УЮТ ЗА ЧЕТИРИ ЛАПИ

Уют за четири лапи
 
 
За съжаление четириногите членове на семейството не са в състояние нито да почистват след себе си, нито пък да въвеждат ред, ако преди това са го нарушили. Всичко, което можете да направите, е да улесните себе си в грижата за уюта на двуногите и четириногите обитатели на дома. Съберете в отделен кош играчките на вашия питомец и ги разположете на тези места, където сте забелязали, че той обича да прекарва най-много време. Нашийника, както и лакомствата, които взимате със себе си по време на разходка, съхранявайте в антрето. Така по-бързо ще се приготвяте за излизане навън. Там е мястото и на четките за ресане и почистване на козината на вашето куче или котка. Специалните четки за чистене на дрехи от полепнала по тях козина е добре да съхранявате на отделно място.
 
Съветваме ви
Дори вашият питомец да прекарва цялото или по-голяма част от времето си вкъщи, купете му нашийник. Сложете му етикетче, на което напишете името на животното и вашия телефонен номер. То ще ви послужи… сещате се за какво. Кучетата и котките се губят непрекъснато.

 
 
Без това мога, без това – не
► Запазете найлоновите торбички, с които пренасяте покупките си от пазара вкъщи. Дръжте винаги по една от тях в чантата или в джоба си. Пликчетата ще ви послужат, за да събирате екскрементите, които любимецът ви оставя на улицата.
► Изхвърлете дребните играчки или тези с остри краища. С подобни предмети животните могат да се задавят или да се порежат.
►Изхвърлете огромните чували с кучешка или котешка храна, които е трудно дори да повдигнете. По-добре е да използвате контейнери за храна. Такива съдове се продават с различна вместимост. По-хигиенични, по-естетични и по-удобни за използване са от чувалите.
 
 
 
Спалното ложе
Мястото за сън на вашия любимец може да бъде в ъгъла на някоя от стаите или под стол, който не използвате. Желателно е за „спалнята“ да използвате постелка от здрава и качествена материя, която е и лесна за поддържане. Почистването на това легло трябва да става поне два пъти в месеца, за да избегнете заплахата от неприятни миризми.
 
 
Хайде, на… масата
Снабдете се с единични или двойни купи за храна, както и с отделен съд за вода. Не оставяйте кучето си (или пък котето си) да се храни като куче направо на пода.