ФИТНЕС, НО БЕЗ ТРАВМИ

Фитнес, но без травми
 
 
Думата „фитнес“ трайно навлезе в масовия език на българина. Все повече млади и не толкова млади хора се захващат с това удоволствие. Какво обаче трябва да знаем, преди да прекрачим прага на фитнес залата? Има ли заболявания, при които този спорт е противопоказен? За отговор на тези и други въпроси се обърнах към д-р Николай Тивчев, консултант на сп. „Бела“.
 
 интервю на Теодора СТАНКОВА
 Снимка Мариана Петрова

 

  

ноември, 2007 г.
 
 
 
 Д-р Николай Тивчев е завършил медицина в Софийския медицински университет през 1995 г. Оттогава работи като ортопед травматолог в болница „Пирогов“. Има специалности ортопедия и травматология. Специализирал е гръбначна хирургия и ендопротезиране в Швейцария, в САЩ и в Германия. От 2007 г. е началник на отделение към една от клиниките в болница „Пирогов“. Тесен специалист е по травматология, гръбначна хирургия и ендопротезиране на големи стави.
 
 
– Д-р Тивчев, задължително ли е, преди да отидем на фитнес, да минем през лекарския кабинет?
– Процесът на оформяне на мускулатурата има някои особености, затова е желателно, преди да се започнат редовни занимания, да се направи консултация с лекар. Това важи особено за хората, които стартират фитнес заниманията си на по-напреднала възраст. При съвременния начин на живот всеки, който е навършил 40 години, би трябвало да се консултира с лекар, преди да влезе в спортния салон за първи път. Най-важното, което лекарят трябва да вземе под внимание, е състоянието на сърдечносъдовата система. Защото много от хората над тази възрастова граница имат повишено артериално кръвно налягане, без дори да подозират. Възможно е да имат и сърдечни проблеми, за които да не знаят, тъй като повечето от тях не дават отражение в ежедневието при рутинни натоварвания. Но когато изискванията към сърдечносъдовата система се повишат изкуствено (в случая чрез спорт), би могло да се стигне до нежелателни увреждания в организма. Затова аз лично препоръчвам банален медицински преглед, който задължително да включва електрокардиограма и измерване на кръвното налягане. Фитнесът е категорично противопоказен при пациенти със сърдечносъдови заболявания, артериална хипертония, прекарани инфаркти и инсулти. Затова всеки, който попадне в групата на хипертониците или на хората с проблеми със сърдечния мускул, трябва да промени концепцията си за физическо натоварване и да заложи вместо на фитнеса на плуването например.
 
– От каква възраст може да се тръгне на фитнес и на каква трябва да се спре?
– За тези занимания няма нито твърде ранна, нито твърде късна възраст. Единственото условие е упражненията и натоварването да са съобразени както с възрастта, така и със специфичните особености на трениращия – с неговата мускулна маса и с издръжливостта на организма му. Според мен най-опасни са самостоятелните занимания. Поне в началото е задължително упражненията да бъдат изпълнявани под ръководството на инструктор, който е изготвил индивидуална програма за трениращия. Движенията трябва да са по строго определена схема, която предвижда постепенно увеличаване на натоварването. Когато програмата бъде отработена, тогава може да се продължи и без инструктор.
 
– Има ли някакви различия между мъжете и жените при натоварването във фитнеса?
– Аз като ценител на женската красота мога да кажа, че категорично не ми харесват жените, които прекаляват с фитнеса. Дамите е добре да се възползват от тези тренировки, за да стегнат определени части от тялото си и да предотвратят натрупване на излишна мастна тъкан. Но в никакъв случай не бива да търсят постигане на релеф на мускулатурата. Защото така, това е моето лично мнение, жените губят своето очарование. Иначе няма особени различия между мъжете и жените както при натоварването, така и при травмите. Разбира се, трябва да се има предвид, че женският организъм се характеризира с по-малък обем мускулна маса и съответно потенциалът му за натоварване е по-ограничен. Освен това тренировките за жената по време на бременност и цикъл трябва да бъдат съобразени със състоянието й.
 
– Кои са най-често срещаните фитнес травми?
– Изпълнявани неразумно, упражненията могат да доведат до увреждания. Особено когато не се тренира под ръководството на опитен фитнес инструктор. Много вреден е стремежът за кратко време чрез интензивно натоварване (вдигане на непосилни тежести например) да се постигнат високи резултати. Тоест да се търси бързо увеличаване на обема на мускулната маса. Всеки човек има определена структура на мускулно-скелетната система. Тя е изчислена да издържи на определен тип натоварвания и когато те се увеличат прекалено или когато мускулатурата стане прекалено силна, има вероятност да настъпят увреждания както в мускулната, така и в костната система.
 
Редовно фитнес маниаците се оплакват от болки в ставите след преумора и прекаляване с интензивността на тренировката. Най-често на неправилното натоварване реагира раменната става. Тя е много деликатна и при движението й участват твърде много мускули. Така че, ако по време на фитнес се появи болка в рамото, е желателно да се намали интензивността на упражненията и да се потърси консултация с ортопед. ьНерядко при нас идват и пациенти, скъсали мускул по време на фитнес. Обикновено това се случва, когато трениращият е развил мускула си на добро ниво и от самонадеяност изведнъж го е претоварил с твърде тежко упражнение или с непосилна тежест.
 
Но най-чести си остават уврежданията на бицепса на ръката и на трицепса, на предния бедрен мускул, т. нар. четириглав или квадрицепс. Не са редки и случаите на скъсан гръден мускул, което налага коригиране чрез операция.
 
Друга много натоварена и често реагираща неприятно на фитнес упражненията зона е гръбнакът. Голяма част от упражненията във фитнес салоните са ориентирани към укрепване на мускулатурата на корема и мускулатурата на гърба чрез вдигане на тежести, които натоварват директно или индиректно гръбначния стълб. Така че трябва да се внимава, когато се вдига тежест – без значение от клекнало или от изправено положение се прави. Както и когато се работи с тренажори, имитиращи гребане – тогава гръбнакът се натоварва прекалено и постепенността на натоварването и предварителната добра загрявка са абсолютно задължителни.
 
– Странен фитнес случай във вашата практика…
– Фрактура на носа от паднала върху му щанга. Но това не е смешно.
 
– „За“ или „против“ хранителните добавки?
– Приемането им е донякъде оправдано. Но съм категорично против анаболните стероиди, които се взимат, за да увеличат изкуствено мускулната маса. Всички изследвания доказват тяхната вредна роля и те са забранени за използване, макар че за съжаление все още има доста места, откъдето човек може да се снабди с тях. Посредством анаболните стероиди се стимулира нарастването на мускулната сила. Мускулът става много мощен, но организмът като цяло не е подготвен да поеме тези натоварвания. Именно хората, които приемат анаболни стероиди, са и тези, които най-често се травмират във фитнес салоните. Да не говорим колко неприятно е отражението на всичките тези медикаменти върху други органи и системи на тялото – най-често върху функциите на черния дроб. Те влияят на потентността и еректилните възможности при мъжете, само че в отрицателна посока. Чудесно е, когато фитнесът се прави за удоволствие. Но когато се превърне в мания, би могъл да нанесе повече вреди, отколкото ползи.