ХРАНЕНЕ НА КЪРМАЧЕТАТА

Хранене на кърмачетата 
 
 
 
от д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог

 
 
 
 
  
 
Храненето на децата в кърмаческа и ранна детска възраст е важно както за растежа и развитието им, така и за изграждането на имунитета им и правилното оформяне на лицето и зъбите. Безусловно
 
естественото хранене с майчино мляко
е най-доброто, най-пълноценното и най-здравословното за всяко бебе. Освен че майчината кърма осигурява всички необходими за развитието и растежа на бебето вещества, тя дава на подрастващия организъм антитела директно от майката и по този начин изгражда имунитета.
Неслучайно естествено хранените деца боледуват много по-рядко.
Естественото хранене има и
 
© Maxim Petrichuk – 123rf.com
 
още няколко не толкова популярни предимства
Децата се раждат с много малки долни челюсти. (Броят на мозъчните им клетки е огромен и те трябва да се поберат в малката глава на бебето, защото мозъчни клетки не се образуват след раждането.) При самото раждане обаче главата на бебето е малка – лицевият череп се развива след раждането. Но преди да се развие, както споменах, челюстите са много малки, особено долната.
За да се развие бързо долната челюст и да настигне горната по големина, помага много актът на сучене. Движенията, които извършва бебето по време на сучене, стимулират за растеж долната челюст.
Когато пораснат, децата, които не са хранени естествено или са хранени изкуствено с неподходяща техника, страдат от
 
ортодонтски аномалии
Най-често срещаната от тях – дълбока задна (дистална) захапка – се дължи на недоразвита долна челюст. Този вид захапка е много вредна за зъбите.
Правилното изкуствено хранене може да компенсира до голяма степен проблемите с растежа и развитието
на долната челюст.
То трябва да наподобява естественото – т. е. да е с продължителност около 20 мин, детето да се стимулира да суче през цялото време, да е в скута на майката и биберонът да се държи така, че бебето активно да приема млякото, а не то пасивно да се излива в устата му. По този начин бебето се стимулира да движи активно челюстта си и тя расте и се развива правилно.
 
Бибероните
са два вида: за хранене и залъгалки. За най-добри биберони се смятат тези от тип NUK на професор Балтерс, изработени според осреднена форма и големина на небцето за определена популация. Те са къси, с малки и малко на брой отвори, обърнати към небцето. Тези биберони са различни по големина за различните възрасти и с различни отвори според храната, за която са предназначени (за чай, мляко, плодови храни и т. н.).
До една и половина годишна възраст на детето тези биберони могат да се използват и за залъгалки.
Отворите на биберона тип NUK са
фабрични и никога не бива да се разширяват, макар на майките да им се струва,
че децата трудно сучат през тях. Те са направени малко по-тесни с цел да развиват правилно челюстите на
бебето по време на сучене.
При
 
захранването с лъжичка
след 6-месечна възраст храната трябва да се изсърбва от бебето, а не да му се излива в устата. Особено важен е моментът на отбиването на детето от биберона. Това е нормално да стане преди 2-годишната възраст, защото след това се постига много трудно.
А и използването на биберон след тази възраст се превръща във вреден навик, който също води до тежки ортодонтски аномалии.
Бебето трябва да е здраво и спокойно, защото елиминирането на биберона като средство за хранене е голям стрес за него. В началото биберонът се маха през деня, а вечер, когато детето заспива, се оставя. Майката трябва да внимава детето да не замени биберона със смучене на пръст. Смученето на пръст е сериозен проблем – освен че води до ортодонтски аномалии, понякога този вреден навик се запазва с години, дори при пораснали деца и тийнейджъри, и води до тежки психически и социални проблеми.