ФРЕНСКА КУХНЯ

Стефани Конгост:
„Френските десерти са еротични“
 
 
 
от Теодора СТАНКОВА
Снимки © BeLight Studio
 
март, 2010 г.
 
 
 
Визитка
Стефани Конгост е президент на Международния женски клуб в София – неправителствена организация, която финансира и подкрепя благотворителни проекти. Пристига в България преди 2 години заради работата на съпруга си Жан Мишел Конгост, който е назначен в клон на френска банка в София. Новината, че ще живее в България, приема със смесени чувства. Днес обаче е категорична, че София е нейното място за живеене.
Семейство Конгост имат две големи радости вкъщи – две 8-годишни сестри близначки – Жана и Астрид.
 
 
Стефани е свикнала да е в в центъра на обектива, посреща ни непринудено. Признава си, че й е интересно да общува с журналисти и че за нея интервютата са като терапия – дават й възможност да говори за себе си, за своите проблеми и успехи. Кани ни в един голям салон, който само след час ще се изпълни с аромати на екзотични
 
десерти, скъпи парфюми и… дами от цял свят
Стефани е поканила няколко от дамите, членки на Международния женски клуб, на „кулинарно демо“, както самата тя нарече нашата среща.
„Във Франция имаме хубаво вино и изящна храна, но забравяме да живеем“ – разкрива ни тя. Според нея българите за разлика от французите не могат да забравят да живеят, защото освен хубаво вино и вкусна храна имат и безброй верни приятели, с които обичат да се срещат по всякакъв повод. Във Франция Стефани е работила като консултант на американска компания. Тук работните й дни са също толкова динамични и не си приличат един с друг – затрупана е с разнообразна работа в Международния женски клуб. Освен с благотворителни проекти сдружението посреща и приема жените, които идват от чужбина, и им помага да открият България.Първото нещо, което самата Стефани открива, идвайки тук, е, че българите рядко се усмихват – на улицата или в ресторанта изглеждат сериозни, сърдити и угрижени. Разсмивали се само когато тя се опитвала да ги заговори на български. Първата й българска дума, разбира се, била „мерси“.
 
Френското изкуство на готвенето
Ако някога сте се чудели защо на готвенето му викат изкуство, то вероятно след срещата със Стефани ще ви стане ясно. „Приготвянето на храната е по-скоро ритуал“ – убеждава ме тя. Стила си на готвене обаче определя като фантазия. При изпълнението на всяка рецепта Стефани прибавя и по малко от себе си: малко повече масло, захар или бадемови стърготини. Следва указанията, но винаги решава да промени по нещо дребно – позволява си да замести обикновеното брашно с бадемово например или да свари плодовете в захарен сироп вместо в обикновена вода. И, естествено, всичко става по-вкусно след тези нейни своеволия. Освен това си има принцип – никога не използва миксери и кухненски комбайни – всичко прави на ръка. В това според нея се състои магията на готвенето. А най-голямата магия е любовта, която влага в него.
Стефани е от Нормандия, а в този край не пестят маслото. То е важна съставка във френската кухня. Сигурно сте чували за трите тайни на френската кухня:
 
масло, масло и пак масло
Сиренето и маслото Стефани си донася от Париж. Не защото ги няма тук, а просто защото това е особен вид носталгия за нея.
От българските гозби любими на семейството й са баница, баклава и кашкавал пане. Традиционно редуват нашенското меню с ростбиф или френска супа „Валюте“ (кремсупа от картофи и други зеленчуци). И, разбира се, почитат всички френски десерти.
 
Сладкиши афродизиаци
Френската кухня има вековни традиции. А „дисциплината“ номер едно във френската гастрономия е приготвянето на десерт. В най-женския месец на годината помолих Стефани да приготви нещо много изкусително – ястие афродизиак. А тя, без да се замисля, каза: „Ще бъде десерт!“ Впрочем Стефани е зодия Козирог, затова винаги е сигурна какво точно иска да направи.
В страната на Стефани вярват, че всяка добра храна действа като афродизиак. „Връзката ни с храната е първична, самата нужда да я ядем е животински инстинкт. А десертът, който ще направя, не може да не се хареса. Той е гаранция за влюбване. Впрочем най-еротичната комбинация е интелигентност плюс чувствително небце“ – убеждава ме усмихнато тя.
След като изброява вдъхновено няколко традиционни френски десерта: крем брюле, шоколадов мус, „Наполеон“, шоколадови еклери, тарт „Татен“, лимонов пай, Стефани изрича успокоителното за всички жени изречение: „И не се плашете от въглехидратите – в студените мартенски дни те се разграждат бързо в организма, за да ни стоплят.“
Десертите, които Стефани приготви, а ние с редост опитахме, се оказаха много лесни за правене. На предположението ми, че това, което ще представи, може да затрудни читателите, тя отговори: „Кой е казал, че френските десерти се приготвят трудно? Те само изглеждат много трудни, защото са много красиви на вид.“ И ни го доказа – стъпка по стъпка.
 
 
 
 
 
 ►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
 
 
 
 

Златен съвет
Ако решите сами да приготвите масленото тесто, ще са ви необходими: 225 г брашно, 115 г краве масло, щипка сол и 2 с. л. студена вода. Пресятото брашното се смесва със солта и постепенно се прибавя маслото. Размесва се с пръсти. Вода се прибавя към сместа, меси се до получаване на гладко тесто. Основно правило е всички продукти да са студени. Готовото тесто се увива в найлоново фолио и се оставя да се охлади за половин час, за да се разточва по-лесно. За по-голямо удобство можете да направите по-голямо количество и да го замразите в камерата на порции за по една кора.
 
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
 
 
 
►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►
 
 
Bon Appеtit! – от нас, които разбрахме как се стига до изкусителния аромат и превъзходния вкус на всяка хапка френски десерт.