УХАЖВАНЕ НА ДЪРВЕНИТЕ МЕБЕЛИ

Ухажване на дървените мебели
 
юни, 2011 г.
 
Как лесно и бързо да се избавим от петната, драскотините и другите повреди по дървените мебели.

 
© Piotr Marcinski | Dreamstime.com
 
 Какво ви е необходимо: 
► тънка хавлиена кърпа ► ютия ► бразилски или гръцки орехи ► меки салфетки ► нишадърен спирт ► кипнато на котлона ленено масло ► полиращ препарат за мебели
 
Основни проблеми
1. Петна върху лакираната повърхност на масата.
2. Драскотини върху дървеното покритие.
3. Пръски от парфюм, дезодорант или лак за коса.
 
Бързото решение
1. Премахване на петна от лакирана повърхност
Ако на масата са се появили бели петна, вероятно сте поставили върху нея горещо блюдо, ваза с цветя с мокро дъно или просто сте забравили да избършете разлетия чай. За щастие този проблем може да бъде решен. Ще ви трябват тънка чиста хавлиена кърпа и ютия. Сложете кърпата върху петното, включете ютията на ниска степен (без да наливате вода в нея) и я притиснете към кърпата за няколко секунди. Внимавайте никаква част от ютията да не се докосва директно до лакираната повърхност. Ютията ще нагрее лаковото покритие и ще освободи влагата, която е попаднала под слоя лак. Излишната влага ще попие в хавлиената кърпа. Пипнете, за да разберете дали „номерът“ се е получил. Ако е необходимо, повторете процедурата.
2. Маскиране на драскотини
Ако лакираната повърхност често влиза в съприкосновение с метални предмети (приборите за хранене, ключове и т. н.), на нея могат да се появят дребни и неприятни драскотини. Те се виждат най-много в случаите, когато лакът е отстранен и се вижда по-светлата структура на дървото. Можете да маскирате тези драскотини с помощта на гръцки орехи. Гръцките или бразилските орехи съдържат естествени масла, които потъмняват дървото и скриват драскотините от погледа. Разрежете една орехова ядка и натъркайте с нея драскотината по направление на рисунъка на дървото. След това полирайте с чист мек парцал. Правете това, докато обработваната повърхност не съвпадне по цвят с останалата.
3. Елиминиране на пръски от парфюм
В лаковете за коса и в парфюмите се съдържа спирт, който при продължително въздействие разтваря защитния слой на мебелния лак, от което той започва да потъмнява и губи блясъка си. Ако върху мебелите попадат пръски от спрея, изчакайте капките да изсъхнат, след което вземете леко влажен парцал и го напоете с нишадърен спирт. Внимателно обработете петното, за да отстраните лепкавия налеп. Изтъркайте го и на сухо нанесете няколко слоя полиращ препарат. Мястото, където лаковата повърхност напълно е унищожена, може и да не поддаде на този начин на реставриране.
 
За да ви е по-лесно следващия път
► Слагайте подложки под чашите за чай и под горещите чинии. Покривката не е достатъчна за предпазване на дървените мебели от топлината.
► Купете си маркер за отстраняване на драскотините от мебелите и средство за обновяване на повърхността им, което унищожава също петна от вода и алкохол, а също така ефективно прикрива дребните драскотини.