ХАЙЛАЙТЕРЪТ

Хайлайтерът
линии от светлина
октомври, 2011 г.
© Olga Goralewicz / Depositphotos.com
Хайлайтерът е средство на декоративната козметика за изсветляване и отделяне на частите на лицето с цел те да се подчертаят специално. Това най-често са местата, които стават най-светли, когато светлина падне върху тях – скулите, брадичката, челото, а дори и зоната около очите може да бъде подчертана с хайлайтер. По този начин се коригира релефът
скриват се бръчките
а лицето придобива свеж вид.
Хайлайтерите съдържат светлоотразяващи частици, брокат или частици, придаващи сатенен вид на кожата, като задачата им е да създадат впечатление за излъчвана светлина.
Хайлайтерите могат да бъдат във вид на коректор, фон дьо тен, пудра, стик, сенки, руж и др.
При избора
на хайлайтер е важно да е с един-два тона по-светъл от този участък на кожата, на който ще го нанасяте. По този начин се създава илюзия за блик (отблясък) и обем там, където е необходимо.
Важно при нанасянето на хайлайтер е да внимавате да не се получи контрастна граница между него и фон дьо тена. На цвят хайлайтерът е добрe да е
малко по-светъл от фон дьо тена ви
Не трябва да използвате хайлайтер при акне и проблемна кожа, защото в този случай, вместо да маскирате недостатъка, ще привлечете вниманието към него. Хайлайтерите са най-подходящи при нанасяне на вечерен грим – за сцена, вечерно парти, дискотека.
Как да го нанасяте
1. Скули Освежава и „обира“ тъмните кръгове под очите, прави лицето по-открито и младо. За да подчертаете скулите, „осветете“ най-високата им част. Можете да използвате светла пудра или да изберете прасковен или светлорозов хайлайтер в зависимост от тена на вашата кожа.
2. Чело Нанесен на това място, хайлайтерът прави лицето по-релефно, а челото – по-високо и открито.
3. Нос Коригира формата на носа. Малкият нос ще изглежда по-дълъг, ако „осветите“ върха му. Ако имате голям нос, нанесете хайлайтер с тънка четка по дължината на носа. Нанесен в основата на носа, ще скрие зачервяванията при купероза и розацея.
4. Във вътрешните ъгли на очите За да направите погледа по-свеж и открит, нанесете хайлайтер във вътрешните ъгли на очите. Ако очите ви са раздалечени, „осветете“ основата на носа от двете страни. Линия, изтеглена върху вътрешния ъгъл на долния клепач с молив в бледорозов цвят, ще направи погледа ви ясен и сияен. Бъдете внимателни, ако очите ви са чувствителни. Може да се появи дразнене. Ако ще нанасяте хайлайтер под очите обаче, имайте предвид, че е добре първо да използвате щифт коректор, за да неутрализирате цвета на синкавите сенки, които обикновено се образуват там (ако имате такива, разбира се).
5. Под и над веждите Подчертава формата на веждите и ги повдига оптически. Прави погледа по-изразителен. Нанася се с тънка линия от средата на веждата към външния край. Ако използвате цветни сенки, то в качеството на хайлайтер ще се яви най-светлият оттенък на основния тон. В случай че не използвате сенки, вземете хайлайтер в цвят слонова кост, светлорозов или прасковен. Хайлайтер с жълт или прасковен оттенък скрива синкавите кръгове под очите.
6. Устни Хайлайтер, нанесен във вдлъбнатината над горната устна, ще направи устните ви по-чувствени. Ако едната ви устна е по-тънка от другата, отделете с контура на хайлайтера по-тънката. Така оптически ще є придадете обем. Светлата линия не трябва видимо да излиза от контура на устните и трябва да е незабележима върху кожата.
7. Брадичка „Осветявайки“ средната част на брадичката, вие зрително ще я изтеглите напред. За целта използвайте светъл хайлайтер под формата на пудра.