ФЛИРТ СЪС СЕБЕ СИ

Флирт със себе си
Стратегии за подобряване на самочувствието
 
от Венета МЛАДЕНОВА, психолог
 
 
© Dmitry Bairachnyi | Dreamstime.com
 
Колко пъти ви се е случвало, като се срещнете с успяла ваша съученичка или състудентка, да се изтезавате дни наред с въпроси от типа на „А защо аз не успях?“. Това ви се е случвало, нали? И то не веднъж. Или пък това: виждате едно популярно лице по телевизията и със странно чувство си спомняте, че заедно с този същия човек вие сте си играли на пързалката или сте си писали домашните. Но днес
 
той или тя е успял/а, а вие – не
При търсене на добър лекар например попадате в сайта на най-добрата лекарка, препоръчвана като такава, и се оказва, че тя е ваша отколешна съученичка.
И пак се питате защо тя успя, а вие си останахте средностатистически неуспяла – ни по-малко, ни повече успяла, просто посредствена.
И в един момент тази посредственост започва да ви тежи, ама истински да ви тежи. Уж имате всичко – дом, работа, семейство, приятели
 
а се чувствате безпощадно неуспели
И обикновено тогава започвате да провиждате, да откривате у себе си все негативни качества и да се корите: „Не бях добра в това…“; „Не притежавам еди-кое си качество“; „Ако бях постъпила по еди-какъв си начин, нямаше да съм на този хал“. Списъкът става все по-дълъг с времето и самочувствието все по-уверено започва да отстъпва към някой тесен и тъмен ъгъл, докато съвсем не се установи там. В съзнанието ви успява да се прокрадне усещането за проблем, а повярвате ли си, че проблем наистина има, тежко ви.
Самата дума „проблем“ като че ли е надарена със силата да дави в блатото на негативизма всички по-светли дела и мисли.
В такъв момент обикновено осъзнаваме, че може би повече сме „флиртували“ с другите, а сме забравили една много важна персона, на която да отдадем дължимото и да й засвидетелстваме нужното внимание. Ние самите. Забравили сме да се усмихнем сутрин, да открием силните си страни, да си повярваме. И най-вече да преследваме настойчиво целите си.
В книгата си „Езикът на флирта“ британската психоложка Хескел ни учи как да флиртуваме по-умело със себе си. Защото според нея това е най-лесният начин човек да постигне целите си и да изживее успешно живота си. Едно научно изследване сочи, че успешно флиртуващите хора притежават няколко обединяващи ги черти:
 Много добре знаят какви са и не се опитват да се правят на такива, каквито не са.
 Имат твърди убеждения относно себе си и околните.
 Винаги са готови за топло и сърдечно общуване.
 Знаят, че не всички ги обичат, но пък за сметка на това проявяват интерес към всекиго.
 Винаги са позитивно настроени.
 Весели и активни са като деца.
За да се овладее изкуството на
 
успешния флирт със себе си
е необходимо да се направи така, че събитията да се случват заради самия човек, а не той да действа спрямо тях. За да стане това, е най-добре човек да се опита да си спомни само хубавото, което се е случило в живота му, и час по-скоро да изпъди лошите спомени.
Психолози са доказали, че тялото ни е в състояние да натрупа на физическо ниво спомени и за добрите, и за лошите емоции, които сме преживели. Тези спомени се пазят в клетките на организма ни и са в състояние да променят клетъчната структура.
Ако човек постоянно пази спомени за ситуациите, в които например е бил подложен на критика, той отново и отново ще ги преживява.
Тези спомени ще станат причина за ненужна болка и оттам – и за физически дискомфорт.
През 1982 г. психолози от Харвард провеждат интересен експеримент. Изследвайки слюнката на хора, които току-що са гледали любовен филм, те констатирали, че нивото на имуноглобулин А (предпазва от алергии, като образува защитен слой от вътрешната страна на червата и не позволява на алергените да проникнат през него) значително се покачва и успява да се запази високо в продължение на около час след края на филма. Ефектът се усилвал, ако въпросният човек си спомнял за своя положителен любовен опит по време на кинопрожекцията.
За съжаление обаче на такива положителни емоции често са способни само и единствено децата, а ние, възрастните
 
намираме постоянно повод да критикуваме
и да недоволстваме. Хескел прави опит да съпостави утвърждаващите мисли в главата на едно дете с черните и по-често критични мисли, които се раждат в главата на възрастен човек. (Виж таблицата.)
Очевидно е колко е необходимо старите, ограничаващи „възрастни“ убеждения да се заменят с нови, по детски положителни. Например:
 „Аз съм много стара“ може да бъде спокойно заменено с „Моята възраст говори за моята мъдрост“.
 „Страхувам се от неуспехите“ пък може да бъде заместено с „Неуспехите ще ме научат на нещо ново“.
Ако вие самите сте щастливци, които отдавна са се избавили от негативните мисли, постарайте се да стоите далеч от хора, които излъчват негативизъм и постоянно се оплакват от нещо или някого.
Най-сигурният начин малко по малко да се превърнете в успешно флиртуващ със самия себе си е да станете човек, за когото другите говорят, че е слънчев.
 
А какви са слънчевите хора?
1. Те във всичко успяват да открият хубавото.
2. Във всичко намират поне трошица от смешното.
3. Радват се на срещите си с нови хора и ги приемат като предизвикателство.
4. Успяват да открият у другите доброто.
5. Винаги са в готовност да се справят с проблемите и ги приемат като житейски уроци.
6. Държат се естествено и се обичат.
7. Във всяко ново нещо откриват нови възможности.
 
Ако пък забравите нещо да изпълните от горния списък, то слънцето в сезона на все по-силното му стоене в нашето ежедневие ще ви подскаже какво да направите: да топлите, да топлите и пак да топлите другите. А те съответно ще ви се отплатят с… топлина. И най-вероятното, което може да се случи, е да ви излезе прякор Слънчевия човек.
 
(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ  ТУК