Учени откриха нови ползи от кафето

Проучвания върху ползите от кафето се правят от десетилетия. Скорошни проучвания на водещи университети в САЩ и Европа представят един нов и по-различен поглед върху ползите от кафето и неговия ефект. Новите проучвания върху кафето разкриват ефекта му за повишаване на концентрацията на индивида и как то е средство, стимулиращо екипната работа. Според съвместни проучвания, направени от Калифорнийския университет в Дейвис и Щатския университет Охайо, именно кафето спомага провеждането на по-фокусирана групова дискусия, както и засиленото участие на хората в екипа. Друго проучване, проведено от Университета в Копенхаген, проведено от д-р Перниле Стробек, показва че почивките за кафе са определящ фактор за създаване на социални контакти. Проучванията разкриват как ободряващата напитка има важно значение в социализацията на индивидите.

Съвместните проучвания на двата университета в Калифорния и Охайо изследват въздействието на кофеина при изпълнението на групови задачи. При 2 експеримента върху 72-ма студенти, изследователите откриват, че младежите, които са пили кафе по това време са взели по-ефективни и важни решения в работната си група, отколкото тези, които не са. Любителите на напитката също така са били по- склонни да говорят пред повече хора.

Според проучванията  умерената консумация на кофеиново кафе преди началото на групова активност засилва участието на индивида в задачата, което е особено важно за всеки, който се завръща на работна среда след дълга или кратка лятна отпуска. Оказва се, че връщането към работния ритъм и процес е трудна задача и въпреки че сме си починали, в офиса се чувстваме изморени.. За да превключим на работна вълна и по-бързо да стартираме новия сезон, заредени с енергия и ентусиазъм, универсално средство си остава чашата хубаво ароматно кафе. Кафето всъщност е напитка, която спомага за един ударен сутрешен старт и осигурява прилив на енергия през целия ден. Това се постига чрез кофеина в него, който  притежава лек, стимулиращ ефект върху концентрацията. Той може да повлияе върху подобряването на цялостното настроение, да повиши ефективността и да помогне за по-лесното асимилиране на информацията по време на учене.

Според данните на проучването на двата университета тази „чудодейна“ напитка оказва своето благоприятно въздействие върху екипната работа, като прави участниците по-бдителни, с което спомага за по-добрата концентрация. Според учените пиенето на кафе по време на срещи може да доведе до провеждането на по-фокусирана групова дискусия, да засили участието на хората в екипа и да остави приятното усещане, че всеки един от тях чрез участието си е допринесъл за взимането на важни решения.

Според друго проучване на Университета в Копенхаген, проведено от д-р Перниле Стробек, кафе паузите по време на работа имат важна роля в изграждането и поддържането на социални контакти. Кафето всъщност „не e нещо, което просто пиете, това е начин да останете заедно“. Именно това е идеята, която Луиджи Лаваца е имал предвид, когато  през далечната 1895 г основава известната компания за кафе Lavazza. Всъщност, когато трябва да се създаде доверие между хората, прекъсването за чаша кафе се превръща в своеобразна групова терапия, тъй като се създава възможност за намаляване на стреса и премахване на раздразнителността. По този начин хората имат възможността да разговарят по лични и работни въпроси, като питат колегите си за съвети или искреното им мнение. На чаша кафе лесно се обменят идеи, споделя се мнение по дадена тема, обсъждат се актуални въпроси или просто се споделя как е минал  уикенда.

Независимо от кофеиновите навици, предпочитанията за еспресо или капучино, за направено вкъщи кафе или за кафе на улицата или кафе машина в офиса, кафето  има своето важно значение за повишаване на  концентрацията и представянето особено добре в работна среда. Новият поглед на проучванията върху кафето представят централната роля, което то има в екипната работа и удовлетвореността на групата от общата дейност. Социалната роля на кафето  в работна среда е особено важно за сплотяването на екипа.  Качественото кафе като Lavazza и нейните машини от серията A Modo Mio могат  да спомогнат за  професионално развитие и намиране на приятели сред колегите.