Фитотерапия на насекомен дерматит

Фитотерапия на насекомен дерматит
 
от д-р Неделка МИТРЕВА
юли, 2008 г.
 
 
 
 
Насекомният дерматит е реакция на кожата при ухапване от пчели, оси и други насекоми. Характеризира се с много силна болка на мястото на ухапването (ужилването), с възпаление (възпалителен кръг), зачервяване и подуване на засегнатия участък. Ако не се вземат мерки да се извади жилото и да се намаже кожата с противовъзпалителни средства и билки, дерматитът може да прерасне в уртикариален обрив или алергия. Първата помощ за пострадалия задължително включва внимателно изваждане на жилото на насекомото. След това можете да се възползвате от възможностите на
 
съвременната фитотерапия с…
 
…планинска чубрица (Satureja Montana)
Ужиленото от пчела или оса място се намазва със сок от растението или се натърква със свежо растение. Болката, отокът и сърбежът бързо се облекчават.
 
…кромид лук или чесън
Дерматитите, причинени от ухапвания на пчели или оси, се подобряват след налагане на засегнатия участък с кашица от счукани луковици (или скилидки чесън). Намазванията се правят 2–3 пъти на ден до пълното излекуване.
 
…магданоз
Засегнатата област се намазва със сок или осочнени счукани свежи листа от тази подправка.
 
…малина
Увредената част на кожата се маже с лосион от малинов цвят, киснал 20 дни в зехтин (настойка). Добре е да приготвите този лосион още в началото на лятото – за всеки случай.
 
…широколистен жиловлек
Клинично проверени резултати сочат, че третирането на засегнатите от дерматит (при ухапвания от пчели, оси и паяци) участъци с кашица от свежите листа на тази билка е много оздравително.
 
…теснолист жиловлек
Засегнатото място се налага с лапи от растението.
 
…шапиче (Alchemilla Vulgaris)
Увредените места се покриват с каша от свежо растение или с компреси, напоени със запарка от шапиче (2 с. л. от билката киснат в 1/2 л вряла вода 20 мин). Запарката се използва след охлаждане и прецеждане. Полезен е особено при ухапвания от паяци. Правят се бани с топлата вода от сварени корени или плодчета.

 
…бъзак (тревист бъз)
Полезен е особено при ухапване от паяци. Правят се бани с топла вода от сварени корени и плодчета.

 
…невен

Препоръчва се като средство за облекчаване на ухапани от жилещи насекоми места под формата на запарка, настойка или маз (цветовете от невена се пържат със свинска мас на котлона до получаването на мехлема).

 
Ако нямате подръка гореспоменатите билки или средствата, приготвени от тях, намажете ужиленото място с лимонов сок или с оцет възможно най-бързо след ужилването.

 
  
Опасни жила
 
Все повече хора стават алергични към жилещи насекоми. За тези, които не са имали контакт с оси, пчели и стършели, не може да се знае дали са алергични, или не. Още повече че при първия контакт между организма на алергичния човек и отровата става само т. нар. сенсибилизация – образуване на антитела без особени клинични изяви. Антителата се запазват дълго време в кръвта и едва при следващ контакт реакцията е значително по-бурна и бърза. 
За нашите географски ширини са най-характерни алергиите от пчели. В отровата им се съдържат много токсични субстанции, които провокират реакция, но главни алергени си остават мелитинът (белтък) и фосфолипазата А2 (ензим). В зависимост от силата на алергичния отговор симптомите могат да бъдат леки и тежки. Леките са уртикариални обриви, зачервяване (на по-голяма площ), сърбеж, отоци около очите, устните, шията, ларинкса (оток на Квинке), ушите и ингвиналните гънки. Тежките прояви се генерализират по цялото тяло – появяват се задух, трудно гълтане, променен глас, стягане в гърдите, хрипове. Голяма част от тези симптоми се дължи на ужилвания в областта на езика, гърлото, гръкляна и външната повърхност на шията. Най-животозастрашаващата реакция към ухапване от жилещи насекоми е анафилактичният шок.
 

Лечението на алергията от инсекти е комплексно и зависи много от тежестта на симптоматиката. Но за хората, които знаят, че са алергични, се препоръчва винаги да носят със себе си (особено в планината) т. нар. анафилактичен набор: ампула адреналин, ампула Urbason и алергозан, както и сами да се обучат да си инжектират тези препарати. А всички останали е добре да избягват контакта с пчелите и осите, защото не се знае дали не са алергични. Ако ви ужилят, потърсете незабавно придружител и се насочете към най-близкия медицински пункт. За всеки случай.