Фън шуй правила в новото жилище

месец март, 2014 г.

Обреди и ритуалите, свързани с пренасянето в ново жилище, имат всички народи. Хората винаги са разбирали придобиването на нов дом като промяна на целия им живот и естествено, са искали да се застраховат от беди чрез всевъзможни „предписания“, завещани им от техните предци. Всички ритуали и обреди са били обединени от

две важни цели

– Първата – да се гарантира безопасността на семейството в новия дом. За постигането й помещенията на новодомците са били основно почиствани и даже в тях са се правели жертвоприношения. А за да проверят дали е безопасен новия дом, някои пускали първо животно в него.

– Втората – да се придаде на новата къща статус на „обживяна“. По тази причина предците ни внасяли в новия дом културни символи, най-универсални от които и до днес си остават огънят и приготвената на него храна.

Много важно е още първия ден на новото място

да включите готварската печка

символ на домашното огнище, и да приготвите на нея храна за цялото семейство. Не е добра идея първата внесена в новото жилище храна да е от някой кулинарен магазин или от кварталната пицария, както и тя да бъде подгрята в микровълновата фурна. Именно процесът на приготвяне на храната и общата трапеза обединяват хората. А изобилието на масата в новия ви дом гарантира същото изобилие и в бъдеще.

„Запалете огнището“, „изпечете хляб“ и семейната трапеза ще го превърне тутакси във „ваше“, ще го напълни с

благотворна енергия

От древни времена съществува традиция последния ден в старата къща да започнете да варите нещо на печката, след това да махнете тенджерата с несварената още манджа, да я загърнете в хавлиена кърпа, да я пренесете в новото жилище и да я доварите на първия ритуален огън, запален в новия дом. По този начин благополучието, което е било в стария дом, ще се пренесе в новия.

Всички тези обреди не са нищо друго, освен стремеж на човека да установи свой ред в съществуващия хаос (външният свят може да се възприеме именно като хаос) и чрез него да се противопостави на враждебното обкръжение.

За съжаление, малцина днес се стремят да поддържат традициите, смятайки ги за ирационални и глупави. Но когато отблъснат така самоуверено старото, на негово място не се появява нищо и хората са принудени да живеят в „студени“ жилища – без сгряващата добротворна енергия чи, както би се изразил един майстор по фън шуй.

Не са рядкост случаите, в които хората се оплакват, че

не са успели да обживеят новото място

От древни времена е било прието при преместване в нов дом да пренасяте в него поне една вещ от миналия си живот. Не, не бива да претрупвате дома с дреболии, дори се препоръчва да изхвърлите всичко счупено и изживяло времето си. Но има в старата ви къща особени вещи, които сякаш сгряват душата ви и с които са свързани доста скъпи за вас моменти. Такива вещи не могат да бъдат много. Тях задължително трябва да ги запазите и да ги вземете със себе си при преместването си в ново жилище.

И още нещо: ако планирате да ремонтирате своя нов дом, по възможност не се премествайте в него, докато ремонтът не приключи. Иначе ще нарушите баланса на досегашния си живот.

Талисмани за любов

В навечерието на пролетното равноденствие се наблюдава повишен интерес към талисманите за защита и привличане на любов, дружба, мир и спокойствие.

– Най-популярният любовен талисман на Изток е йероглифът за двойно щастие. Слагат го по мебели, чаши (особено сервизи за двама), чанти, кърпи, чаршафи. В древността не е можело да бъде намерен балдахин за съпружеската спалня без този йероглиф, защото „обещава“ вечна любов и вярност. Калиграфското изображение на този знак се окачва в югозападния сектор на спалнята.

– Други популярни символи, привличащи любов са изображенията на червени божури, орхидеи или магнолии. Те се слагат в спалнята на неомъжените жени и ергени, ако те искат да се задомят.

Чифни предмети, подредени в спалнята, също могат да послужат за талисмани за любов. Двойка лебеди или слонове са най-разпространените талисмани за любов и вярност, защото в живата природа тези птици и животни не сменят партньорите си в продължение на целия си живот.