коса разделете на път по средата, след което нанесете върху нея пяна за втвърдяване на къдрици. Изчакайте да изсъхне. Разделете косата на около 10 см широки кичури и ги навийте на маша в посока от горе на долу хоризонтално, започвайки от височината на веждите. Закрепете буклите с клипсове или фиби, изчакайте косата да изсъхне, отстранете клипсовете (фибите) и срешете косата. Накрая й придайте форма с пръсти.
Времетраене: около 30 мин