ФОТОПОДМЛАДЯВАНЕ ПРИ РОЗАЦЕЯ

Фотоподмладяване при розацея
 

май, 2009 г.

 
Разговора води  Теодора СТАНКОВА
 
Розацеята въпреки красивото си име е коварно хронично възпалително заболяване, причиняващо неудобства на много жени. Розацеята засяга кожата на лицето и деколтето. Протича със зачервяване и наличие на разширени повърхностни кръвоносни съдове. Появява се най-често в зряла възраст (между 30 и 50 години). Един от начините за естетизиране и отстраняване на този кожен проблем е фотоподмладяването. За това, как се прилага и колко надеждни са резултатите от процедурите, разговаряме с д-р Радина ДЕНКОВА.
  
 
Визитка
Д-р Радина ДЕНКОВА завършва медицина в София през 1990 г. През 1994 г. специализира дерматология, след което 10 години работи като началник на кожно отделение в V градска болница, София. Преди две години заедно с д-р Ильо Стоянов създава специализирана частна клиника за естетична хирургия Аeste Clinic, където д-р Денкова работи изцяло в сферата на козметичната дерматология и прави консултации по всякакви дерматологични проблеми.
 
 
 
– Д-р Денкова, какво не знаят пациентките ви за розацеята?
– Розацеята е сложно за лечение заболяване, защото до голяма степен се обуславя от хормонални процеси в организма. Често пъти при мен идват пациентки с розацея, без дори да подозират, че имат стомашен проблем или друго вътрешно заболяване. А причините за развитие на розацеята са комплексни. Тя може да се появи вследствие на генетично предразположение. Или да се отключи в резултат на системно излагане на кожата на резки атмосферни влияния – слънце, студ, вятър и най-вече топлинни въздействия. Причина за розацеята може да бъде и хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) – бактерия, която причинява язва на стомаха и заболявания на стомашно-чревния тракт. Както и различни заболявания на вътрешните органи, разстройства на менструалния цикъл, сърдечносъдови заболявания и др. Розацеята доста често се активизира по време на климактериума при жените.А също може да бъде провокирана при злоупотреба с пикантни храни, кафе, алкохол, тютюнопушене. Затова, когато пациентът дойде с оплакване „розацея“, диагностицирането трябва да бъде комплексно, трябва да се тръгне по-отдалеч, за да се открие причинителят. Основните принципи при лечението на розацеята са да се отстранят факторите, поддържащи заболяването. При доказано наличие на стомашно-чревни и сърдечносъдови болести, както и на болести на жлезите с вътрешна секреция и хронични възпаления са необходими консултации със съответните специалисти за уточняване на подходящо лечение.
 
– Как се повлиява розацеята от фотоподмладяването?
– Фотоподмладяването е нов начин за естетизиране на този кожен дискомфорт. IPL терапията успешно облекчава симптомите на розацея, спуканите капиляри и хемангиомите. Това е меко и неинвазивно третиране, с което се постига равномерен тен, при това без да е необходимо време за възстановяване след процедурата, както е при козметичната хирургия или формите на пилинг. IPL терапията се базира на свойството на тъканите да абсорбират максимално вълни с определена дължина, като енергията може да бъде много прецизно дозирана, за да се минимизира възстановителният период. Фотоподмладяването се осъществява посредством облъчване на определени участъци от кожата със светлинна енергия. Със специална апаратура се регулират параметрите на светлинния импулс, така че снопът лъчи да прониква в дълбочина само в проблемните участъци, без да уврежда околната тъкан. Дълбочината на проникване и дозата енергия се адаптират в съответствие с индивидуалните нужди, типа проблеми и типа кожа. Облъчените участъци абсорбират светлинната енергия и това стимулира естествената продукция на нов колаген. По този начин, от една страна, се отстраняват петната, спукани капиляри и розацеята в проблемните зони, а от друга, се постига ефект на подмладяване на кожата в рамките на същата процедура. Процедурата е с продължителност 15–30 мин, в зависимост от площта, която трябва да се третира. Извършва се в лекарски кабинет. Фотоподмладяването има добър ефект най-вече при флаш синдрома на розацеята (зачервяването при розацеята), тъй като светлината в този спектър на дължина на вълната взаимодейства с хемоглобина на кръвта и го деструктурира.
По този начин малкият разширен кръвоносен съд се разпада, и се резорбира от организма. Стимулиращото въздействие на IPL терапията ревитализира кожата на лицето и намалява зачервяването, което се наблюдава само при розацея с т. нар. флаш синдром. Има обаче разновидност на заболяването, наречено акне розацея, което протича с поява на червени папули (пъпки) и понякога с гноен секрет. Когато обаче говорим за акне розацея, акнето се повлиява твърде слабо от фототерапията. Има специален накрайник, който на базата на синия спектър на светлината третира акнето. Той би могъл да повлияе на този тип розацея, но лечението в този случай се налага да е дълготрайно и последователно.
 
– С колко процедури може да се отстрани розацеята?
– Това заболяване се повлиява добре от фотоподмладяващите процедури, като, разбира се, изключим случаите, в които розацеята е резистентна и не се повлиява дори от апарати с много високи показатели. При всички случаи обаче розацеята изисква дълготрайно лечение. Трудно е проблемът да се реши с 4 процедури, назначени в рамките на две седмици. Розацеята започва да се повлиява едва след третата-четвъртата процедура. Като това подобрение става все по-видимо след всяка следваща визита. За да се постигнат оптимални резултати, може да се приложат серии от по 8–10 последователни процедури. Броят на процедурите зависи от големината на кожния участък, който ще се третира, и от степента на увреждане на кожата там.И понеже лечението трябва да е комплексно, препоръчвам използване на специализирана козметика за чувствителна кожа, склонна към розацея. Всички сериозни козметични фирми произвеждат и козметична линия, предназначена за чувствителна кожа, склонна към розацея, зачервяване и купероза. Срокът на лечение зависи и от това, доколко самият организъм се поддава на влияние. Много важно в случая е и качеството на IPL апарата, с който се извършват процедурите. Понякога неуспехите на процедурата се дължат на некачествените апарати. В момента пазарът „гъмжи“ от системи на базата на IPL светлина…
 
– А как да се ориентира пациентът тогава?
– За пациента е трудно да се ориентира, защото всеки лекар и всяко козметично студио хвалят своята апаратура. Моят съвет е, преди пациентът да предприеме фотолечение, да разгледа няколко от множеството сайтове и да се ориентира с какви апарати работят водещите клиники по света. В козметологията има 5–10 водещи фирми, които произвеждат апарати за естетичната медицина, и това са най-ефективните системи, на които може да се вярва.
 
– Фотолечението крие ли някакви рискове и усложнения?
– Не. Не са известни усложнения от прилагането на фотоподмладяващите процедури. Те се смятат за безопасни.За разлика от операциите при пластичната хирургия при третирането с IPL пациентът не чувства болка нито по време на процедурата, нито след това. А на пациентите с нисък праг на чувствителност, които изпитват болка много по-бързо и лесно, се предлага локално обезболяващо средство.
 
– Само на лекари ли трябва да се доверяваме, когато решим да се подложим на тази процедура? На козметик в обикновен салон можем ли да разчитаме?
– А защо не?! Има много млади и амбициозни козметици, които следят новостите в козметологията и са доста добри на практика.Работят с козметика, насочена изключително към лечение на този проблем, и са опитни в прилагането на процедурата.
 
– Какви грижи трябва да се полагат за кожата при розацея?
– Не трябва да се използват скрабове (пилинг продукти, съдържащи абразивни частици), както и маски и процедури, свързани с рязко затопляне и охлаждане на кожата. Козметичните продукти, които се използват, не бива да съдържат алкохол. Препоръчително е да се избягват пикантните храни, алкохолът, кафето и цигарите. Кожата с розацея не бива да се излага въобще на слънце! Дамите с розацея трябва да избягват затоплящите козметични процедури, парната баня и сауната по простата причина, че кръвоносните съдове са много чувствителни към топлината. Под нейно въздействие те се пукат и разширяват още повече, което влошава състоянието на розацеята.